Hirdetés

Balatonfüredi halászlé

2014-06-29 14:48:03

Hozzávalók:

1 kg ponty, 25 dkg vegyes hal: törpeharcsa, csuka, keszeg stb., 2 fej hagyma, 2 púpozott evőkanál őrölt pirospaprika (az egyik kanál édesnemes, a másik erős paprika legyen!), só, 1 kis paradicsom, 1 kis hegyes zöldpaprika, 1 cseresznyepaprika, 1/4 dl vörösbor

 

Az apróra vágott hagymát beleteszem a bográcsba, rátöltöm 1 liter hideg vizet, beledobom a már 2 órával előbb feldarabolt és besózott halat, és felteszem főni. Mikor forrni kezd (a keletkezett szürkés habot leszedni nem szabad!), beleszórom az őrölt pirospaprikát, tetejére dobom a zöldpaprikát, paradicsomot, cseresznyepaprikát, beleöntöm a bort. A főzés időtartama alatt keverni tilos! Helyette időnként megrázogatom a bográcsot.

A forrástól számított kb. 35-40 percig egyenletes forrás után kóstolással döntöm el, megfelelőek-e már az ízek. Ha van ikrám, haltejem a főzés befejezése előtt kb. 10 perccel dobom bele. Vigyázok, a halnak nem szabad szétfőnie!

Füreden tálaláskor frissen főtt hosszúmetéltet is adnak hozzá: Gyúrt tésztát készítek, széles metéltet vágok belőle, kifőzöm, leöblítem. A leszűrt hal lébe belefőzöm a haldarabokat. A haltejet és az ikrát, a tűz lezárása előtt 2-3 perccel előbb teszem bele a halászlébe. A főtt tésztára rámerem a forró halászlevet és a haldarabokat.