A bor a termelője, előállítója számára nem egyszerűen árucikk, pénzkereseti lehetőség, hanem büszkesége tárgya is. Érthető, hiszen ebben testesül meg keze munkája, törődése, nemzedékeken keresztül öröklődő tudása, szakmai tapasztalata.
A bor szülőhelyével való találkozás mindig különleges élmény. A szőlőtáblák között megbúvó évszázados pincék, a varázslatos pincefaluk, a szőlőtőkék látványa különleges hangulatot kínálnak. Nem csak kulináris gyönyör, de kellemes kulturális, ismeretszerző kirándulás lehet egy jól megválasztott bortúra, s ezekből immár hatalmas a kínálat.
Számos helyen rendeznek a szüret tájékán borversenyeket is, ahol a pincészetek, borosgazdák felvonultatják legjobb nedűiket, melyek minőségéről hivatásos és amatőr szakértők mondanak véleményt.
De versenyeznek nem csak a borok, hanem a szőlőbirtokok is. Pályázatot is hirdetnek, amelyen minden olyan szőlőbirtok részt vehet, amely gazdálkodása során – azon túlmenően, hogy a legjobb minőségű szőlő és bor előállítására törekszik - gondot fordít a természet értékeinek megőrzésére, a szőlő és a pincészet esztétikai megjelenésére, a birtok és a környező táj harmóniájának kialakítására, a szakma és a borfogyasztók színvonalas tájékoztatására, a kulturált borfogyasztás népszerűsítésére - áll a Bor és Piac szerkesztőségének felhívásában.
Fesztiválok, szüreti napok, borfesztiválok, dűlőpiknikek, murci felvonulások, pincefalu látogatások sokasága várja az érdeklődőket szerte az országban, felejthetetlen turisztikai és gasztronómiai élményeket egyaránt kínálva többek között a hajós-bajai, mátrai, a neszmélyi, a kunsági, a badacsonyi, a balatonfüred-csopaki, a móri, az etyek-budai, a nagy-somlói, a dél-balatoni, a szekszárdi, mátrai, valamint a villányi borvidék számos településén, borászatában és pincefalujában.
Forrás: videkjaro.hu