Az apróra vágott hagymát beleteszem a bográcsba, rátöltöm 1 liter hideg vizet, beledobom a már 2 órával előbb feldarabolt és besózott halat, és felteszem főni. Mikor forrni kezd (a keletkezett szürkés habot leszedni nem szabad!), beleszórom az őrölt pirospaprikát, tetejére dobom a zöldpaprikát, paradicsomot, cseresznyepaprikát, beleöntöm a bort. A főzés időtartama alatt keverni tilos! Helyette időnként megrázogatom a bográcsot.
A forrástól számított kb. 35-40 percig egyenletes forrás után kóstolással döntöm el, megfelelőek-e már az ízek. Ha van ikrám, haltejem a főzés befejezése előtt kb. 10 perccel dobom bele. Vigyázok, a halnak nem szabad szétfőnie!
Füreden tálaláskor frissen főtt hosszúmetéltet is adnak hozzá: Gyúrt tésztát készítek, széles metéltet vágok belőle, kifőzöm, leöblítem. A leszűrt hal lébe belefőzöm a haldarabokat. A haltejet és az ikrát, a tűz lezárása előtt 2-3 perccel előbb teszem bele a halászlébe. A főtt tésztára rámerem a forró halászlevet és a haldarabokat.