Hirdetés

Kistarcsai Böllér Fesztivál

2014-01-15 07:50:00

Időpont: 2014-02-01

A rendezvényen csapatok mérik össze tudásukat, ki tudja a legfinomabb disznótorost elkészíteni.

7:00 Megnyitó

7:30 Disznók megszúrása

8:00 Sertések vágása, feldolgozása

Színpadi programok:

07.30 Zenél a Pilisi Prestige Band lakodalmas zenekar,. Népdal és néptánc bemutató.

Sztárvendégeink: Szőke András és Bede Róbert

14.00 FELLÉP: Kaczor Ferenc

Eredményhirdetés

15.30 – 18:00 Utcabál a Prestige Banddel

 

A rendezvény területén: a disznóvágás hagyományainak bemutatása, böllérek és csapatok munkájának zsűrizése, hagyományosan elkészített hurka, kolbász, disznótoros ételek vásárlási lehetősége, kirakodóvásár, állatsimogató, gyermek lovaglás.

 

A részletes versenykiírás megtekinthető a kistarcsai híradóban.

 

Fődíj: 120 kg sertés hús

 

Nevezni az alábbiak szerint lehet:

Csapatlétszám: 4-6 fő

1 fő böllér, (csapatvezető)

Maximum 10 csapat nevezését tudjuk fogadni, csapatonként fél disznó feldolgozására (kb. 60 kg élősúly)

Nevezési díj: 35.000,- Ft csapatonként, ezért a csapatok 60 kilós fél sertést, tűzrevaló fát, 1 db raklapot, sátrat, kóstoláshoz 3 kg kenyeret, 50 db egyszer használatos kanalat, -kést – villát – tányért, 1 db 2,5x0,8 m asztalt, 8 db széket kapnak.

Áram, meleg-, hideg víz vételi lehetőség megoldott.

A hangosítást, világítást és a muzsikát a szervezők biztosítják.

A verseny a szúrástól a fogyasztható sült, vagy főtt termékek készítéséig tart.

A zsűri folyamatosan figyelemmel kíséri és értékeli a csapatok tevékenységét:

-Szúrás, perzselés, mosás, bontás (két csapat kap 1 disznót, a belsőséget megosztják egymás között),

-Bontás minősége, húsok, szalonnák formázása

-Tepertő elkészítése

-Abált szalonna formája, íze

-Hurka, kolbász elkészítése, íze

-A bírák külön értékelik a pálinkát és a bort, valamint az asztalok díszítését, tisztaságát.

-Disznósajt készítése tilos!

-Zsűrizésre 1 kg sült, vagy főtt készterméket kell beadni. A csapattagok nyershúst és a többi elkészített terméket hazaviszik, melynek további felhasználásáról kötelesek nyilatkozni, továbbá tetszés szerinti mennyiségben sült és főtt termékeket kínálhatnak ismerőseiknek, meghívott vendégeiknek a zsűrizés folyamata után.

A feldolgozással 14 órára kell végezni, a zsűri ezt követően pontozás alapján állapítja meg a győztest.

A csapatok maguk gondoskodnak a fent felsoroltakon kívül minden disznótorhoz szükséges eszközről, fűszerről, mint pl:

-Kések, bárd, egyéb kézi eszközök, daráló, töltő, üstház –üst, vágódeszka

-Sütő és főző eszközök

-a fél sertés feldolgozásához szükséges fűszerek

-Teknők, ládák, tároló edények (hagyományos edények használata előny!)

-tisztított sertésbél, hurkának való gabonaféle (rizs, zsömle), hagyma

-szükséges mennyiségű edény, keverő kanál, gázpalack, gázrózsa, gyújtó eszköz, asztaldísz, balta, lapát, kaparókés, vödör, kefe

-pálinka, bor.

A nevezési díjat 2014. január 15-ig kell befizetni a Polgármesteri Hivatal pénztárába. Cím: Polgármesteri Hivatal 2143 Kistarcsa, Szabadság út 48.

Nevezni és felvilágosítást kérni lehet: Szilárdi László intézményvezetőnél tel: 06-28-507-147, 06-30-972-6608

 

Bővebb információ:

Városi Művelődési, Sportközpont és Könyvtár

kistarcsamuvhaz1@apmail.hu

06-28-507-147, 06-30-972-6608

 

http://videkjaro.hu/programok/4782/kistarcsai-boller-fesztival.html?width=983