Hirdetés

Zöld vendégház Füzesi „Papa”, a szeretett hartai nagypapa emlékére

2016-01-30 06:47:09

Füzesi „Papa”, a szeretett hartai nagypapa örömmel nézne szét egykori kis háza tájékán, mely unokájának köszönhetően az ő nevét viselő vendégházként született újjá 2014-ben. Nos, nézzünk mi is körül az egyéves születésnapjára készülő vendégház, a Füzesi Papa Vendégháza portáján!

Az elégedett magyar, de erdélyi, német, sőt angol és svájci vendégek is igazolják, hogy Harta, a csendes nagyközség, mely Bács-Kiskun megyében, a Kalocsai járásban lelhető fel, közel a Dunához, egyenesen a világ közepe, s ezért természetesen látni kell. S ha már látni kell, keresve sem találni jobb szállást, mint Füzesi Papa amúgy „zöld” vendégházát, ahol friss pogácsával vagy lángossal kedveskedik a Nagymama az érkezőnek, és ahol Krisztina, a Hartára mindig visszavágyó nagynéni gondoskodik a ház tökéletes működéséről.

 

Mert ez a vendégház igazi családi vendégház: a ma 37 éves Leitert Ottó, a bevezetőben említett egykori „kisunoka” ugyanis itt született, itt nőtt fel, itt szerette meg Nagyapjának köszönhetően a vadászatot, így aztán el is határozta: soha nem adják el a házat, megtartják azt a családnak. De azt maga sem hitte, hogy az öreg házban élő Nagymama áldását adja arra a tervére, hogy ha már megvan a kis vályog falú ház, akkor fel kéne újítani, s ha már felújítják és kibővítik, akkor vendéget kéne fogadni benne –, persze úgy, hogy a ma 77 éves Nagymama is ott él a ház hátsó, békés lakrészében a vendégek, különösen a kisgyerekek legnagyobb örömére, akik öléből ki sem akarnak szállni, ha indul a család hazafelé…

Száz szónak is egy a vége: „Csináld”, mondta a Nagymama unokájának, aki szárnyaló tervét előadta, és rögtön érezte, „helyzet van”, azaz nincs mit tenni, mint nekilátni a munkának. Egy év alatt el is készült a családbarát és zöld vendégház, mely Füzesi nagypapa emlékére az ő nevét kapta.

 

Füzesi papa vendégházaA ház akadálymentesített, egy szobája mozgáskorlátozottak számára készült, megfelelő fürdőszobával és vészjelző csengővel felszerelve. Az egyes szobákban (melyekhez saját fürdőszoba és vécé tartozik) összesen 11 fő fér el, ketten pótágyon. A korszerűen és teljes körűen felszerelt a konyhában mindenki kedvére főzhet, de bográcsozóhelyük és kemencéjük is van, ahol szintén főzhet ki-ki kedvére, de kérésre az előkészületekben (pl. hozzávalók megvásárlása, hús feldolgozása, kemence befűtése) szívesen segítenek a vendéglátók. Reggelire megrendelhető a híres hartai kolbászfélékből egy tálnyi finomság, ebédelni lehet az 500 m-re lévő jó kis helyi vendéglőben, ahol kitűnő konyhát visznek. A ház mellett zöldségeskert, virágoskert és gyümölcsös van, aminek finomságait a vendégek is megkóstolhatják, ház mögött „bekamerázott”, zárt, tehát biztonságos parkoló áll az autós vendégek rendelkezésére. A vendégház, mint említettük: „zöld”, azaz napelemmel állítják elő a vendégház üzemeléséhez szükséges áramot és napkollektor gondoskodik meleg vízhez szükséges hő előállításáról, és faelgázosító (azaz igen hatékonyan üzemelő) kazánnal fűtenek.

Füzesi papa vendégházaA gyerekek örülhetnek az udvarban elhelyezett játszótérnek, a kutyának, kiscsirkéknek, kacsáknak, s ha a ház körüli játékot felváltanák valami mással, szüleikkel bejárhatják a falut, részt vehetnek hagyományőrző eseményeken, megnézhetik a környéket, pecázhatnak a nagykékesi horgásztóban, ahol bojlizási lehetőségi is van, fürödhetnek a szépen felújított-kialakított Szelídi-tóban, sétálhatnak a Duna-parton, sőt rövidesen kerékpárra is pattanhatnak, mert a vendéglátók következő terve 6 kerékpár megvásárlása, hisz a Duna-parton fut az Eurovelo 6-os bicikliút is. A falut érinti a keresztény szellemiségű Magyar Zarándokút, a közelben fekszik a Kiskunsági Nemzeti Park különleges növény- és állatvilágával, melyet kérésre szervezett túra keretében, túravezetővel is megtekinthetnek a kedves Vendégek.

 

Forrás: www.videkjaro.hu