Hagymás vér a Gedeon-tanya Bugac, ajánlásával
Hozzávalók:
3 liter friss sertésvér
1,5 kg hagyma
3 evőkanál sertészsír
2 csapott evőkanál szárított majoranna
2 teáskanál édes fűszerpaprika
Só
Elkészítés:
A disznó bökésekor tálban felfogott vért hűvös, szellős helyiségbe félretesszük, hogy kihűljön és megalvadjon. A vöröshagymát durván felszeleteljük és a zsíron lassú tűzön aranybarnára dinszteljük. Az alvadt vért felszeleteljük, a szeleteket falatnyi kockákra vágjuk. (A tálban maradt vizet leöntjük, ez a vér víztartalma). A feldarabolt alvadt vért a megdinsztelt hagymára öntjük és lassú tűzön, 25-30 perc alatt készre pirítjuk. Az ételt fakanállal ne kavarjuk erőteljesen, inkább rázzuk a serpenyőt, így formás, egyenletesen pirult kockákat kapunk. Félidőben adjuk hozzá a majorannát meg a fűszerpaprikát és csak a végén sózzuk. Célunk, hogy a vér lágy, zselés állagú, ne pedig grízes legyen. Ezért fontos az alacsony hőfok és a viszonylag rövid készítési idő. Azonnal forrón tálaljuk, friss kenyeret és vegyes savanyúságot kínálunk hozzá.
http://www.falusiturizmus.hu/hu_HU/lodgement/1103/gedeon-tanya.html
Hájas tészta az Eszter tanya ajánlásával
Hozzávalók:
3 evőkanál 10%-os ecet
50 dkg háj (sertés fodorháj)
A hájat ledaráltam és elkevertem az ecettel, majd szobahőmérsékleten hagytam állni egy fél órát. Sem a túl hideg sem a túl meleg nem jó neki. Szobahőmérsékleten lesz jól kenhető, de még kezelhető állagú a háj.
A tésztához:
75 dkg liszt
3 tojás sárgája
3 evőkanál tejföl
3 evőkanál szilvapálinka
3 evőkanál 10%-os ecet
1 teáskanál só 1 dl vízben feloldva
szódavíz
A töltelékhez:
szilvalekvár
dió
A tészta hozzávalóit a szódavíz kivételével egy nagy tálba tettem és elkezdtem gyúrni. Ebben az állapotában még kissé ragacsos a tészta, fokozatosan kell hozzáadagolni a szódavizet. Annyi szódavizet kell a tésztához adni, melytől rugalmas, könnyen gyúrtható tésztát kapunk, ami már nem ragacsos és elválik a kezünktől. A hájas tészta gyúrása-dagasztása nem olyan, mint a kenyértésztáé, nem a tenyerünk felső részével kell kívülről befelé gyúrni a tésztát, hanem az ujjainkkal mindig felfelé húzni-vonni, majd az utolsó fázisban az öklünkkel alaposan meg is kell püfölni.
A tészta alapos kidolgozásához mintegy 15 percre van szükség. Az elkészült tésztát hagytam pihenni egy órát.
Egy meglisztezett nyújtódeszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtottam a tésztát. A háj harmadát egyenletesen rákentem a kinyújtott tésztalapra, majd összehajtogattam úgy, hogy a tészta rövidebbik oldalait a képzeletbeli függőleges felezővonalhoz hajtottam, hosszában pedig három rétegre hajtottam. Ezután hagytam pihenni fél órát. Aztán elismételtem az előző műveletet még kétszer, azaz újra kinyújtottam, rákentem a háj második harmadát, megint összehajtogattam, ismét pihentettem, majd ugyanez még egyszer. Ezzel megkaptuk az alaptésztát.
A töltelékhez a diót ledaráltam, összekevertem szilvalekvárral. A töltelék kedvünk szerint variálható: bármilyen lekvár vagy aszalt gyümölcs jól illik hozzá, de szerény véleményem szerint a szilvalekvárnál jobbat el sem lehet képzelni hozzá.
Az alaptésztát még egyszer, utoljára is elnyújtottam 2-3 mm vastagságúra, majd kb. 4×5 cm-es téglalapokat vágtam belőle, a közepükre egy-egy teáskanálnyi töltelék került, majd könyv formában összehajtottam a téglalapokat és 220°C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütöttem. Akkor van kész, ha a könyvek szépen „kinyíilnak” és a tészta aranybarnára sült. Amikor kihűlt porcukrot szórtam a tetejére.
http://www.falusiturizmus.hu/hu_HU/lodgement/129/eszter-tanya.html