Hirdetés

Borút után Sajtút-hálózat

2016-02-07 06:33:59

Igaznak látszik az a mondás, hogy a magyar háziasszonyok többsége csak a trappistát meri leemelni a polcról, azt is az olcsóbb árkategóriából. Holott egyre több és jó minőségű sajtot készítenek a hazai kézművesek, akik eddig csak a szűkebb környezetükben értékesítették a termékeiket, illetve termelői piacokon, fesztiválokon árultak. Nem volt számukra olyan lehetőség, ahol termékeiket állandó jelleggel értékesíthették volna.

 

bükki sajt

Maszlik ZoltánMost úgy látszik, valami megmozdult, mert a KKASE – Sajtkészítők Egyesülete 2010-ben elkezdte kidolgozni a Magyar Sajtút Hálózat koncepcióját, 2013 nyarán pedig lehetőség nyílt arra, hogy a LEADER térségek közötti együttműködés keretében pályázzon két kistérségi sajtút: a Völgy Vidék Sajtút és a Palóc Sajtút megvalósítására. A sikeres borutak példáját követve hazánkban a Kis- és Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete országos sajtút hálózatot alakított ki. Az eredmény: két térségben is nyílt sajtút-állomás, elsőként Szentén.

A Palóc Sajtút első állomását Szentén Maszlik Zoltán családi gazdaságában adták át, majd gyors egymásutánban Etyeken Hegedűs Imre nyitotta meg gyönyörűen felújított pincéjében a Völgy Vidék Sajtút etyeki állomását. Céljuk a helyi termékek helybeni értékesítésének és fogyasztásának népszerűsítése, a rövid ellátási láncokat preferálva.

Soha ekkora tömeg nem lepte el Szentét, ezt a kis palóc falucskát, mint 2014. augusztusában, amikor több mint száz érdeklődő előtt megnyílt a Palóc Sajtút első állomása. Neves vendégek, barátok és újságírók is érkeztek Maszlik Zoltánhoz, hogy megnézzék, hogyan készül a sajt, a kézműves élelmiszerek királya abban az épületben, amelyet most avattak fel. Egy bemutatóterem, egy kóstolóhelyiség, valamint a helyi termékek mintaboltja található az állomáson. A bemutatótermet úgy szerelték fel, hogy az idelátogatók bepillantást nyerhessenek a hagyományos sajtkészítés rejtelmeibe, a kóstolóteremben megízlelhetik a gazdaság által készített sajtokat, a mintaboltban pedig megvásárolhatják a palóc vidék kistermelőinek portékáit.

Völgyvidék sajtút - Hegedűs ImreA Bicskei Mezőgazdasági Zrt. igazgatója ősei nyomán jár, amikor minden héten egy napját nem a gazdaságában tölti, hanem sajtot készít. Hegedűs Imre a Völgyvidék Leader Társulás lehetőségeit is kihasználva már a felújított etyeki pincéjében teszi ezt, és erre még vendéget is szívesen hív. A projekt keretében az etyeki Gasztrosétányon, az Újhegyi dűlőn egy régi présház felújításával olyan sajtút-állomás létesült a Bicskei Mg. Zrt – EtyekTej jóvoltából, ahol sajtkészítési bemutatóra, sajtkiállításokra, sajtkóstolók tartására, sajtvásárlásra, képzésekre, rendezvényekre van lehetőség.