Hirdetés

Miért, mihez és hogyan fogyasszunk sajtot?

2014-01-13 17:00:00

Az ember hosszú idők óta ismeri, szereti és fogyasztja a sajtot. A sajtkultúra ma már a gasztronómia része, finomabbnál finomabb ízeit ismerhetjük meg.

A sajtok koncentrált formában, különböző mértékben tartalmazzák a tej értékes tápanyagait. Fogyasztásukkal nem csak táplálkozásunkat tesszük változatosabbá, hanem hozzájárulunk szervezetünk kiegyensúlyozott tápanyagellátásához is. A sajtok eltérő érlelési módja és ideje, különböző vitamin és aminosav-összetétel kialakulását teszi lehetővé. Ezért érdemes a lágy sajtoktól kezdődően a kemény sajtokig valamennyi típust bevonni a táplálkozásunkba. A sajtfogyasztás minden életkorban előnyös és javasolt.

Tulajdonságai, sokoldalúsága miatt szinte nélkülözhetetlenné vált a reformtáplálkozásban. Sajtok sovány, félzsíros és „light” változatban is kaphatók, ami lehetővé teszi, hogy azok is élvezhessék a sajtfogyasztás örömeit, akiknek figyelniük kell a szervezetükbe történő zsír és energia bevitelre.

Néhány szempont, amiért érdemes a különböző sajtféleségeket fogyasztanunk:

- a sajtok rendszeres fogyasztása jótékony hatású a fogszuvasodás megelőzésében,

- a tejtermékeket fogyasztó vegetáriánusok különösen értékes tápanyagokhoz jutnak a sajtokból,

- a vitaminok közül a D-, A-, B12-, és B2 vitamin-tartalom jelentős a sajtokban?

- a magas Ca tartalom fontos szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében, javítja a csontok szilárdságát, ellenállóképességét.

A sajtoknak számtalan felhasználási lehetőségük van. Fogyaszthatóak magukban, sajttálra válogatva, szendvics elemeként, salátákban, de sütve, levesnek vagy szósznak főzve, rántva, tésztára olvasztva, ízesítéshez is.

Hagyományosan illik hozzájuk az alma, a körte, az olajbogyó és a legtöbb zöldségféle is. Az olvasztott sajtot az olvasztóüstből mártogatni, vagyis fondüt készíteni kellemes társasági esemény is lehet. Francia szokás desszert helyett sajttálat kínálni: ez azért is egészséges, követendő, mert a sajt gátolja a fogzománcot megtámadó szájüregi savak képződését és így védi a fogakat a szuvasodástól. Nem mindegy az sem, milyen italt kínálunk az egyes típusokhoz: vannak sajtok, amely kiváló sörkorcsolyának számítanak, a legtöbbjének íze pedig különböző típusú nemes borokkal érvényesül igazán.

A sajtok tárolásáról érdemes tudni, hogy légmentesen csomagolva könnyebben penészednek, csomagolás nélkül viszont könnyen kiszáradnak. Nedves kendőbe csavarva pincében is, hűtőszekrényben is hosszú ideig eltarthatók.

 

 

Forrás: http://sokszinuvidek.hu/eletmod

http://videkjaro.hu/cikk/591/miert-mihez-es-hogyan-fogyasszunk-sajtot.html?width=983