Hirdetés

Miért jó választás a baromfihús?

2014-10-22 09:49:24

A baromfi a háziasított madarak, tyúk, pulyka, kacsa, liba, gyöngytyúk gyűjtőneve. Egykor elképzelhetetlen volt egy falusi porta baromfiudvar nélkül.

A kotlóssal keltetett, gondosan nevelt lábasjószág húsával és tojásával ellátta az egész családot. Ma már inkább részekre bontva, konyhakészen, higiénikus csomagolásban találkozunk velük a piacokon és a szupermarketek hűtőpultjain. A kapirgáló pipi egzotikus látványossággá vált a városi gyerekek számára.

 

grillcsirke

Ma már zacskóban vásároljuk a csirkét, pulykát, libát, kacsát, válasszuk a hazait. A vevők bizalmát erősítő „Magyar Baromfi” és „Koronás Tojás” védjegyek kiváló termékeket takarnak. Érdemes eloszlatni a tévhiteket. Hormont a hazai baromfinevelésben sosem használtak, antibiotikumot pedig csak orvosi utasításra adhatnak a szárnyasoknak, éppen úgy, ahogy a humán gyógyászatban.

– Megelőzési célzattal antibiotikumozni az állatokat tilos, de nem is éri meg: a szerek annyiba kerülnek, mint a humán gyógyszerek tb-finanszírozás nélkül – szögezte le dr. Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke.

– Magyarországon zömében hazai eredetű, génmanipulációtól mentes keveréktakarmányokat használnak, ami vitaminokat, ásványi anyagokat és nagy fehérjetartalmú növényi összetevőket tartalmaz – tette hozzá dr. Gundel János, a Budapesti Gazdasági Főiskola tanára. A kereskedelmi forgalomba kerülő baromfitermékek szigorú élelmiszerbiztonsági vizsgálatokon esnek át, ezért – több nyugat-európai országgal ellentétben – magyar eredetű élelmiszerbotrány az utóbbi évtizedekben nem volt.

csirkemájkrémSokféleképpen elkészíthető, ízletes, könnyen emészthető táplálék. Lehet belőle leves, sült, pecsenye, rántott hús, pástétom. Különleges csemege a hízott libamáj, amely ugyan kalóriában gazdag (467 Kcal/100 g), de íze páratlan. Szerényebb a tápértéke a csirkemájnak (126 Kcal/100 g) vagy a nem hizlalt liba májának (130 Kcal /100 g), viszont ugyanolyan gazdag A-vitaminban, ami fontos antioxidáns, és jót tesz a látásunknak.

–Naponta 20-30 dkg hús vagy 10-15 dkg sovány felvágott nemhogy nem árt a szervezetnek, de bevitele kifejezetten indokolt is – mondta Antal Emese, a Magyar Dietetikusok országos Szövetségének főtitkára. A húsok ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagok, nagyban hozzájárulnak a szervezet A-, és D-vitamin-háztartásához, ami nélkülözhetetlen a csontok fejlődése és a látás szempontjából. Emellett magas fehérjetartalmuk miatt különösen a gyerekeknek, a kismamáknak és általában a nagy fizikai igénybevételnek kitett embereknek szükségük van baromfihúsra.

A dietetikus szerint egészségi szempontból főleg nem az ételek minőségével, hanem a mennyiségekkel van a probléma: az egészségtelen táplálkozás oka leggyakrabban a mértékletesség hiánya. Aki vigyáz a vonalaira, vagy figyelnie kell a koleszterinszintjére, az ne egye meg a szárnyasok bőrét, és merje le az aranyló húsleves színén úszó zsírréteget. Az egészséges uzsonna, ahogy anya készíti: a korpás zsemlébe rakott csirke- vagy pulykasonka, néhány szem uborkával, fölkarikázott főtt tojással és zöldpaprika-csíkokkal befedve elég „üzemanyagot” nyújt a diákoknak.

Forrás: vitalzone.hu, www.sokszinuvidek.hu