Hirdetés

Sokak gyomra nem bírja a húsvéti tojást

2014-04-15 11:29:00

Az ételintoleranciával küzdő embereknél a tojásfehérje és sárgája is ott van a leggyakrabban gyomorbántalmakat, bélpanaszokat okozó ételek listájában.

 

A tejfehérje, a tojásfehérje és a tojássárgája, egyes gabonafélék és olajos magvak okoznak a leggyakrabban puffadást, hasfeszülést, hasmenést, székrekedést és gyomorgörcsöt azoknál az embereknél, akiknél ételintolerancia mutatható ki. Ezzel szemben a panaszokkal gasztroenterológus szakorvoshoz forduló pácienseknél a különféle húsok - akár sertés, akár baromfi - jellemzően nem okoznak irritációt - derült ki 376 emésztőszervi gondokkal küzdő ember ételintolerancia vizsgálatából.

főtt tojásA Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság (MAPPET) társaság az MTI-vel közölte: az ételintoleranciával küszködő emberek bélrendszerében a tejben, a tojásban, a búzában, a kukoricában, a babban vagy az olajos magvakban lévő fehérjék váltanak ki legnagyobb arányban gyulladást, aminek következtében a bél immunrendszere Immunglobulin G ellenanyagot termel. Ez a fajta hatás a húsféleségekre nem jellemző, ezért a húsvéti asztalon lévő sonka kevesebbeknél okoz panaszt, mint a főtt tojás, a torma vagy a mustár.

A 376 emésztőszervi gondokkal küzdő páciens ételintolerancia vizsgálatának eredményét feldolgozó kutatás eredménye nem azt mutatja meg, hogy általánosságban melyik étel az egészséges és melyik nem. Arról ad információt, hogy mely ételek lehettek a bajok okozói azoknál az embereknél, akiknél régóta fennálló gyomorbántalmaik és bélpanaszaik hátterében nem találtak szervi elváltozást, de kimutatható volt az ételintolerancia - idézi a közlemény Takáts Alajos belgyógyász-gasztroenterológus főorvost, a MAPPET vezetőségi tagját.

Az ételallergia és az ételintolerancia két különböző betegség. Aki allergiás, annál már kis mennyiségű étel is azonnali heves reakciót válthat ki. Az ételintolerancia esetén hosszabb idő telik el a panaszok kialakulásáig, ezért nehéz, vagy lehetetlen szakorvosi vizsgálat nélkül kitapasztalni, mi áll a háttérben. Az ételintoleranciát nem gyógyszerrel kezelik: ha valakinél a vérvizsgálat során bebizonyosodik a betegség, illetve hogy melyik élelmiszerek okozzák a hasi panaszokat, személyre szabott diétával lehet megszüntetni a tüneteket.