Hirdetés

Sajtos sült burgonya

2016-01-29 06:12:55

HOZZÁVALÓK:

• 1,2 kg (tisztítva 1-1,1 kg) burgonya („A” típusú, nem szétfővő fajta)

• 2 tojás

• 4 dl tej

• 20 dkg reszelt ementáli, vagy trappista sajt (a fele zsíros füstölt sajt is lehet)

• 2 csapott kiskanál só

• 1 mokkáskanál őrölt fekete bors

• késhegynyi reszelt szerecsendió

a tál kikenéséhez:

• 1 nagy gerezd fokhagyma

• 3 dkg vaj

 

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, majd nagyon vékonyan – akár a csipszhez szokás – fölszeleteljük. Az uborkagyalu is jó erre a célra. A tojást a tejjel elhabarjuk, a burgonyával meg a sajt kétharmadával összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk és a szerecsendióval fűszerezzük.

A fokhagymát finomra aprítjuk, a vajjal összekeverjük és egy 26 centis tortaformát vagy nagyobb tűzálló tálat jól bedörzsölünk vele. A tejes-tojásos, fűszeres burgonyát beleöntjük, a maradék sajttal megszórjuk és sütőbe toljuk. A közepesnél erősebb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 55-60 percig sütjük. Ha a vége felé túlzottan pirulna, tetejét alufóliával letakarjuk.

 

Jó tanács:

Ha tortaformában sütjük, akkor azt alufóliával bu­gyo­lál­juk körbe, hogy véletlenül se folyjon ki belőle a tejes keverék.