Pergelt leves kötözött tésztával a hodászi Roma Tájház ajánlásával
Hozzávalók:
3 evőkanál olaj, 4 fej vöröshagyma, 3 db fehérrépa, 1 db karalábé, 3 db sárgarépa,
petrezselyemlevél, 1 db zeller, kis fej káposzta, 1 kg burgonya, delikát,
só, bors, őrölt pirospaprika, őrölt csípőspaprika.
Elkészítése:
A 4 fej hagymát kockára vágom és forró olajban megdinsztelem. Csemegepaprikával
meghintem és felengedem 3 liter vízzel. A megtisztított és kockára
vágott zöldségeket belerakom, majd sóval, borssal, delikáttal ízesítem.
A petrezselyemlevelet, a pirospaprikát és a zellert is kockára vágom, a káposztát
kisebb csíkokra aprítom, és beleteszem a levesbe. A burgonyát kis
kockára vágom, és a félig megfőtt zöldségekhez adom.
Tésztakészítés:
25 dkg lisztből és 3 db tojásból tésztát gyúrok, majd vékonyra nyújtom.
Ebből egy levél tésztát készítek. Egy kis edénybe egy kanál zsírt rakok. Kevés
olajban egy fej összekockázott hagymát dinsztelek, borssal, delikáttal, paprikával
ízesítem. A tűzhelyről levéve hagyom meghűlni.
A vékonyra kinyújtott tésztát a hagymás zsírral megkenem. 2 cm-es vastagságú
csíkokat vágok a tésztából, majd megsodrom és csomót kötök rá.
Ha megfőtt a burgonya és a zöldségek, hozzáadom a tésztát, és 10 percig
főzöm.
Javaslat: a tésztát egy nappal a főzés előtt el lehet készíteni, és hideg helyen
tárolni.
Nyújtott Rétes a hodászi Roma Tájház ajánlásával
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg finomliszt, diónyi zsír, kb. 3 dl langyos víz (a liszt minőségétől függ), 1 teáskanál ecet, 1 kávéskanál só.
Elkészítése:
A liszthez adom a sót, majd a langyos vízben elkeverem az ecetet. Elkezdem összedolgozni a hozzávalókat, a zsírral együtt. Annyi ecetes vizet adok a tésztához, hogy az állaga jól gyúrható, de puha és ruganyos legyen, majd félreteszem pihenni kb. 20 percre. Vigyázni kell, mert ha idő előtt kezdem nyújtani, vagy túl sokat pihen, akkor nehezebben boldogulok a nyújtásnál. Ezután egy kb. 1x1 méteres asztalt abrosszal leterítek, amit liszttel meghintek. A tésztát négy részre osztom, és egyenként átgyúrom, majd elkezdem a nyújtást. Először a kezemmel nyújtom a tésztát kerek formára, szinte a levegőben, majd az asztalra helyezve folytatom, arra törekedve, hogy teljesen befedje a tészta az asztalt, és vigyázva, hogy ne legyen túlságosan vékony, mert akkor a töltelék kifolyik.
Töltelék
Hozzávalók:
1 üveg meggybefőtt, 1 csomag zsemlemorzsa, 2 kanál olaj, olvasztott zsír, 3 kanál cukor (ha a befőtt savanyúbb, többet is teszek hozzá).
Töltött káposzta cigányosan a hodászi Roma Tájház ajánlásával
4 nagy fej káposzta, 3 kg darált hús, 70 dkg kg rizs, 2+2 deci olaj, 1 kg hagyma, 5 ek só, 2 ek bors, 15 dkg erős törött pirospaprika, 3 liter paradicsomlé.
A káposztákat leveleire szedem, majd forrásban lévő vízben meggyengítem őket. Két deci olajon megpirítom a rizst, felöntöm egy bő liter vízzel és 10 percig főzöm (el is fővi azt). A hagymát megtisztítom, apróra vágom, majd két deci olajon megpárolom. Miután lehúztam a tűzről, megszórom a paprikával. Összekeverem a húst, a rizst a borsot és 4 kanál sót egy kevés paradicsomlével. A nagyobb leveleket megszabadítom az erektől és ebbe töltöm a félmaréknyi töltelékeket. Feltekerem és a két végét begyűröm, hogy ki ne folyjon. Apróra összevágom a kisebb leveleket és a torzsákkal, valamint a kivágott erekkel együtt az üst aljára teszem. Most jönnek rá a töltelékek - egyenletes magasságra pakolva. Felöntöm fele viz - fele paradicsomlé keverékkel, melybe belekevertek a megmaradt kanálnyi sót. Lefedve lassú tűzön két óra alatt elkészül.
www.romatajhaz.hu