Hirdetés

„Ahol a csend még hallható” – kreativitás és pihenés hamisítatlan falusi környezetben Irotán

2014-10-04 14:04:06

Nem feltétlenül igaz a mondás, hogy aki nem tudja csinálni, az tanítja. Lehet a falusi turizmust egyszerre kutatni, tanítani és a gyakorlatban művelni. A példa az irotai Talentum Falusi Turisztikai Fogadóhely.

G. Fekete Éva, a földrajztudomány kanditátusa, intézeti tanszékvezető egyetemi tanár. Korábban regionális kutatóként, most oktatóként a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán dolgozik. A vidékfejlesztés szakértője és egyben a falusi turizmus szervezője is – saját családi vállalkozásában.

 

Irota Talentum Kézműves Ház1

- Mi motivál egy egyetemi tanárt, hogy a vidéki turizmus zászlóvivője legyen egy csereháti kis faluban, Irotán? Bizonyítási vágy, elhivatottság, megszállottság, a szakmai tudás vagy az üzleti érzék?

- 1997-ben alapítottuk a REG-LEX Térségfejlesztési Tanácsadó, Szolgáltató és Kereskedelmi Betéti Társaságot családi vállalkozásban, az elmaradott térségek kutatásához, fejlesztési programok tervezéséhez és megvalósításához kapcsoló fő tevékenységi körrel. A falusi turisztikai irány – csúnya szóval élve – vadhajtásként jött létre, mert úgy éreztük, nem elég beszélni és írni a vidék egyik kitörési lehetőségének tartott falusi turizmusról, a Csereháton élők számára a gyakorlatban is igazolni kell, hogy működőképes elgondolásról van szó. Másrészt szerettem volna a vidék népszerűsítésére, a vidéki életet megismerni kívánó fiatalok fogadására alkalmas helyet létrehozni. Az első saját fejlesztési projektünk a CSER-KÉK Falusi Vendégfogadó Hálózathoz kapcsolódó vendégház létrehozása volt Irotán. További fejlesztéseink révén ma már a Miskolctól 42 km-re északra fekvő, erdőktől és gyümölcsösöktől körbefogott csereháti kis zsákfaluban a Talentum Falusi Turisztikai Fogadóhelyhez tartozó 9 fős falusi vendégházban, 1,5 hektáros élményudvaron, 20 fős erdei iskolában és kézműves házban a természet, a falusi élet és saját kreativitásuk felfedezésének élménye várja a csendre, nyugalomra a természet közelségére vágyó családokat, baráti társaságokat, iskolai csoportokat.

- Irota, Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén, a Cserehát szívében, Edelénytől 18 km-re fekvő “zsáktelepülés” – ahol a lakosok száma jelenleg 62 fő. Kicsi a falu, a környezet csodálatos, a csereháti szlogen szerint: a csend még hallható – elég ez ahhoz, hogy vonzó legyen a turisták számára?

- Irota Talentum Kézműves Ház3Mi nem csupán passzív pihenési elehetőséget, hanem komplex programajánlatot is kínálunk. Hangulatos vendégházunk kilenc fő elszállásolására alkalmas, ám a területen lévő 20 fős turistaház az erdei iskolai programoknak kiváló helyszínt biztosít. Kétszer kilenc fős szoba, és egy két fős – általunk nevelőinek mondott – szoba szolgáltat komfortos hátteret a Magyarországon is – igaz a vártnál lassabban – terjedő, az iskolások számára a tanítási időszakban a tantervi követelményekhez illeszkedő, komplex erdei iskolai programok megvalósításához. Bár manapság az iskolavezetés, a tanárok és a szülők is kissé nehezen vállalják a szabadban tanulással járó terheket és az ezt ösztönző kormányzati erőfeszítések is alábbhagytak, ám akik eddig már belekóstoltak, meggyőződéssel vallják, hogy a 4-5 napos erdei iskolai kurzus a természetről, a társadalomról és a kettő egymáshoz való viszonyáról lényegesen többet tud a gyerekekkel megértetni, mint ugyanannyi hagyományos tanítási óra alatt a négy fal között. Vendégfogadónk mellesleg a Felvidék bebarangolásához is jó kiindulópont. Az aggteleki és a tokaji világörökségi helyszínek, Miskolc-Tapolca és Bogács fürdői, Diósgyőr, Krasznahorka és Zemplén várai, Kassa és Sárospatak egyaránt egynapos autós túrákra elérhetők. Az autóval nem rendelkezők helyben kerékpárt bérelhetnek, és azzal kereshetik fel a Cserehát és a Bódva-völgy nevezetességeit, elsősorban a kis középkori templomokat, az építészeti arculatukat megőrzött aprófalvakat és a csereháti kézműves hálózat többi elemét. A szálláshelyünk előtt elhaladó Országos Kék Túra útvonala mellett a falu körül is kialakítottunk 3-10 km-es körtúra útvonalakat. A 3 km-es Kincskereső Túra gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt izgalmas élményt ígér.

- Szálláshelyeik mellet kiemelt hangsúlyt kap a vendégek fogadásakor kézműves házuk is. Mennyire kedveltek az Önök által kínált foglalkozások?

- Irota Talentum Kézműves Ház4A Talentum Kézműves Ház szövő, hímző, fazekas, kovács, gyertyaöntő, papírmerítő műhelyeibe folyamatosan várjuk a kézművesség iránt érdeklődőket, igaz a mesterek elfoglaltsága miatt előzetes egyeztetés szükséges. A látogatók megnézhetik, illetve szeretteiknek ajándékként elkészíthetik, vagy készen megvásárolhatják a szebbnél szebb, ízlésüknek megfelelően elkészített, egyedi kézműves termékeket. Mi tudjuk és hirdetjük: a mesterségek kipróbálása jó szórakozás, együttes cselekvés a családtagoknak, barátoknak. Idén például egy felnőttekből álló csoport mutatta meg nekünk és önmaguknak is, hogy milyen kreatív élményt a kézműveskedés. A kézműveskedést hétvégi programajánlatunkba is beépítettük. A kincskeresés, a kézműveskedés, a herba park és a falusi vendégasztal nyújtotta gasztronómiai kalandok az év bármely időszakában ki tudnak tölteni 2-3 napot és akkor még a Mese faluról és a História-völgy bemutatóhelyeinek felkereséséről még nem is beszéltünk.

- Itt az új iskolai tanév, nyilván várják az erdei iskola új lakót. Mit kínálnak a nebulóknak?

- Az erdei iskola 1 hektáros zöld területen fekszik, ahol sportolásra és sátorozásra is lehetőség van. Kínálatunk sokrétű. Erdei iskolánk programja jól ötvözi a csereháti dombok geológiai és geomorfológiai adottságaiból, a környező erdők élővilágából adódó lehetőségeket és a hagyományos népi gazdálkodás még meglévő elemeinek megismerését, az arculatában és részben életmódjában hagyományos falusi élet, valamint a helyi kézműves ház nyújtotta kulturális és közösségi élményeket. Irota Talentum Kézműves Ház5Közben – mint láttunk - programkínálatban sincs hiány. Nem csak az erdei iskolásoknak, hanem minden vendégünknek kínáljuk a Mesecsűr programját. A Mesecsűrben festett díszletek, kosztümök, meseolvasás röpítik a gyerekeket és a gyermeki mivoltukat megőrzött felnőtteket a mesék világába. A rövid, pergő dialógusokra épülő meséket el is játsszuk. Enyhe estéken projektoros vagy retro dia-vetítés keretében elevenednek meg a meseirodalom klasszikus darabjai. A már említett Kincskeresés programban versbe foglalt útmutatás és térképvázlat birtokában indulhatnak a vendégek a középkor rejtélyességét idéző kalandra. A feladat az elrejtett kincsesláda megtalálása, a kapott kulcs segítségével való felnyitása, a kincs birtokba vétele és a következő csoport számára az új kincs elhelyezése és a láda rejtekhelyre való visszahelyezése. A kb. 7 km-es Csereháti Tanösvényen szerkesztett ismertető füzet segítségével ismerhető meg a térség földrajza, történelme, élővilága. A portán belüli Herba-park 32 féle gyógy- és fűszernövény megismerését teszi lehetővé és a túra végén a helyben szedett növényekből készült tea is kóstolható. Az Irotai Hétpróba pedig egy mesés kaland: a porta lehetőségeit kiaknázva 7 feladatból álló megmérettetésen vehetnek részt a játékos kedvű vendégek. A feladatok néprajzi, ügyességi, gasztronómiai jellegűek. A program kb. 1,5 órát vesz igénybe. A szintet teljesítők “Irotai Hétpróbás” minősítést és az azt tanúsító oklevelet kapnak.

- A kreatív ötleteknek köszönhetően itt valóban a vendégek is kiélhetik kreativitásukat. Sikerült helyben szövetségeseket találni a turistacsalogató programok megvalósításához? Hogyan lett például Irotából Mesefalu?

- Irota Talentum Kézműves Ház6Szerencsére sikerült a helyi lakosokat is megnyerni elképzeléseinknek és jó tíz évvel ezelőtt megalakítottuk az Irotai Faluszépítők és Hagyományőrzők Egyesületét. Az idők során a faluban üdülőházzal rendelkezők közül is bekapcsolódtak. (Ma már több az üdülőként használt régi takaros parasztház, mint az állandó lakosok által lakott.) Az Egyesület segítségével tudtuk kialakítani az Irota körül körbefutó túraösvényeket és a Mesefalut. Közösen határoztuk el, hogy mesefalut faragunk Irotából, ahol mesepadok, mesefigurák, magyar és ruszin népmesék képei, és a falu közepén egy nagy méretű, lapozható mesekönyv várja a mesék világának (újra) felfedezésére vágyó látogatókat. Az ehhez társuló Mesenapok, a Talentum portán működő Mesecsűr reméljük, hogy idecsalja a közeli és távolabbi városok lakóit, az Edelényi Kastélysziget és a História-völgy látogatóit. Emellett természetesen szívesen látjuk az erdei iskolázó diákokat, az országos kék túra útvonalán haladó turistákat, pihenésre vágyó családokat, vagy az egy-két napra a világtól elvonulni kívánó baráti társaságokat, munkahelyi kollektívákat is. A kényelmes szálláshely, a szépen parkosított, gondozott udvar, a hangulatos kis tó, a gyógy- és fűszernövény parcellák, a mezítlábas ösvény mellett az üstben főtt, kemencében sült népi ételek is segítenek a kikapcsolódásban, a falusi hangulat megélésében. Télen kívánságra disznóölést, tavasszal az immár hagyományos "Nyitnikék" rendezvényt, nyaranta egyetemistáknak falukutató táborokat, ősszel lekvárfőzést szervezünk. Az év minden hónapjában szeretettel várjuk vendégeinket.

További információk a vendégház weboldalán találhatók.

Forrás: www.falusiturizmus.hu