Lazac-csontból, sok hagymával, a fűszertojásban vegyes borsok egészben, babérlevél és egy kettévágott citrom társaságában jól kiforralom az alaplevet bő vízzel. Kiszedem a csontokat, és gondosan leszedem a húsokat, szálka, csont és gerinchúr nélkül. Félreteszem ezeket az értékes alkotórészeket.
Kockázok sárgarépát, burgonyát külön edényben, és az átpasszírozott sűrű alaplében, persze, ha kell, akkor megy még hozzá víz is, először a sárgarépát, majd a burgonyát hozzáadva főzzük. Mikor majdnem készen van, beletesszük a leszedett lazacaprólékot, és annyi kockázott színhúst, amennyire a létszám ezt megköveteli. Most már gyorsítani kell a tempót! Felöntjük a levest kellő mennyiségű, jó minőségű tejszínnel, beleaprítunk egy jó csokor friss kaprot, zöldhagymát a használható zöld szárral együtt. Utánízesítjük "sok" citromborssal, kellően sóval. A halhús gyorsan puhul, nem szabad, hogy szétessen. Zsíros is, tehát semmilyen plusz zsiradékot nem igényel. Forrón tálaljuk.
Forrás: akactanya.hu