Hirdetés

Őszi borünnepek

2016-10-13 06:41:27

Idehaza, és külföldön is emelkedőben van a magyar bor ázsiója. S ez nem csak nemzetgazdasági szempontból örvendetes, hanem azért is mert a bor a táj lelke, a készítője hiteles kézlenyomata, a barátság alapja, az életre szóló élmény forrása.

A bor a termelője, előállítója számára nem egyszerűen árucikk, pénzkereseti lehetőség, hanem büszkesége tárgya is. Érthető, hiszen ebben testesül meg keze munkája, törődése, nemzedékeken keresztül öröklődő tudása, szakmai tapasztalata.

borünnepA bor szülőhelyével való találkozás mindig különleges élmény. A szőlőtáblák között megbúvó évszázados pincék, a varázslatos pincefaluk, a szőlőtőkék látványa különleges hangulatot kínálnak. Nem csak kulináris gyönyör, de kellemes kulturális, ismeretszerző kirándulás lehet egy jól megválasztott bortúra, s ezekből immár hatalmas a kínálat.

Számos helyen rendeznek a szüret tájékán borversenyeket is, ahol a pincészetek, borosgazdák felvonultatják legjobb nedűiket, melyek minőségéről hivatásos és amatőr szakértők mondanak véleményt.

De versenyeznek nem csak a borok, hanem a szőlőbirtokok is.  Pályázatot is hirdetnek, amelyen minden olyan szőlőbirtok részt vehet, amely gazdálkodása során – azon túlmenően, hogy a legjobb minőségű szőlő és bor előállítására törekszik - gondot fordít a természet értékeinek megőrzésére, a szőlő és a pincészet esztétikai megjelenésére, a birtok és a környező táj harmóniájának kialakítására, a szakma és a borfogyasztók színvonalas tájékoztatására, a kulturált borfogyasztás népszerűsítésére - áll a Bor és Piac szerkesztőségének felhívásában.

borünnepFesztiválok, szüreti napok, borfesztiválok, dűlőpiknikek, murci felvonulások, pincefalu látogatások sokasága várja az érdeklődőket szerte az országban, felejthetetlen turisztikai és gasztronómiai élményeket egyaránt kínálva többek között a hajós-bajai, mátrai, a neszmélyi, a kunsági, a badacsonyi, a balatonfüred-csopaki, a móri, az etyek-budai, a nagy-somlói, a dél-balatoni, a szekszárdi, mátrai, valamint a villányi borvidék számos településén, borászatában és pincefalujában.

 

Forrás: videkjaro.hu