Hirdetés

Áprilisi csemege: kovászolt medvehagyma szár!

2014-04-22 10:03:00

A gasztroblogger folyamatosan kísérletezik! Egyik legújabb és ínyencségnek számító „kreációja” a medvehagyma szárának kovászolása! Érdemes kipróbálni.

Honnan jött a medvehagyma szár kovászolásának ötlete? Pofon egyszerű a válasz: az egyik kedvencem a kovászos uborka, jó sok fokhagymával. Annyira isteni íze van a kovászos uborka levében érlelt fokhagymának, hogy egyszerűen imádom. Mivel pedig a medvehagyma szárának erőteljes fokhagyma íze van, így gondoltam, teszek vele egy próbát. Nem bántam meg, mert egy igazán különleges csemege lett belőle, csak az a kár, hogy kevés...

kovászolt medvehagymaszár

 

 

Hozzávalók

1 nagy csokor medvehagyma szára, 1 csokor friss kapor (ha nincs, jó a szárított is), 1 liter csapvíz, 1 evőkanál konyhasó, 1 zsemle, vagy kisebb szelet kenyér.

Elkészítése

Az elkészítésben nem sok a különbség a kovászos uborka receptjéhez képest. A medvehagyma szárakat mossuk meg alaposan, majd tegyük őket száraz konyharuhára. Vegyünk elő egy befőttes üveget, az aljára tegyük a kaprot, majd állítsuk bele a medvehagyma szárakat az üvegbe, amelyeket előzőleg olyan hosszúra vágtunk, hogy nagyjából 4-5 centivel legyenek rövidebbek az üveg magasságánál. Így kényelmesen elfér a tetején a zsemle.

Miután az „állítgatás” megtörtént, egy edénybe engedjünk langyos (max. 30 fokos) csapvizet, amiben keverjük el a konyhasót. Nálam az 1 liter víz/1 evőkanál só arány bevált, de természetesen ez módosítható egyéni ízlés alapján. Ezt a vizet öntsük bele az üvegbe, majd nyomjunk a tetejére egy zsemlét. Fedjük le kistányérral, és tegyük szobahőmérsékletű helyiségbe.

Hőmérséklettől függően 4-6 nap elteltével készen van. Több idő kell az érlelésnél, mint az uborkának, mert erősebbek a medvehagyma szárának rostjai. A víz már 1-2 nap elteltével zavarosodni fog, de ez a kovász miatt van, így ez normális. Az 5-6. napon elkezdenek a hagymaszárak is fakulni. Ekkor lehet kóstolni, és ha jó, akkor ki lehet szedni az üvegből a zsemlét. A levét szűrjük le, hogy ne maradjon benne morzsa. A hagymaszárakról is távolítsunk el minden zsemlemaradékot, majd tegyük vissza az üvegbe, és öntsük rá vissza a kovászos lét. Így mehet a hűtőbe, ahol jó sokáig eláll, ha fel nem faljuk...

A levét pedig ne öntsük ki, mert az igazi kincs. Tele van tejsav-baktériumokkal, amelyek kimondottan előnyös hatásúak az emésztőrendszerre, ezért érdemes a kovászos lét is elfogyasztani.

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk ehhez az egészséges finomsághoz.

 

Forrás: sokszinuvidek.hu, eztfaldfel.blogspot.com