Hirdetés

Karjalai pirog

2014-05-25 14:53:00

A finnek egyik közkedvelt, majdhogynem nemzeti eledele. Finnországban szinte nincs olyan rendezvény, ahol legalább a mini (koktél) változatát ne tálalnák fel.

Sűrűre főtt sós rizskása vagy krumplipüré a tölteléke. Ezeket készítsük el előre, mert csak hidegen tudjuk tölteléknek használni.

Teljes kiőrlésű rozslisztből vízzel, csipet sóval tésztát gyúrunk, kis gombócokat szaggatunk le belőle, majd ezeket némi pihentetés után vékony köralakra kinyújtjuk. A kör közepére kicsi halmot teszünk a rizskásából vagy a krumplipüréből, majd óvatosan szétterítjük úgy, hogy a kör szélét szabadon hagyjuk, hogy ki tudjuk alakítani a "papucsformát" felhajtva és az ujjainkkal jól rányomogatva a kör szélét a szétterített töltelékre, majd kemencében, sütőben kivajazott tepsiben kb. 150-170 fokon 10-15 percig sütjük. A rizses pirog formája általában hosszúkásabb, a krumplisé kerekebb, de az ízük a formától függetlenül is finom. A pirogokat általában tojásvajjal tálaljuk melegen. A tojásvajhoz keményre főtt és villával jól összetört tojást használunk, amit annyi vajjal elkeverünk, hogy kenéshez megfelelő legyen az állaga

A finn férfiak meglehetősen sok szemérmetlen viccet gyártanak arról, hogyan is alakult ki az, hogy minden háznál más és más a pirog formája. Szerintük ez a gazdasszonytól függ, de ez már egy másik történet.

 

Forrás: akactanya.hu