Hirdetés

Grillezésre fel!

2012-05-20 11:30:00

Bizonyára volt már időnk leporolni a szabadtéri sütő-alkalmatosságunkat, legyen az egy gáz- vagy faszén-üzemelésű készülék, egy bogrács vagy egy szalonnasütő-hely. Éljen a grillezés!

Buza Sándor és OZ, a laptopkonyha.hu séfje, újra grillezni hívja azokat, akik szeretik a friss levegőn elkészíthető finom falatokat!

Először felhívnánk a figyelmet néhány alapszabályra! Például: ne süssünk mélyhűtött (és fel nem olvasztott) ételeket grillen, mert kívül megégnek, belül pedig nyersek maradnak; az előre pácolt húsokat csak közvetlenül a sütés előtt (vagy alatt) sózzuk, nehogy megkeményedjenek; ne süssünk füstölt ételeket, mert rákkeltő anyagok szabadulhatnak fel.

A halakat inkább nyárson vagy sütőlapon süssük, mert könnyen szétesnek; és főleg, mindig tartsunk a közelünkben vizet, arra az esetre, ha a tűz hirtelen terjedni kezdene!

OZ, a laptopkonyha.hu séfje ezúttal kalandozni hív a kiválasztott grillezendő húsfajtával, mivel hazánkban nem elterjedt dolog bárányhúst grillezni. Pedig déli szomszédjainknál járva megtapasztalhatjuk: kár megtagadni magunktól ezt az élvezetet!

Grillezett báránygerinc

A báránygerincszeleteket bevagdossuk a szélein, ahol hártyák futnak a húson. Megszórjuk a fűszerkeverékkel, és egy műanyag edénybe tesszük, amelynek teteje is van, és mindegyik szeletet megöntözzük olajjal. Szorosra nyomkodjuk a szeleteket, hogy ne maradjon levegő közöttük.



A legfelső húsokat még külön is beolajozzuk, és szorosan rányomunk egy darab folpakot, így magakadályozzuk, hogy a levegővel érintkezzenek. Másnapig a húst a hűtőszekrényben érleljük.

A hús grillezése előtt a paradicsomokat és a megpucolt hagymát karikára vágjuk, a tálalótálakra ízlésesen elrendezzük, és megszórjuk a vágott petrezselyemzölddel, majd rádobjuk az olívabogyókat is. A hússzeleteket kivesszük az olajból, lecsepegtetjük, és mind a két felén megsózzuk. A forró grillre tesszük, és oldalanként körülbelül 5-6 perc alatt készre sütjük. A sütési idő nagyban függ a grill hőmérsékletétől.

A kész húsokat tálalótálakra szedjük, a paradicsomos hagymát megsózzuk, bőven meglocsoljuk olívaolajjal, és a félbevágott citromokat is a tálra tesszük (mindenki ezzel tudja a saját ízlésének megfelelően a salátát és a húst savanyítani).

Hozzávalók

• 12 szelet báránygerinc 1,5 cm vastagra vágva, 2 dl olívaolaj
A fűszerkeverékhez: 1 tk. hagymagranulátum, 3 tk. fokhagyma-granulátum, 2 tk. kakukkfű, 3 tk. őrölt borsmenta, 5 tk. szumák, 1 tk. őrölt római kömény
A körethez: 4 db citrom, 8 db paradicsom, 1 db hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, olívaolaj a salátához, olívabogyó

ÖTLETEK - Grillezzünk zöldséget

A grillezés során kár lenne kihagyni azt a lehetőséget, hogy a köretet is rácson készítsük

A legtöbb zöldség nagyon szépen „reagál” a parázsló faszén közelségére… Némelyikük igényel egy kis előfőzést (pl. a burgonya), de legtöbbjük igen kevés „törődés” után is hálásnak bizonyul a tányérokon, „illusztris” grillhúsok társaságában is. Süssünk tehát bátran spárgát, amíg még szezonja van, hagymát bármikor és mindig, padlizsánt és cukkinit, ha hölgyvendégeket is hívunk, és a paprikát és a paradicsomot és néhány salátafajtát (pl. radicchio) se felejtsük el ilyenkor!



Grillezett hagymák:
A hagymát megpucoljuk. Amennyiben újhagymát grillezünk, akkor a zöldjéből is rajtahagyunk úgy 5 cm hosszan. Ha vöröshagymát sütünk, akkor egy
„v” gyalu segítségével 5 cm-es szeletekre vágjuk keresztirányban. Vigyázunk, hogy a közepén lévő kis karikák ne essenek ki; aki ügyes, felvághatja egy éles késsel is, de úgy sokkal nehezebb.  A felvágott hagymaszeleteket, illetve a pucolt újhagymát óvatosan összekeverjük az olívaolajjal, lecsepegtetjük, és a forró grillen körbesütjük, amíg a grill mintázata meg nem jelenik barnásan a zöldségen. Ez oldalanként kb. 4-6 perc, a grill hőmérsékletétől függően. A hagyma ilyenkor még kicsit ropogós belül. A kész hagymát egy tányérra szedjük, megsózzuk, és egy-két kanál olívaolajjal, illetve, ha szeretjük savanykásan, balzsamecettel meglocsoljuk – a hagyma ilyenkor még tovább puhul egy kicsit. Tépdesett vagy vagdalt kakukkfűvel díszítjük.

Hozzávalók:
8 db hagyma és/vagy 4 csokor újhagyma, 1 dl olívaolaj, balzsamecet, fleur de sel (só), 1 csokor friss bazsalikom