Hirdetés

Kertész Carla Etyekről

2016-02-05 06:11:10

Bevallom, szeretem a pezsgőt. Főleg ezt a krémes hatású, gyümölcsös ízű italt. Egy barátom azt javasolta, ha ilyet szeretek, akkor keressem Kertész Carlát. Egy nőt? Miért keressek egy nőt, ha jó pezsgőt akarok inni? Erre mondták, hogy a Kertész Családi Pincészetében érlelt Carla pezsgők bármelyikét megkóstolhatom, nem lesz rá panasz. Menjek ki Etyekre, az Öreghegyre, és a Báthory dűlőben megtalálom Kertész Zoltánt, és feleségét, Ágit a Carla Pezsgőházban.

A szakemberek a Carla márkanevet már jól ismerik, és tudják, hogy az a Kertész Családi Pincészet különlegességeit, a frizzante jellegű habzóborokat, a nyerspezsgőt, és a fehér Pinot Noir takarja.

 

Carla Perla

Carla pezsgőKertészék mindent a nulláról kezdtek, az elképzelésük egy igényes technológián alapuló mintabirtok létrehozása volt, kísérletezések az etyeki frizzanték világában, egy új, üdítő színfolt megteremtése a borvidéken. Szép eredményeket értek is el a Carla Frizzante, a Carla Perla Frizzante, a Carla Nyerspezsgő és a Carla le Blanc termékeikkel. És hogy miért is Carlának nevezték el ezeket a fenséges italoknak? Kertészék úgy gondolták, hogy ne hétköznapi elnevezés legyen, két lányuk nevéből, Karinából és Laurából született meg a Carla név.

Ez a márka már elismert mindenhol, a borász portál Pezsgő szalon 2014-es rendezvényén a 2012-es évi termékük az egész mezőnyt verte. A 2011-es évben a Carla az ország legjobb frizzantéja lett, mintegy a királynője is, ezzel szerepeltek a Vince címlapján. Az eredményeik is számottevőek: közel 100 elismerést szereztek a rangos borversenyeken, több boruk VinAgora aranyérmet kapott, s a Népszabadság TOP 100 bora közül többször szerepeltek az első tízben. Rendszeresen aranyat hoztak el a Prestige Reserve díjaiból, az elismerések nagy része Angliából és Franciaországból származik.

 

 

Carla FrizzanteA Kertész család sokat ad a tradícióra, de szeretik az újat is, így történt, hogy a Carla pezsgő és vendégházukat, amelyet hamarosan átadnak, ennek szellemében építették, s rendezték be. A házigazda szeretné a borturizmust a gasztró élményekkel párosítva továbbfejleszteni. A klasszikus présház fehér színével és vidám zöld zsalugáterével csalogatja a vendégeket, de bent komoly munka folyhat, itt mutatkozik be a környék, sőt az egész nemzet pezsgőinek színe-java, és tarthatnak itt előadásokat, szemináriumokat, oktatásokat, koncerteket, bemutatókat és kiállításokat. Egyszerre 50-60 fajta pezsgőt tudnak kínálni, amelyek között több külhoni is szerepel.

És hogy miért is olyan népszerű a Carla pezsgő? Azt mondják, a kivitel is fontos, a tradíció miatt saját kézírásos címkét alkot Kertész Zoltán, és a közelmúltban elnyerte az ország legszebb palackja címet is. Egy szakember így vélekedett: A Carla könnyed, kecses, izgalmas, az etyeki Kertész Családi Pincészet igazi pezsgői nem engedik, hogy csak úgy szó, vagy inkább kóstoló nélkül elsétáljunk mellettük. Egy korty a könnyed, légies vonásokkal bíró buborékos gyönyörből és elvetjük hamar eddigi szokásainkat, mikor még csak ünnepnapokon koccintottuk össze a pezsgős poharakat.