Hirdetés

Vidékjáró: élménytúrák a nemzeti parkok értékeinek nyomában

2014-02-25 11:55:00

Irány a természet, kalandra fel, elkezdődött a Vidékjáró programsorozata! A természet szerelmeseit nyitányként hazánk csodálatos nemzeti parkjai várták.

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) kezdeményezésére létrejött, széleskörű együttműködésen alapuló Vidékjáró 2013-ban nagy népszerűségnek örvendett. Bízvást remélhetjük, hogy az idei programsorozat egész éven át újra sokakat vonz majd a rendezvényekre, melyek a vidéki Magyarország komplex kínálatát mutatják be az érdeklődőknek.

A tematikus napok sorozatát a „Téli túrák a nemzeti parkokban” elnevezésű hét végi túrák nyitották. Ennek keretében a téli szobafogságból csábított a szabadba tíz hazai nemzeti parkunk januári és februári hét végéken, 2014. január 25. és február 8. között. A zimankós, arcpirosító idő ellenére, vagy éppen ezért számos olyan természeti csoda részesei lehettünk, amit a zöldellő erdőhöz, a virágzó mező látványához szokott turista szemek számára is szokatlan. Az érdeklődök az ország több pontján meghirdetett szakvezetéses túrák és előadások keretében kerülhettek közelebb a téli természethez.

A természetvédelmi szakemberek ezeken a napokon olyan fokozottan védett területekre kalauzolták a látogatókat, ahova más időszakban – az élővilág nyugalmának megőrzése érdekében – nem juthattak el. A túrák bepillantást engedtek a magyar vidék kulturális hagyományaiba is, így például az Őrségben a tökmagolajverés fortélyainak megismerésére nyílt lehetőség. A Tisza-tónál a túra során érintett kilátótornyokból pazar kilátás nyílt a téli tározóra, az ott pihenő vadludak hangos gágogása sajátos hangulatot kölcsönzött a programnak. A szársomlyói kikericstúrától, a tőserdei farsangtúrán át, a jósvafői forrástúráig a nemzeti parkok mindenki számára ajánllották az újévkezdő, vérpezsdítő túráikat.

A túrák közül kiemelkedett az immár hagyományosnak tekinthető Transz-bükki átkelés, amelyet az idén a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság január 25-én a nemzeti park örökös védnöke, Erőss Zsolt emlékére szervezett. A túra után Felsőtárkányban, a Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpont udvarán a Hópárduc emlékére kopjafát állítottak.

Ízelítőül pillantsunk be az izgalmasnak ígért programok néhány további részletébe!

Téli nyomkeresés a Velencei-tó környéki szikesen

A január 25-én 9 órakor indult túra résztvevői Dinnyésen – a Rózsa utca és Rákóczi utca sarkán – a gólyafészek alatt találkoztak. A túrán elsősorban a különböző vadnyomokkal ismerkedtek: ha nincs hótakaró, minden más nyom (toll, szőr, köpet, stb.) vezeti a résztvevőket a különféle állatok nyomán. Nagy hó esetén a túra nehézségi foka is változik, de mindenképp felejthetetlen élményt kínál!

Hortobágyi sasles

A szintén január 25-én 9 órakor kezdődött program az Ohati Horgászcentrumtól indul. A Hortobágy jelentős a Kárpát-medencében telelő rétisasok számára. Jellemzően vizes élőhelyek közelében tartózkodnak legszívesebben, megfigyelni őket is itt van a legnagyobb esély, de gyakran láthatók a rövidfüvű szikes pusztán is. A kellemes séta révén a túrázók olyan helyeket kerestek fel, ahol a sasokat nagy eséllyel szemügyre vehették, rövid időre bepillanthattak életükbe, megismerhették viselkedésüket, táplálkozási szokásaikat.

Téli túra az Aggteleki-karszton

A környezeti nevelési program keretében iskolás csoportok számára január 28-án és február 6-án szervezték meg a programot. Az Aggteleki-karszt más-más arcát mutatja a különböző évszakokban. Ha hó takarja a hegyoldalakat, vagy ha köd ül meg a völgyekben, akkor érezhető igazán hegyvidéki jellege. A túra során a Szádvár magaslatára juthattak fel, a romos falak közül kitekintve a karszt domborzata szinte tapinthatóvá válik. Amennyiben a havas-jeges kövek megakadályozzák e „nagyratörő tervek” megvalósítását, egy ménes-völgyi séta jó ízelítőt ad a karszt erdeinek téli világából és igazi nyomolvasókká is válhattak a résztvevők a túravezető segítségével.

Vadlúdles a tatai Öreg-tavon

Február 1-jén ritka látványosságot kínáltak a programhoz kapcsolódóknak. A távoli északi költőterületeikről a Kárpát-medencébe érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt a tatai Öreg-tavon alakították ki egyik legrangosabb – 1989 óta nemzetközi egyezménnyel is védett – pihenőhelyüket. A túra során megismerhetőek az Öreg-tó természeti értékei. Reggel 7 órától a madarak reggeli kirepülésében, délután 3 órától pedig a behúzásban gyönyörködhettek a résztvevők.

Fedezzük fel a Börzsöny lakói kiállítást és tanösvényt Királyréten!

A 2013-ban megépült kiállítás és tanösvény felfedezése a kaland, a játék jegyében történik, sok háttérismeret megszerzésével. A Börzsöny lakóinak megismerése minden korosztály számára ajánlott, hiszen a felfedezés élménye személyre szabott! A programra február 8-án 13 órai kezdettel került sor.

Északi madárvendégeink

A Biharugrai- halastavaknál a szakvezetéses túrán a látogatók megismerkedhettek azokkal a madarakkal, melyek még kemény teleken sem hagyják el hazánkat, illetve azokkal a madárvendégekkel, amelyek északi országokból jönnek Magyarországra, hogy itt vészeljék át a tél viszontagságait. A Biharugrai-halastavak nemcsak az őszi-tavaszi madárvonulásban töltenek be fontos szerepet, hanem télen is nyugodt menedéket jelentenek több ezer réce- és lúdfaj számára. Időpont: február 8., 9 óra.

 

A „Téli túrák a nemzeti parkokban” részletes programjai, a részvételi díjakkal kapcsolatos tudnivalók, a szervező nemzeti parkok és túravezetők elérhetőségei a videkjaro.hu és a nemzetipark-igazgatóságok központi portálján, a nemzetipark.gov.hu címen találhatók.

Induljon el Ön is az értékek és élmények nyomában nemzeti parkjainkban!

 

 

 

Forrás: http://sokszinuvidek.hu/szabadido/3333-Vid%C3%A9kj%C3%A1r%C3%B3-%C3%A9lm%C3%A9nyt%C3%BAr%C3%A1k-a-nemzeti-parkok-%C3%A9rt%C3%A9keinek-nyom%C3%A1ban