Hirdetés

Szép Ilonka bodzafánkja - Morzsa sem marad belőle

2015-06-09 06:39:47

Bodzaszörpöt szinte minden családban kreálnak bodzanyílás idején, ki így, ki úgy: van olyan, aki a mézesre esküszik, más pedig mentával turbózza fel.

Sok helyen sütik a bodzavirágokat palacsintában, bortésztában, mindenféle furfangos bundában.

Nemrégiben egy fesztiválon, ahol csudafinom krumplis ételeket sütöttek főztek, több helyütt is laska sült a masinán. Nem akartunk nagyon buta messziről jötteknek tűnni, gondoltuk, előbb-utóbb úgyis megtudjuk, hogyan sül az a nevezetes laska – és min. Aztán elmesélték, mi is az a laska: „Mi kigombócoljuk a főtt, összetört, liszttel összegyúrt krumplit, kinyújtjuk, megsütjük a tűzhely platniján. Olcsó és egyszerű étel, lekvárral, mákkal, túróval lehet tölteni”. Vagyis egy zsír nélkül sült krumplis palacsinta-féleséget tisztelhettünk a laska személyében, ami akkor, ott a fává nőtt bodzák alatt bodzavirággal is sült. Túróval megtöltve zseniális volt! Stílusosan bodzás sör is akadt mellé a büfében!

 

Az én nagyanyám egyszerű palacsintatésztát kavart, abba mártva sütötte ki a virágokat. Legjobban azt imádtam, amikor a virág kikandikált a bundából és szép aranyszínűre, ropogósra sült. Leánykáim nagymamája Matyóföldről hozta magával a bodzavirágos fánk receptjét, ami a gyűjteményemben az ő nevét viseli.

bodzafánkMindenképpen ki kell próbálni, mert elképzelhetetlenül finom, amikor a lágy kalácstésztában megbújó kis virágok tavaszi íze omlik szét a szánkban: egy nagy-nagy falatnyi május, minden mámorával. Kellemes szórakozást – és ha elmúlt május, akkor a szárított bodzavirág is kiváló hozzá! Éppen ezért bármikor meg lehet sütni Szép Ilonka bodzafánkját!

Hozzávalók: 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 5 dkg vaj, 5 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, csipetnyi só, 8 tenyérnyi bodzavirág (vagy ennek megfelelő szárítmány), a sütéshez olaj, a tetejére porcukor.

Elkészítése: az élesztőt kevés cukorral ízesített, meglangyosított tejben megfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. A cukorral, a vajjal, a tojások sárgájával és csipetnyi sóval összedolgozzuk. A lecsipkedett virágokat is beledagasztjuk, majd letakarva a kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán másfél cm vastagra elnyújtjuk és egy közepes méretű fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve szalvétán lecsöpögtetjük, majd azon melegében, porcukorral megszórva kínáljuk.

Persze a palócok farsangi fánkja, a pampuska is remek, de az más történet...

Forrás: sokszinuvidek.hu