Tokaj-Hegyalja híres bortermelő vidékének szívében, Rátka község határában található az Angyal Borászat és Szőlőbirtok központja, mely a szőlőfeldolgozás mellett otthont ad tizenkét vendégszobának és annak a közel 1 kilométer hosszúságú pincének, mely egyedülálló a régióban. Az objektum kiváló helyszín akár családi kikapcsolódásra, de alkalmas baráti vagy céges találkozók lebonyolítására is. Valamikor ezen a helyén állt Rátka község szövetkezeti pincéje és feldolgozója, felette a vendéglátásra kialakított kóstoló terem és terasz. A jelenlegi formájában látogatható borászat 2013 tavaszára került teljesen felújított állapotban a vendégek birtokába.
A borászat mai tulajdonosa, dr. Ináncsy Ernő már fiatalon a minőségi bor elkötelezettje volt. Édesapja, dr. Ináncsy Miklós nagy érdeklődéssel figyelte a nagyapától örökölt pincében folytatott tevékenységét, gyakran lejárt megízlelni az ott készült borokat, melyekből szívesen kóstoltatta meg barátait, büszkén mesélve, hogy ezt az ő fia készítette, és hogy milyen szép eredményeket ért el országos és nemzetközi versenyeken.
Később az apa elvitte Ernőt egy gyönyörű helyre, a „Zemplén ölébe”, amit körbevesz Szerencs, Ond, Rátka, Tállya, Mád, azaz Tokaj-Hegyalja leghíresebb bortermelő helyei. A családot rögtön megfogta a hely szelleme. Nagy tervezgetésekbe kezdtek, hogyan alakítsák át a volt szövetkezeti pincét a mai kornak megfelelő, minőségi borászattá a hagyományok megőrzése és tiszteletben tartása mellett. Ma már közismert, hogy az álmok megvalósultak: kialakították az Angyal Borászat központját, ahonnan ma már az ablakukból figyelhetik a gyönyörű környéket.
A közel harminc hektáros birtokon a Hegyalja jellegzetes három szőlőfajtáját - furmintot a területek 60%-án, hárslevelűt a területek 30%-án, sárga muskotályt a területek 10%-án – termesztenek. A szőlők Szerencs város és Ond község déli és dél-keleti dűlőiben helyezkednek el. Ezekből a fajtákból készülnek a borászat kiváló borai: szamorodni, aszú, furmint és hárslevelű is. A pince alap zászlós bora a tokaji furmint, mely az Angyal Borászat területeiről gondosan válogatott furmint szőlőből készül.
A muskotály kivételével tölgyfahordós érlelésnek vetik alá boraikat, melynek hosszát és mértékét mindenkor az adott bor jellege és szakembereik elvárásai határozzák meg. A muskotályt reduktív eljárással készítik. A borkülönlegességeket minden esetben legalább két évig - nem túl idős, négy-hét éves hordókban - érlelik készre. Ezekből készülnek az aszúk és a szamorodnik. Az érlelés után következik a palackozás, majd egy úgynevezett – négy hónapos - palackos érlelést követően kerülnek a polcokra boraik, melyek webáruházukban is megvásárolhatók.
Amikor a borászat központját megálmodták, jó „árukapcsolással” terveztek. A borkóstolás lehetősége nyilvánvaló volt, ehhez „rendelték” vendégfogadó szolgáltatásukat.
A borház épületén 12 darab kétágyas szobát alakítottak ki, melyek mindegyike fürdőszobával, LCD televízióval és „mini borbárral” felszerelt. Az ablakokból csodálatos kilátás nyílik Tokaj-Hegyalja változatos hegyvonulataira és nagy múltú községeire.
Az épület földszintje ad otthont wellness szigetüknek, ahol egy tágas jakuzzi-ból gyönyörködhetnek vendégeik a festői tájban, vagy méregteleníthetnek egyet a kényelmes finn szaunában. Akik igénylik, ott tartózkodásuk során előre egyeztetett időpontban számos masszázs közül választhatnak. Talán nem meglepő, hogy a különleges kezelések alapanyaga maga a szőlő!
A borházban igény szerint magyaros reggelit és házias vacsorát is felszolgálnak, ám az ínyenceknek lehetőségük van bármilyen menüsor megrendelésére is.
A történelmi várak és mennyei tájak környezetében,Tokaj-Hegyalja híres bortermelő vidékének szívében, az Angyal Borászat eszményi célállomása lehet mindenkinek, aki a nagyvárosi nyüzsgést követően a háborítatlan természetben szeretne megpihenni, aki nyugalomra vágyik, s belekóstolna a minőségi vidéki ízekbe, legyen az bor, kolbász vagy házi pálinka!
Az Angyal Borászat az egyes évszakok sajátosságainak megfelelően kínál hétvégi két éjszakás utazási csomagot a vendégek számára, amihez komplex programot biztosítanak. A csomagok minden esetben tartalmazzák a szállást, a félpanziós ellátást és egy pincebemutatóval egybekötött borkóstolót. Tavasszal például tokaji városlátogatást, sétahajózást, tiszai halvacsorát kínálnak a program keretében, nyáron tokaji vizes lehetőségekre hívják fel a figyelmet (kenutúra, strand, csónakázás), ősszel hat héten át tartó szüreti ajánlatukban szüretelni viszik el vendégeiket, akik a maguk által szedett szőlőt ki is préselhetik. Télen, amikor már szűkülnek a kirándulási lehetőségek, sváb disznótoros hétvégéket tartanak, melyhez a ház saját pálinkáját és az új borokat kínálják.
Végezetül pedig álljon itt dr. Ináncsy Ernő hitvallása, mely lélekemelően árulkodik a hely szellemiségéről, boraikról, s egyben arra is sarkall, miért is érdemes ellátogatni az Angyal Borászatba:
"Amikor Nagyapám, Angyal Ernő olthatatlan kíváncsiságom kielégítéséül megengedte, hogy ráncba szedjem az öreg pincét, már biztosan sejtett valamit. Egy mindig megújuló szenvedélyt kaptam tőle a szőlővel és a borral örökül. Nem tehette volna gondosabban és következetesebben, mikor hagyott ráérezni az ízére. Szerelem volt nekem ez az első pillantásra, Ő pedig hagyományt teremtett általam."
Bővebb információk az angyalboraszat.hu weboldalon érhetők el.
Forrás: www.falusiturizmus.hu