Hirdetés

Tudja Ön, hogy kell felengedtetni a fagyasztott halat?

2011-03-25 12:03:00

Mai világunkban egyre kevesebb az idő arra, hogy a napi betevő halunkat magunk fogjuk.

Az is probléma lehet, ha tengeri halat akarunk enni, mert nem mindenki tud saját repülőgépén egy papagájhalért Triesztig repülni. Kívánságunk teljesítésében segítséget nyújt a kereskedelem. Munka után hazafelé beugrunk a boltba, és megvesszük a kívánt halat mélyhűtve. A hazai halakból nem olyan gazdag a kínálat, mint a tengeriekből, de nem is kell minden nap ponttyal kényeztetni magunkat. A tengeri sügér, a szent péter, vagy a lepényhal is megteszi egy vacsora erejéig, ha muszáj.

Hogyan lesz tehát fagyasztott halunk emberi fogyasztásra alkalmas?

Ha panírozott halról van szó, akkor fagyasztott állapotban készítsük el a felhasználási útmutató alapján. Semmiképp ne olvasszuk ki sütés előtt!

Ha viszont natúr halfilénk van, a helyzet teljesen más.

Ezt ugyanis felhasználás előtt ki kell olvasztani. Nem tesz jót vacsoránk minőségének, ha a fagyasztott halat forró vízbe tesszük, ha a mikróban adunk neki rendesen, ha forró sütőbe toljuk olvadozni, vagy Uram bocsá’, hajszárítóval fúvogatjuk.

Az optimális megoldás az, ha 16-18 órával a felhasználás előtt a halat a hűtőszekrény zöldségeknek fenntartott részében hagyjuk lassan magához térni.

Viszont ki tudja előre manapság, mit eszik 18 óra múlva? Senki; így a spontán elhatározás szabja meg a hal élvezhetővé tételének metodikáját. Ez pedig a következő: rohanunk a melóból haza, mobilozás a családdal, mi legyen a vacsora. Üzletbe be, kosár tele, a kasszánál sziszegés (lekváros kenyér olcsóbb lett volna, de most már mindegy), metró, busz, saját kocsi, a cucc végre otthon, gyerek, férj, feleség, tv, nagyszülők talán, mindenki éhes, ezért feszültség, villámvacsora kívánatos, de a hal kőkeményre van fagyva. Az idegesség nő, a gyerek ordít – és most jön a jótanács: a mélyhűtött halat bő hideg vízbe tesszük, úgy 20-25 fok körülibe, (mint a Balaton júniusban). Közben készül a saláta, a köret, a gyerek matematika házi feladata, a halon rendszeresen cseréljük a vizet, mert gyorsan lehűti azt (jégkocka effektus), teríthetünk is már, a férfi megkapja kibontott sörét és megnyugszik. Az idő telik, körülbelül 20-25 perc, és az 5-6 percenként váltott hideg vízben halunk felolvadt, lehet leszárítani papírtörlővel, só kell rá, talán citrom, vagy más fűszer, közben kész lett a köret, a saláta, meg van terítve, 10 perc alatt megsül a hal, kezdődhet az evés, és utána mindenki elégedetten szuszog.