Hirdetés

Sajtmustra a Hangistállóban

2016-10-12 06:42:36

A Magyar Sajtút Hálózathoz csatlakozva Óbarok- Nagyegyházán avatták fel pár éve a Völgy Vidék Sajtút első sajtmegállóját.  Ribli Ilona és Kolozsvári Mihály, az Óbarok-Nagyegyházán lévő Hangistálló alkotói. Ők azok, akik az egykori Batthyány grófok birtokán az ötszáz négyzetméter alapterületű több mint száz éves felújított istállóépületben évek óta adnak otthont a sajtmustrának, amely tavaly is nagy sikert aratott.

A sajtutak helyi kézműves sajtkészítők együttműködésével jöttek létre, sajtállomások és sajtmegállók alkotják. A sajtállomásokon sajtkészítési bemutatókra, sajtkóstolókra, képzésekre, rendezvényekre, sajtvásárlásra van lehetőség a térség kínálatából. A sajtmegálló alkalmi sajtkínálati lehetőség, egy-egy rendezvényhez vagy eseményhez kapcsolódik.

A Völgy Vidék Sajtút minden sajtkészítője igénybe veheti a rendezvények idején a Hangistálló - Sajtmegálló sajtpincéjét, és bemutathatja - árusíthatja kézműves termékeit.

HangistállóA Hangistállóban a házaspár folyamatosan szervez koncerteket, rendezvényeket, képzőművészeti alkotó táborokat, falunapokat és kézműves vásárok is kapnak helyet itt.  Jönnek már a környező településekről is Csabdiból, Vasztélyból, Mányból, Alcsútdobozról, Felcsútról, Bodmérról, Szárligetről, Bicskéről és Tatabányáról is, és igazi közösségi teret alkotnak a sajtosok, a kézművesek és a komoly zenével foglalkozók. Aki egyszer már részt vett egy koncerten, vagy egy sajtmustrán, alig várja, hogy ismét ott legyen a sajtosoktól, zenészektől, kézművesektől és bámészkodó vásárlóktól nyüzsgő rendezvényen és az egykori istállóban.

Kié lesz a Mustra legjobb sajtja?

Ősszel, szeptember 30-án került sor a IV. Magyar Sajtmustrára, ahol sajtversenyt és szakmai konferenciát rendeznek a Hangistállóban. A felkért és független zsűri a szakmai nap folyamán a nemzetközi sajtversenyek meghatározott szempontrendszere alapján bírálta el a termékeket különböző kategóriákban.

 

Forrás: videkjaro.hu