Hirdetés

Karjalai ragu főtt burgonyával

2014-05-19 14:19:00

Ezt az ételkülönlegességet épp akkor készítettük kemencében, mikor az Akác-tanyán a falusi turizmushoz kapcsolódó szakmai találkozó volt.

Szükséges hozzá azonos mennyiségű sertéslapocka és marhaszegy, vagy bróder/bordaközi hús/ illetve birkahús. A húsokat feldaraboljuk, összekeverjük. Egy nagyméretű öntöttvas edénybe tettük, amit kifejezetten a kemencében való sütéshez vásároltunk. Bőséges mennyiségben hagymát aprítunk, kellően sót, zúzott szegfűborsot, egy pár babérlevelet, egész feketeborsot, kevés vizet teszünk hozzá. Jól összekeverjük. A kemence szájába tesszük, ahol csak 140-150 fokos a hőmérséklet, és hosszú órákon át -3-4 óra kellett hozzá- puhára pároltuk. Ez idő alatt 3-4 alkalommal kellett megkeverni. Zsiradék nem kell hozzá, a bróderen van annyi, ami kell!

A másik kondérban főtt burgonya készült. Ez lehet apró, hajában főtt-fogyasztott, vagy hámozott burgonya főve. Csemege uborka, kovászos uborka, de a csalamádé is nagyon jó hozzá.

 

Forrás: akactanya.hu