Hirdetés

Hőkőn sült perec - A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje ajánlásával

2014-01-18 15:30:00

A hőkőn sült perec, más néven hökkön vagy hőkkön sült perec két ágból font kerek, 20-22 cm átmérőjű, fényes, vörösesbarna felületű termék. Az Őrségben és Hetésben lakodalom, búcsú alkalmával, aratás, szüret idején fogyasztották.

A hőkőn sült perec jól kidagasztott tésztáját kelesztették, majd átgyúrták. Felosztották 1-1 ágának megfelelő, ökölnyi cipókra. Pár perc után rudakká sodorták. Kettőt összefontak kör alakúra, “kukoriba”. Felületét tejes tojással megkenték, majd forró kemencében a “hőkőre” (kemence fenekére) rakták sütni. Amikor kiszedték, cukros, zsíros vízzel megkenték, kosárba rakták, ruhával letakarták, és már kész is volt a finom őrségi perec.

 

http://www.falusiturizmus.hu/hu_HU/recipes/967/hokon-sult-perec.html