7:00 Megnyitó
7:30 Disznók megszúrása
8:00 Sertések vágása, feldolgozása
Színpadi programok:
07.30 Zenél a Pilisi Prestige Band lakodalmas zenekar,. Népdal és néptánc bemutató.
Sztárvendégeink: Szőke András és Bede Róbert
14.00 FELLÉP: Kaczor Ferenc
Eredményhirdetés
15.30 – 18:00 Utcabál a Prestige Banddel
A rendezvény területén: a disznóvágás hagyományainak bemutatása, böllérek és csapatok munkájának zsűrizése, hagyományosan elkészített hurka, kolbász, disznótoros ételek vásárlási lehetősége, kirakodóvásár, állatsimogató, gyermek lovaglás.
A részletes versenykiírás megtekinthető a kistarcsai híradóban.
Fődíj: 120 kg sertés hús
Nevezni az alábbiak szerint lehet:
Csapatlétszám: 4-6 fő
1 fő böllér, (csapatvezető)
Maximum 10 csapat nevezését tudjuk fogadni, csapatonként fél disznó feldolgozására (kb. 60 kg élősúly)
Nevezési díj: 35.000,- Ft csapatonként, ezért a csapatok 60 kilós fél sertést, tűzrevaló fát, 1 db raklapot, sátrat, kóstoláshoz 3 kg kenyeret, 50 db egyszer használatos kanalat, -kést – villát – tányért, 1 db 2,5x0,8 m asztalt, 8 db széket kapnak.
Áram, meleg-, hideg víz vételi lehetőség megoldott.
A hangosítást, világítást és a muzsikát a szervezők biztosítják.
A verseny a szúrástól a fogyasztható sült, vagy főtt termékek készítéséig tart.
A zsűri folyamatosan figyelemmel kíséri és értékeli a csapatok tevékenységét:
-Szúrás, perzselés, mosás, bontás (két csapat kap 1 disznót, a belsőséget megosztják egymás között),
-Bontás minősége, húsok, szalonnák formázása
-Tepertő elkészítése
-Abált szalonna formája, íze
-Hurka, kolbász elkészítése, íze
-A bírák külön értékelik a pálinkát és a bort, valamint az asztalok díszítését, tisztaságát.
-Disznósajt készítése tilos!
-Zsűrizésre 1 kg sült, vagy főtt készterméket kell beadni. A csapattagok nyershúst és a többi elkészített terméket hazaviszik, melynek további felhasználásáról kötelesek nyilatkozni, továbbá tetszés szerinti mennyiségben sült és főtt termékeket kínálhatnak ismerőseiknek, meghívott vendégeiknek a zsűrizés folyamata után.
A feldolgozással 14 órára kell végezni, a zsűri ezt követően pontozás alapján állapítja meg a győztest.
A csapatok maguk gondoskodnak a fent felsoroltakon kívül minden disznótorhoz szükséges eszközről, fűszerről, mint pl:
-Kések, bárd, egyéb kézi eszközök, daráló, töltő, üstház –üst, vágódeszka
-Sütő és főző eszközök
-a fél sertés feldolgozásához szükséges fűszerek
-Teknők, ládák, tároló edények (hagyományos edények használata előny!)
-tisztított sertésbél, hurkának való gabonaféle (rizs, zsömle), hagyma
-szükséges mennyiségű edény, keverő kanál, gázpalack, gázrózsa, gyújtó eszköz, asztaldísz, balta, lapát, kaparókés, vödör, kefe
-pálinka, bor.
A nevezési díjat 2014. január 15-ig kell befizetni a Polgármesteri Hivatal pénztárába. Cím: Polgármesteri Hivatal 2143 Kistarcsa, Szabadság út 48.
Nevezni és felvilágosítást kérni lehet: Szilárdi László intézményvezetőnél tel: 06-28-507-147, 06-30-972-6608
Bővebb információ:
Városi Művelődési, Sportközpont és Könyvtár
kistarcsamuvhaz1@apmail.hu
06-28-507-147, 06-30-972-6608
http://videkjaro.hu/programok/4782/kistarcsai-boller-fesztival.html?width=983