Hirdetés

Az ősz a betakarítás és a befőzés időszaka is

2016-10-09 07:34:34

Az ősz a termés betakarítás és magfogás időszaka is. Az emberiség korábban mintegy 7000 növényfajt használt az élelem előállítására.  Napjainkban már csak 150 fajt használnak élelmezésre, ebből is 15 faj jelenti a megtermelt növényi táplálék 90%-át.

Eleink tudták még, hogy hogyan őrizzék meg a zöldségek, gyümölcsök frissességét téli időszakokra is, áram nélkül. A sokfajta növényből azokat termesztették, melyek az adott célra alkalmasak voltak, és alkalmazkodtak a környezeti adottságokhoz. A tájfajták és a betakarítás hagyományait programkínálatokban is egyre gyakrabban látjuk. Ezekből mutatunk be néhányat.

A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert (http://botkert.hu/) 27 hektáron hazánk legfajgazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. A Botanikuskert minden év októberének első vasárnapján megrendezi a Földi javak asztalunkon - termékkiállítást és vásárt.

BefőzésNagykörű, az ország cseresznyés kertje, minden év októberében megrendezi a Nagykörűi Befőzés Napját. Hagyományos üstben rotyog a birsalmalekvár, sütőtök sül, zöldséget lehet darálni ételízesítőnek, valamint folyik az édes must. Sütés, főzés, füstölés, savanyítás, préselés, darálás, és minden más ami egy falusi konyhában ősszel történni szokott. Megelevenednek a majdnem elfelejtett receptek, előkerülnek a régi eszközök, üstök, edények, káposztagyaluk, prések, darálók, hordók, fakanalak, dunsztosüvegek …

Aggteleki Baradla-barlang bejárata előtti fogadótér  ad helyszínt évek óta a Gömöri Gyümölcsfesztiválnak szeptember 3-án: Lekvárfőzés, gyümölcstermékek versenye, szakmai konferencia, térségi gyümölcs- és gombafajták kiállítása, kézműves és helyi termék kirakodóvásár, kulturális kísérő programok várják az érdeklődőket.

BefőzésA szilva hazájában szatmárban a szilvalekvár főzésé a főszerep a fesztiválokon. Panyolán, Penyigén is lekerültek a padláson porosodó vitorlás keverővel az üstök, és ősszel hangulatos rendezvényeken virraszthat a kiránduló az öreglekvár főzésen. Penyigén a Lekváriumban összegyűjtve láthatóak a régmúlt emlékei.

Több már mint fesztivál a már hagyományosan szeptemberben tartott Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál is, ami közösségi élménnyé, a bőség gyümölcs- és örömünnepévé nőtte ki magát. A fesztivál sikerét a vásáron értékesített termékek mennyiségében, a látogatók számában, az ízek gazdagságában, a színek bőségében, a gyerekek kacajában, az ismerősök kézfogásában, az idegenek mosolyában is lemérheti az ide látogató.

A betakarítási ünnepek közül is kitűnnek a szüreti mulatságok, bortúrák, fesztiválok. Minden nagy Borrégióban számtalan fesztivál kerül megrendezésre. Kevésbé ismert, hogy Domoszlón, a Mátra alján, szeptember elején a Szent György Napi Országos Muskotály Borverseny díjkiosztója mellett a Csemegeszőlő Fesztiválon kóstolhatnak az gyümölcskedvelők számos fajtát.

Lecsófesztivál is várja az ínyenceket több településen. A lecsó alapanyaga a paradicsom is. Ma már gasztrotrend a különleges fajták használata. Egyre több étteremben fontos, hogy az ételek egészségesek, látványosak, és kiváló minőségűek legyenek, ehhez, a tájfajta zöldségek színvilága, íz és forma sokfélesége elengedhetetlen. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutató Intézet (ÖMKI) több éve folytat paradicsom és burgonya fajtakísérleteket. 29 tájfajta paradicsomot mesterszakácsok is teszteltek. A legnagyobb sikert a Ceglédi sárga tájfajta aratta, mely desszertekhez is felhasználható lágy, édes és illatos ízű. A Gyöngyösi paprika alakú tájfajta telt ízével, jó állagával, az ökörszív fajtakör karakteres zamatával, vékony héjával, a Máriapócsi koktélparadicsom különleges ízvilágával nyerte el a szakácsok tetszését.

A Növénydiverzitás Központ (www.rcat.hu ) a Pannon Magbank szakmai szereplője is, de tevékenysége a termesztett növényfajok génmegőrzésére fókuszál, azon belül is a szántóföldi és zöldségnövények körében teljes körű génbanki tevékenységet folytat.  Minden év elején meghírdetnek vetőmag minta igénylési lehetőséget. Egyre népszerűbb ez a szolgáltatás, egy fajtalista alapján lehet az igénylést leadni.

Civil kezdeményezés a Magház - Közösségi hálózat a mezőgazdasági sokféleségért, amely elsődleges küldetésének tekinti azon szervezetek és magánszemélyek összekapcsolását, akik a kultúrnövények sokféleségének megőrzésén és bővítésén munkálkodnak a Kárpát-medencében. Honlapjukon (www.maghaz.hu) útmutatót lehet olvasni arról például hogyan kell magot fogni, az egyes növények termesztésénél mire kell odafigyelni, hol tartanak mag csere-beréket, stb.), amelyek bárki számára elérhetőek. A regisztrált tagok egymás között cserélhetik magjaikat, az erre létrehozott magcsere felületen.

 

Forrás: videkjaro.hu