Hirdetés

Wellness-szigettel, gazdag programokkal, vidéki ízekkel és borkülönlegességekkel várja vendégeit az Angyal Borászat

2014-09-22 14:30:30

Kiváló borok, közel egy kilométer hosszúságú pince, hangulatos vendégszobák, gyönyörű kilátás, varázslatos wellness-sziget. Mindez az Angyal Borászatban!

Tokaj-Hegyalja híres bortermelő vidékének szívében, Rátka község határában található az Angyal Borászat és Szőlőbirtok központja, mely a szőlőfeldolgozás mellett otthont ad tizenkét vendégszobának és annak a közel 1 kilométer hosszúságú pincének, mely egyedülálló a régióban. Az objektum kiváló helyszín akár családi kikapcsolódásra, de alkalmas baráti vagy céges találkozók lebonyolítására is. Valamikor ezen a helyén állt Rátka község szövetkezeti pincéje és feldolgozója, felette a vendéglátásra kialakított kóstoló terem és terasz. A jelenlegi formájában látogatható borászat 2013 tavaszára került teljesen felújított állapotban a vendégek birtokába.

Angyal Borászat pince

 

A borászat mai tulajdonosa, dr. Ináncsy Ernő már fiatalon a minőségi bor elkötelezettje volt. Édesapja, dr. Ináncsy Miklós nagy érdeklődéssel figyelte a nagyapától örökölt pincében folytatott tevékenységét, gyakran lejárt megízlelni az ott készült borokat, melyekből szívesen kóstoltatta meg barátait, büszkén mesélve, hogy ezt az ő fia készítette, és hogy milyen szép eredményeket ért el országos és nemzetközi versenyeken.

Később az apa elvitte Ernőt egy gyönyörű helyre, a „Zemplén ölébe”, amit körbevesz Szerencs, Ond, Rátka, Tállya, Mád, azaz Tokaj-Hegyalja leghíresebb bortermelő helyei. A családot rögtön megfogta a hely szelleme. Nagy tervezgetésekbe kezdtek, hogyan alakítsák át a volt szövetkezeti pincét a mai kornak megfelelő, minőségi borászattá a hagyományok megőrzése és tiszteletben tartása mellett. Ma már közismert, hogy az álmok megvalósultak: kialakították az Angyal Borászat központját, ahonnan ma már az ablakukból figyelhetik a gyönyörű környéket.

A közel harminc hektáros birtokon a Hegyalja jellegzetes három szőlőfajtáját - furmintot a területek 60%-án, hárslevelűt a területek 30%-án, sárga muskotályt a területek 10%-án – termesztenek. Angyal Borászat borokA szőlők Szerencs város és Ond község déli és dél-keleti dűlőiben helyezkednek el. Ezekből a fajtákból készülnek a borászat kiváló borai: szamorodni, aszú, furmint és hárslevelű is. A pince alap zászlós bora a tokaji furmint, mely az Angyal Borászat területeiről gondosan válogatott furmint szőlőből készül.

A muskotály kivételével tölgyfahordós érlelésnek vetik alá boraikat, melynek hosszát és mértékét mindenkor az adott bor jellege és szakembereik elvárásai határozzák meg. A muskotályt reduktív eljárással készítik. A borkülönlegességeket minden esetben legalább két évig - nem túl idős, négy-hét éves hordókban - érlelik készre. Ezekből készülnek az aszúk és a szamorodnik. Az érlelés után következik a palackozás, majd egy úgynevezett – négy hónapos - palackos érlelést követően kerülnek a polcokra boraik, melyek webáruházukban is megvásárolhatók.

Amikor a borászat központját megálmodták, jó „árukapcsolással” terveztek. A borkóstolás lehetősége nyilvánvaló volt, ehhez „rendelték” vendégfogadó szolgáltatásukat.

Angyal Borászat wellnessA borház épületén 12 darab kétágyas szobát alakítottak ki, melyek mindegyike fürdőszobával, LCD televízióval és „mini borbárral” felszerelt. Az ablakokból csodálatos kilátás nyílik Tokaj-Hegyalja változatos hegyvonulataira és nagy múltú községeire.

Az épület földszintje ad otthont wellness szigetüknek, ahol egy tágas jakuzzi-ból gyönyörködhetnek vendégeik a festői tájban, vagy méregteleníthetnek egyet a kényelmes finn szaunában. Akik igénylik, ott tartózkodásuk során előre egyeztetett időpontban számos masszázs közül választhatnak. Talán nem meglepő, hogy a különleges kezelések alapanyaga maga a szőlő!

A borházban igény szerint magyaros reggelit és házias vacsorát is felszolgálnak, ám az ínyenceknek lehetőségük van bármilyen menüsor megrendelésére is.

A történelmi várak és mennyei tájak környezetében,Tokaj-Hegyalja híres bortermelő vidékének szívében, az Angyal Borászat eszményi célállomása lehet mindenkinek, aki a nagyvárosi nyüzsgést követően a háborítatlan természetben szeretne megpihenni, aki nyugalomra vágyik, s belekóstolna a minőségi vidéki ízekbe, legyen az bor, kolbász vagy házi pálinka!

Az Angyal Borászat az egyes évszakok sajátosságainak megfelelően kínál hétvégi két éjszakás utazási csomagot a vendégek számára, amihez komplex programot biztosítanak. A csomagok minden esetben tartalmazzák a szállást, a félpanziós ellátást és egy pincebemutatóval egybekötött borkóstolót. Tavasszal például tokaji városlátogatást, sétahajózást, tiszai halvacsorát kínálnak a program keretében, nyáron tokaji vizes lehetőségekre hívják fel a figyelmet (kenutúra, strand, csónakázás), ősszel hat héten át tartó szüreti ajánlatukban szüretelni viszik el vendégeiket, akik a maguk által szedett szőlőt ki is préselhetik. Télen, amikor már szűkülnek a kirándulási lehetőségek, sváb disznótoros hétvégéket tartanak, melyhez a ház saját pálinkáját és az új borokat kínálják.

Végezetül pedig álljon itt dr. Ináncsy Ernő hitvallása, mely lélekemelően árulkodik a hely szellemiségéről, boraikról, s egyben arra is sarkall, miért is érdemes ellátogatni az Angyal Borászatba:

"Amikor Nagyapám, Angyal Ernő olthatatlan kíváncsiságom kielégítéséül megengedte, hogy ráncba szedjem az öreg pincét, már biztosan sejtett valamit. Egy mindig megújuló szenvedélyt kaptam tőle a szőlővel és a borral örökül. Nem tehette volna gondosabban és következetesebben, mikor hagyott ráérezni az ízére. Szerelem volt nekem ez az első pillantásra, Ő pedig hagyományt teremtett általam."

Bővebb információk az angyalboraszat.hu weboldalon érhetők el.

Forrás: www.falusiturizmus.hu