Hirdetés

Fahamuval fűszerezett lángos és paraszt jakuzzi a domoszlói Öregház Vendégházban

2014-09-23 14:30:37

Fahamuval fűszerezett lángos, paraszt jakuzzi, finom mátrai borok, természetjáró túrák a környéken: ezeket is kínálja a domoszlói Öregház Vendégház.

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége 2010. óta ítéli oda az Év Falusi Vendégfogadója díjat, amellyel régiónként egy-egy olyan szállásadót ismernek el, akinek tevékenysége öregbíti a szövetség hírnevét. Ebben az évben az észak-magyarországi régióban a domoszlói Öregház Vendégház üzemeltetője, Gyurkóné Zaja Zsuzsanna kapta az elismerést.

 

- Önt régóta ismerik a szakmabeliek, hiszen falusi vendéglátóként régen letette névjegyét és a jelentős turisztikai rendezvényeken gyakran feltűnik. Mikor kötelezte el magát a vidék népszerűsítése, a falusi turizmus iránt?

- 2000-ben léptem be a Heves Megyei Falusi Turizmus Egyesületbe – mondja Gyurkóné Zaja Zsuzsanna. – Már a kezdetekben is arra törekedtem, hogy a vendégek megismerjék Domoszló és környéke szépségeit, értékeit, a festői szépségű Mátrát. E tevékenységemben – és természetesen vendégházunk üzemeltetésében is – fő támaszom a férjem, aki a vidék elismert szakértője és a falusi turizmus lelkes támogatója.

- Aktív szervezői tevékenységét civil munkája, az Öregház Vendégházzal kapcsolatos megannyi teendő mellett az évek folyamán „kiszélesítette”.

- 2004-ben a megyei egyesület vezetőségi tagja és az ellenőrzési bizottság vezetője lettem. Közben megalapítottuk a Domoszlói Idegenforgalmi Egyesületet, melynek vezetőjévé választottak. Alapító és elnökségi tagja vagyok a Mátra Jövője Turisztikai Egyesületnek, melyben a Mátra térségének idegenforgalmának népszerűsítéséért dolgozom. 2006-ban közreműködésemmel szerveztünk meg Domoszlón egy kihelyezett OKJ-s „Falusi Vendégfogadó” képzést, melynek keretében négy település – Abasár, Markaz, Kisnána és Domoszló – falusi vendéglátói szereztek szakképesítést.

- Családjuk üzemelteti a népszerű Öregház Vendégházat, mely ma már sok visszatérő vendég kedvelt pihenőhelye. Közülük sokan mondják, hogy a porta a falusi nyugalom és harmónia kis szigete.

- Öregház Vendégház DomoszlóA ház az 1900-as évek elején készült, és 2000-ben újítottuk fel. Valódi kis ékszerdoboz, mintegy a múlt környezetében megújult hagyományőrző parasztporta, mely megtartotta korának építészeti értékeit. A főépület a korhűen felújított gazdaház, a parasztudvarban ízlésesen megújított épületek, kemence, tűzrakó hely található. A házban négy vendégszoba 10 fő részére biztosít 4 napraforgós minősítésű szálláshelyet egész évben.

- Nem említette a paraszt jakuzzit, melyet országos viszonylatban az elsők között kínáltak a falusi vendéglátók közül.

 

 

 

- Régi idők emlékeit őrizzük a jakuzzi „szolgáltatással”. Ez a jakuzzi egy nyolc-kilenc hektoliter űrtartalmú fa kád – régen kék szőlő pihent ilyenekben a szüret után –, melyet udvarunk kútjából töltünk fel vízzel. Nyáron a Nap melegétől kellemes hőmérsékletű vízben lubickolhatnak vendégeink. Öregház Vendégház Domoszló jakuzziÉppen most „helyezzük” üzembe a harmadik kádat, mert a fát a víz és az idő vasfoga kikezdi, így az első két kád már a múlté.

- Nem meglepő, hogy ebbe a romantikus környezetbe sokan visszatérnek. Mi ennek a népszerűségnek a titka?

- Nincs ebben semmi titok. Egy szó van csupán, ami számunkra mindennél fontosabb: a vendég. A pihenni érkezőkkel minden alkalommal megismertetjük a környék kikapcsolódási lehetőségeit, látnivalóit, és igény szerint a programokat is megszervezzük. Utóbbiban a falusi vendéglátó társaink kiváló partnerek, mert nem egyszer közösen tervezzük meg több fogadó vendégeinek kikapcsolódását. Büszkén mondhatom, hogy ez az összefogás jó példája a szelid turizmusnak, hiszen közösen húzzuk a falusi vendéglátás szekerét, és népszerűsítjük a környék természeti szépségeit. Nálunk kerékpárt is igénybe vehetnek a látogatók, hogy így járják be a közeli, általuk kiválasztott célpontokat.

- Ínycsiklandozóként végezetül ne felejtsük el az Öregház Vendégház gasztronómiai kínálatát se: a speciális lángost és a zamatos borokat.

- A ház udvarán épített fedett kemence nem dísztárgy, hanem a legnépszerűbb „használati eszköz”, igazi falusi ízek készülnek benne. A gasztronómiai érdekességek közül mi a fahamuval fűszerezett domoszlói lángost ajánljuk, melyet én készítek és nagyon népszerű. Ezt elfogyasztva a Bánszki-pincészetben majd 100 féle borral öblíthetik le torkukat a vendégek, ám mi elsősorban a Domoszlói Muskotályt javasoljuk, amely tradicionálisan a település zászlós bora. Ezért és a környék gyönyörűségéért is érdemes ellátogatni Domoszlóra, és hozzánk, az Öregház Vendégházba. Az év minden napján szeretettel várjuk a pihenni vágyókat!

A fahamuval fűszerezett domoszlói lángos receptje

 

domoszlói lángos

„Nagyanyáink elbeszélése alapján, de szigorúan betartani, ami itt le van írva!

Valamennyi kitűnő minőségű liszthez tegyünk egy kis kovászt, kézmeleg-langyos vízzel alaposan kavarjuk össze, hozzá ízesített főtt-tört krumplit adagolva dagasszuk meg a kapott kenyértésztát.

A dagasztás kizárólag erre a célra befogott, legalább 50 éves fateknőben történhet, mert ettől eltérő edényzet nem biztosítja azt a „fílinget”, amely hozzájárul az étek finomságához. A dagasztás addig végzendő kellő serénységgel, amíg a dagasztó ember homlokán megjelennek az első izzadságcseppek.

Ekkor, de csakis ekkor, abba lehet hagyni ezt a tevékenységet, ki lehet szaggatni a megfelelő méretű adagokat, azokat bő liszttel alászórva pihenni hagyjuk, lehetőleg kellemes meleg helyen.

Megvárjuk, amíg a dagasztó ember is regenerálódik a fáradtságos munka után - közben természetesen buzgón lehet kóstolgatni a finom domoszlói borokból - annak érdekében, hogy a későbben elkészülő fahamuval fűszerezett domoszlói lángost mivel öblítsük majd le.

Ennyi idő éppen elég lesz arra, hogy a szépen megkelt, kiporciózott adagokat kellő szakértelemmel, - - de ha az nincs, az is elleshető- a már jóval ezelőtt legyártott 100 éves falapátra helyezve, annak segítségével, a jó előre kifűtött és szikrapróbának alávetett kemencébe helyezzük.

A fahamuval fűszerezett domoszlói lángost mi különféle feltétekkel készítjük, sajt, töpörtyű és semmi, amit reája szoktunk tenni, természetesen igény szerint.

A kemencénk melege, és a gondos, pontos előkészítés eredményeképpen hamarosan csodálatosan megpirult gasztronómiai érdekességet tarthatunk a kezünkben, amelyről ténylegesen meggyőződhetünk, hogy az bizony fahamuval van fűszerezve- azért is olyan finom. A hozzávaló fokhagymás tejföl, vagy a különféle lekvárok csak tovább fokozzák azt az élményt, amelyet csak itt az Öregház Vendégháznál kaphatnak meg, és persze a pontos receptet is!”

Az Öregház Vendégház honlapja: http://oreghaz.domnet.hu/

Forrás: www.falusiturizmus.hu