Hirdetés

Csalán a konyhában: leves és lepény

2014-05-13 09:25:00

A csalán sokak szerint egyszerűen csak egy közönséges gyomnövény, az igazság szerint viszont a tavaszi-nyári időszak egyik leghasznosabb gyógynövénye.

Sokoldalúan használhatjuk, mindenképpen érdemes a konyhai kipróbálásra is. Tavasszal és nyáron a leveleket, friss hajtásokat gyűjtjük (ajánlott kesztyűt húzni), ősszel pedig a gyökereket.

 

 

A hajtások és levelek klorofillt, B-, C-, K-és U-vitaminokat, növényi savakat, flavonoidokat, hisztamint, szerotonint, acetil-kolint tartalmaznak, a gyökerekben növényi szterolok, cseranyagok találhatók. A hajtás-és levéldrog alkalmas reumatikus panaszok kiegészítő kezelésére és az alsó húgyutak gyulladásos panaszainak gyógyítására, vesehomok kihajtására (átmosóterápia).

A népi gyógyászat egyik legismertebb és leggyakrabban használt növénye. A friss hajtásokkal ütögették a fájó testrészeket, enyhítve ezzel a reumatikus fájdalmakat. Kezeltek így derék-és hátfájást, vállízületi, térdízületi fájdalmakat is. Ennél kíméletesebb, de szintén hatásos módszer a tea vagy fürdő formájában történő alkalmazás. Borogatásként is hasznos sebek, égési sérülések, aranyeres panaszok kezelésére. Gyomoreredetű rosszullétek, émelygés, hányás, felfúvódás, gyomorgörcsök ellen is eredményesen használható.

Kozmetikumként samponokban, pattanásos bőr kezelésére alkalmas készítményekben találjuk meg.

Érdemes belőle szárítani is, hiszen ősszel és tavasszal a tisztítókúrákhoz készülő teakeverékek egyik legfontosabb alkotórésze.

Kevéssé elterjedt napjainkban a konyhai használata ennek a csodás gyógyfűnek. Most megosztok Önökkel két receptet, amelyeket már kipróbáltam, mindegyiknek sikere volt.

Csalánleves

csalánlevesFüstölt szalonnát kisütünk zsírjára és a szalonnakockákat kiszedegetjük. A visszamaradt zsiradékon vöröshagymát fonnyasztunk, majd rádobunk 2-3 nagy maréknyi csalánlevelet. Ételízesítővel, szerecsendióval, borssal fűszerezzük és felöntjük zöldségalaplével (megfelel a csirke, vagy bármilyen húsleves maradéka) és pár perc alatt felforraljuk. Botmixerrel pürésítjük és tejszínnel behabarjuk. A végén visszatesszük a kisütött szalonnakockákat. Tálaláskor fokhagymás pirítóst vagy sajtos pirítóst kínálunk mellé. Hidegen is nagyon finom, üdítőitalként is fogyasztható.

 

 

 

 

Csalánlepény

Két nagy csokor frissen szedett csalán levél kell hozzá, amelyet megmosunk és lecsöpögtetünk. Kevés olajon vagy vajon apróra vágott póréhagymát vagy vöröshagymát pirítunk, hozzáadunk 2-3 gerezd zúzott fokhagymát, ételízesítővel és borssal fűszerezzük, majd félre tesszük.

25 deka lisztből, 1 tojás sárgájával, kevés sóval, 9 deka margarinnal és annyi hideg vízzel, hogy jól gyúrható, de ne túl lágy tésztát kapjunk, meggyúrjuk a lepény alapját és ½ órára hűtőbe tesszük.

Kivajazunk és liszttel megszórunk egy cakkos szélű lepénysütő formát és belesimítjuk a tésztát. Egyenletesen elosztjuk rajta a csalánt. Kikeverünk 2 egész tojást és hozzáadunk egy nagy pohár tejfölt (vagy joghurtot), ráöntjük a csalánra (én ezt már nem fűszereztem, mert a csalános alap elég ízletes volt). Darabokra tépkedünk ízlés szerinti mennyiségben mozarella sajtot és megsütjük.

Hidegen vagy melegen egyaránt finom, tálalhatunk mellé friss fejes salátát, uborkát, paradicsomot, vagy frissen reszelt tormát.

Forrás: sokszinuvidek.hu