Hirdetés

Fonott kalács a húsvéti sonkához

2014-04-14 10:10:00

Hozzávalók:

50 dkg liszt (fele rétesliszt)

1 csomag instant élesztő (7 g-os)

5 dkg porcukor

5 dkg lágy vaj

2 tojás sárgája

1/2 citrom reszelt héja

kb. 2,5 dl langyos tej

1 teáskanál só

 

A tetejére:

1 tojássárgája 1 evőkanál tejjel keverve

1 evőkanál aprított mandula

 

Elkészítés:

A lisztet keverőtálba szitáljuk, a többi hozzávalóval, valamint a tej fokozatos adagolásával a tésztát összedolgozzuk, dagasztjuk.

Kevés liszttel meghintjük, letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen jól átgyúrjuk, 2/3 részéből 3 darab, egyenként kb. 40 cm hosszú hengert formálunk, hármas fonással összefonjuk. A nyújtófával középen hosszában erőteljesen mélyedést nyomunk, és a mélyedést tojássárgájával kikenjük.

A megmaradt tésztát is 3 darab, egyenként kb. 35 cm hosszú hengerré formáljuk, hármas fonással összefonjuk, a mélyedés tetejére helyezzük.

Kikent sütőformába emeljük, meleg helyen kb. 30 perc alatt újrakelesztjük, lekenjük a tojássárgájával, megszórjuk aprított mandulával, és előmelegített 190-200 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.

A formából rácsra emeljük, kihűtjük.

 

A recept az Eszter tanya ajánlásával készült:

http://www.falusiturizmus.hu/hu_HU/lodgement/129/eszter-tanya.html