Kinek a feladata? Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az egész család táplálkozásáért a családanyák felelősek. Ez persze sok esetben valóban így van, ám szakértőnk szerint itt az ideje nagyobb önállóságot adni a férfiaknak is. Jó lenne szakítani például azzal a közfelfogással, miszerint a férfias virtust az testesíti meg, ha nagyokat eszünk (lehetőleg zsírosat és hatalmas adagokat) és sokat iszunk...
Tartsuk szem előtt: nincsenek tiltott ételek, hanem csak kerülendő mennyiségek.
Ne hagyjuk ki a reggelit! Éjszaka kiürülnek a raktáraink, amelyeket reggel jó, ha újra feltöltünk! Aki reggeli nélkül indul neki a napnak, annak a legközelebbi étkezésnél többnyire nincs türelme megválogatni, mit eszik.
Együnk naponta ötször, kisebb adagokat!
Fontos, hogy a főétkezéseink során mindhárom makrotápanyaghoz hozzájussunk, tehát ételeink tartalmazzanak fehérjét, zsírt és szénhidrátot is!
Együnk naponta 4-5 adag zöldséget és gyümölcsöt! (Ez lehet például egy alma, egy marék bogyósgyümölcs, saláta, zöldségleves, 100 %-os ivólé is.)
Édességet soha ne külön étkezésként fogyasszunk, inkább legyen egy szelet sütemény vagy csoki a desszertünk a főétkezés után! Csokoládéból jó minőségűt válasszunk: igaz, egy 70-80%-os kakaótartalmú csokoládé nem olcsó, ám már egy kocka valóságos ízorgiát jelent, míg kalóriatartalma nem olyan magas.
Az utolsó étkezésünk több mint három órával korábban legyen, mint hogy aludni mennénk.
Mutassunk példát a gyerekeinknek! Egy óvodai születésnapra is lehet mondjuk répatortát sütni...
Miért ne lehetne egy üzleti tárgyaláson is zöldségeket, gyümölcsöket, úgynevezett mártogatókat kínálni aprósütemény helyett?
Merjünk kísérletezni! Találjunk ki új recepteket! A hagyományos magyar ételekről sem kell lemondanunk, de próbáljuk ki kevésbé kalóriadús összetevők felhasználásával. A hagymás-lecsós magyaros alapot például készítsük sokkal kevesebb zsiradékkal, a töltött káposztához válasszunk sovány húst. Felejtsük el köretként a krumpli-rizs-tészta kizárólagosságát. A régi magyar konyha számos egyéb variációt kínál: a hajdinát, a kölest, a tönkölyt... A főzelékeket nemcsak liszttel, hanem a megfőtt zöldség egy részének pürésítésével vagy zabkorpával is sűríthetjük.
Adjuk meg a módját! Legalább egyszer egy nap egyen együtt a család! Terítsük meg szépen az asztalt! Az evés maradjon örömforrás, amely egyben fontos társasági esemény is!
INKÁBB NE!
fehér liszt, fehér kenyér és pékáruk
magas zsírtartalmú tej és tejföl, tejszín, zsíros és ömlesztett sajtok
zsíros szárnyas, sertésdagadó, oldalas, csülök, füstölt húsok, kolbász, szalámi, tartósított húskészítmények
cukrozott lekvárok, befőttek, sózott mogyoró
szörpök, cukrozott, színezett szénsavas italok
JÓ VÁLASZTÁS
barna, korpás, magvakkal dúsított kenyér, Graham-, korpás és rozsliszt
alacsony zsírtartalmú tej és tejföl, natúr joghurt, kefir, félzsíros sajtok
szárnyascomb, mell bőr nélkül, sertéskaraj, comb, marhahátszín, -lapocka, vadhús, halak, tenger gyümölcsei, sonkafélék
friss vagy aszalt gyümölcsök, natúr magvak
csapvíz, ásványvíz, magas gyümölcstartalmú gyümölcslé
Forrás: http://sokszinuvidek.hu
http://videkjaro.hu/cikk/663/etelunk-es-eletunk-onsanyargatas-nelkul.html?width=983