A virágok díszkertjeink sztárjai. Varázslatos, élénk színeiktől kel életre minden tavasszal a kertünk. Szinte minden kertes ház nélkülözhetetlen kiegészítője a virágoskert, sőt közkedvelt dekorációs eszköz a lakások szobáiban is.
De tudjuk-e, hogy az ember ősidőktől fogva fogyaszt virágokat. Persze csak olyanokat, ami ehető mivel vannak olyan virágos növények, amelyek mérgezőek. Tulajdonképpen étkezési szempontból a virágokat úgy kell kezelni, mint a gombákat. Először is tudni kell, melyik ehető, melyik nem. Majd az ehetőek közül is csak azokat válaszuk ki, amelyek szépek, egészségesek és jóízűek.
Annak ellenére, hogy mennyivel egyszerűbb hozzájutni a virágokhoz – tulajdonképpen körülöttünk virágoznak – mint a gombákhoz, mégis csak a legexkluzívabb helyeken találkozhatunk virágos ételekkel. Mindez azért van, mert a virágra dekorációként tekintünk, lehet, hogy meg sem fordul a fejünkben, hogy a jó illat mellett az íze is finom. A virágot azonban nemcsak nyersen lehet fogyasztani salátaként. Számos recept szól szörpökről, szószokról, szirupokról, lekvárokról és öntetekről. A legáltalánosabb példa erre a bodzaszörp, amit sokan szeretnek, lehet, mégsem gondolnak bele, hogy virágból van.
NÉPSZERŰ EHETŐ VIRÁGOK
Levendulavirág
A keskenylevelű levendula évszázadok óta nem csak dísznövényként, hanem gyógynövényként is ismert. A levendula legfőbb hatóanyaga egy kellemes illatú illóolaj (linalool, linalil-acetát), de tartalmaz még flavonoidokat, cseranyagokat, kumarinokat is. A népi gyógyászat előszeretettel használta/használja idegnyugtató, görcsoldó fejfájás csillapító és fertőtlenítő főzetként. Virágával fokozhatjuk a házi befőzésű lekvárok ízét, vagy készíthetünk belőle levendulás cukrot vagy tinktúrát is. Kísérletező kedvűek főzelékekbe, levesekbe, saslikpácba, disznóból készült szaftos ételekbe is tehetnek egy keveset.
Bodzavirág
A bodzavirágból készült szörpöt és sörbetet sokan ismerik, de ilyen állapotban nem fogyasztjuk magát a virágot. A gyalogbodzából és a feketebodzából a Dunántúlon lekvárt főznek. Palacsintatésztába vagy tojásba mártva, majd kirántva ízletes desszert készíthető belőle. A népi gyógyászatban a bodza virágából főzött tea fontos kelléke volt a házi orvoslásnak.
Rózsa
Már a rómaiak is számos gyógyszert és édességet is készítettek belőle, illóolaját felhasználták, nem beszélve a török udvar rózsakultuszáról. Rózsavízen kívül zselét, sörbetet és dulcsászát (mézzel készített édesség) készítettek a megfelelő fajtájú rózsákból. Készíthetünk belőle akár kandírozott rózsaszirmot is. Lehet semleges ízű, édes, parfümös és enyhén fűszeres ízű is. A felaprított szirmokat szórjuk meg cukorral, majd áztassuk vízben egy hétig. Így használjuk főzéshez és desszertként is.
Kamilla
Leginkább gyógynövényként használjuk, teaként, gőzöléshez, fürdőhöz. Friss virágát édességek, sütemények díszítőjeként lehet felhasználni. Gasztronómiai felhasználása mellett kozmetikai szerekben is előszeretettel alkalmazzák nyugtató, gyulladáscsökkentő hatása miatt. A megfázás egyik legismertebb népi gyógyszere.
Ibolya
Az ibolya virágát édességek díszítésére, cukrok, teák, ecetek illatosítására is felhasználják. Levelét saláták készítésénél használhatjuk, sőt a levelek főve is fogyaszthatók levesek, szaftos ételek ízesítőjeként. Kandírozva sütemények, pudingok, jégkrémek, díszítésére használhatjuk. Virágának szörpje, vagy forrázata enyhe hashajtó, de hörghurut, köhögés, álmatlanság, fejfájás elleni teákba és idegnyugtató szerként is használhatjuk.
Kakukkfű virága
Az ókori egyiptomiak balzsamozáshoz használták, a görögök pedig fürdőikben, valamint a templomaikban füstölőként égették. A rómaiak lakásaik tisztításához használták, valamint hogy aromás ízt adjanak a sajtoknak és a likőröknek. Lényegében bárhol felhasználható, ahol magát a fűszert is használjuk. Virágának enyhébb az íze, mint a leveleknek. Leggyakrabban nehezebben emészthető levesekbe, salátákba, sültekbe, vadakhoz, töltött káposztába, kolbászokba, májkeverékekbe, halakhoz, körözöttekbe teszik.
Hársfavirág
Elsősorban teaként használjuk. Nem csak gyógyteaként, élvezeti teaként is ismert. Tea mellett fürdővízhez is adhatjuk. Egyes területeken bort is készítenek belőle. Nátha, idült köhögés, hörghurut, reuma, köszvény és vese okozta altesti bántalmak esetén használják, vizelethajtó, gyomorerősítő, görcscsillapító főzet készíthető belőle. Huzamosabb ideig nem ajánlott a fogyasztása, mert szívpanaszokat okozhat.
KEVÉSBÉ NÉPSZERŰ EHETŐ VIRÁGOK
Akácvirág
Az akácméz ismert és kedvelt mézfajta, számtalan felhasználási lehetőséggel. A virágokat megszárítva teákba, italokba használhatjuk, valamint palacsintatésztába mártva kisüthetjük, cukrozatlanul hús mellé köretként kiváló. Készülhet belőle pálinka is. Köhögéscsillapító hatású, de használható túlzott gyomorsav-termelődés esetén is.
Orgona
Hasonlóan sok más virághoz az íze olyan, mint a fűé, viszont kellemes az illata. Használhatjuk csirkés ételekhez vagy gyümölcssalátákhoz.
Sásliliom
Friss salátalevélhez hasonló ízű, enyhe gesztenyés aromával. Salátákba lehet tenni.
Árvácska
A szivárvány minden színében pompáznak, így nagyon mutatósak a tányéron. Enyhén mentás ízűek. Limonádéhoz, sültekhez kiváló ételízesítő.
Pitypang, gyermekláncfű
A pitypangot már az ókorban is használták a gyógyászatban, ma is gyűjtik ilyen célból levelét és gyökerét. Gyomor- és bélbetegségekben étvágyjavító és emésztést elősegítő. A népi gyógyászatban igen elterjedt, több étvágyjavító és vizelethajtó teakeverék állandó komponense, emellett máj- és epebetegségeknél is használják. Nyugat-Európa több országában fogyasztják halványítva és halványítás nélkül salátának és főzeléknek.
Borágó
Csillag alakú virágai akkor ehetőek, amikor elhullajtja. Kellemes, kicsit sárgadinnyére emlékeztető illata miatt limonádéhoz ideális.
Büdöske (bársonyvirág)
A büdöskék virágszirmait gyógyteák, saláták, köretek ízesítésére használhatjuk. A sáfrányt helyettesíti. Létezik citrom zamatú változat is. Összevágott szirmait ajánlják rizshez, liszthez keverve, levesekbe.
Sarkantyúvirág
A levelek és a virágok szintén borsos ízűek. A legjobb nyersen fogyasztva. Salátába ideális.
Szegfű
Édes, fahéjra emlékeztető íze van. Bizonyos sajtok ízesítésére lehet használni.
Kankalin
Gyökértörzsét, levelét és virágját is gyűjtik. Köptető, nyugtató, izomtónust és izomgörcsöt mérséklő hatása van. Légcsőhurut és hörghurut kezelésében a gyökeres gyökértörzs főzetét alkalmazzák. A népi gyógyászat a virágját idegnyugtató teakeverékekben alkalmazza. Ehető virágai ételek díszítésére is alkalmasak. Gyógynövényként elsősorban a szárított szirmaiból készült teáját fogyasztják. Az angolok virágát borok és ecetek ízesítésére is használják.
Tulipán
Az uborkáéhoz hasonlít az íze. Csak a szirmokat szabad enni. Chipsnek kiváló, különösen a szirmok töve jó ropogós. Illata a borsóra és a babra emlékeztet.
Hibiszkusz
Itthon elsősorban gyógyteaként ismert. A roselle fajtát használják ételszínezésre is, valamint szirupként. A mexikói konyha fűszerként használja. Szárítva teaként torokgyulladásra, köptetésre, köhögéscsillapításra, frissen pedig díszítésként salátába, édességekhez jó.
Forrás: