1., A makarónit enyhén sózott, forrásban lévő vízben az előírás szerinti idő alatt megfőzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, leszárogatjuk, majd 1 evőkanál olajjal összekeverjük, nehogy összeragadjon.
2., A spenótot, miután szárát lecsipkedtük, enyhén sózott, forrásban lévő vízbe rakjuk, 2 percig főzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsöpögtetjük, azután durvára vágjuk.
3., Az újhagymát megtisztítjuk, zöldjével együtt finomra vágjuk, ahogyan a fokhagymát is. 1 deka vajat a maradék olajjal egy lábasban kissé megforrósítunk, az előzőeket üvegesre pirítjuk rajta. A spenótot rádobjuk, 3-4 percig együtt pároljuk, közben megsózzuk, megborsozzuk, egy kevés reszelt szerecsendióval fűszerezzük. A tűzről levéve a nagyon apróra reszelt parmezánt is hozzákeverjük.
4., A maradék vajat egy kisebb lábasban fölolvasztjuk, a lisztet rászórjuk, és kevergetve megfuttatjuk, de vigyázzunk, megpirulnia egy kicsit sem szabad. A tejet ráöntjük, kevergetve fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, és továbbra is kevergetve 5 percig főzzük. A kecskesajtot belereszeljük, a citromlével és a cukorral kellemesen pikánsra ízesítjük, egy kevés borssal és reszelt szerecsendióval fűszerezzük, ha kell, utánasózzuk.
5., Egy akkora magas peremű tűzálló tálat, amekkorába hosszában a főtt makaroni éppen elfér, kivajazunk. A makarónit három részre osztjuk, és az egyik harmadát szép türelmesen, a szálakat kiegyenesítve a kikent tálban egymás mellé rakosgatjuk. Egy kevés tejes, sajtos mártással meglocsoljuk. A paraj felét egyenletesen ráhalmozzuk, egy kevés mártást rásimítunk. Újra tészta, mártás, spenót, mártás következik. A maradék egyharmadnyi tészta szép sorban a tetejére kerül, amit a maradék mártással bevonunk. A tetejét apróra reszelt parmezánnal megszórjuk.
6., Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 30 percig sütjük. 10 percnyi pihentetés után, kockákra vágva tálaljuk.