Hirdetés

Sütőtök krémleves pirított tökmaggal

2011-10-30 08:25:00

A természet végre rendezte sorait, és úgy viselkedik, ahogyan azt a naptár is diktálja. Szép őszünk lett, az ilyenkor „elvárható” színkavalkáddal, amelyben a narancs különböző árnyalatai dominálnak. Az évszakkal együtt megérkezett a sütőtökszezon is. 

Sütőtökök, dísztökök és töklámpások díszítik a portákat, és az esti levegő is kellően csípős ahhoz, hogy igazán jólessen OZ, alaptopkonyha.hu séfjének mai ajánlata. Színek, egészség és könnyedség, ezt kínálja a sütőtökkrémleves pirított tökmaggal és tökmagolajjal. Ez a leves egyszerre trendi és egészséges, ráadásul, elkészíteni sem bonyolult. Ősszel és télen akár hetente az asztalra kerülhet, nem fogják megunni.

Előkészítés
A hagymát apróra vágjuk, a sütőtököt kockázzuk.

Főzés
A kukoricaolajon világossárgára pirítjuk a hagymát. Felöntjük az almalével, beletesszük a kockára vágott tököt, ízesítjük fokhagymával, sóval, tökmagolajjal, és puhára főzzük. Összeturmixoljuk a főzőtejszínnel, és a végén utánaízesítünk. Ínyencek pár csepp almaecetet is tehetnek bele.

Tálalás
A levest csészékbe vagy tányérokba szedjük, tökmagolajjal és tejföllel mintázzuk, majd megszórjuk pirított tökmaggal.

Hozzávalók

10 dkg hagyma, 2 ek. kukoricaolaj, 40 dkg sütőtök,
3 gerezd fokhagyma, 1 l
almalé, 2 dl főzőtejszín,
0,5 dl tökmagolaj

A tálaláshoz: 4 tk. tökmagolaj, 4 tk. tökmag héj nélkül, pirítva, 4 ek. tejföl

A sütőtök

A sütőtök főnyeremény: túl azon, hogy ősszel-télen könnyen beszerezhető,
olcsó, igénytelen, sokféleképpen felhasználható zöldségféléről van szó. Számos sütőtökös recept azzal a fordulattal kezdődik, hogy „a tököt süssük meg”, és olyan evidenciaként veszik a receptírók a töksütésben való jártasságot, hogy a kezdő konyhatündér elszégyelli magát, hogy ő ezt bizony nem tudja.

Íme a recept: a tököt vágjuk félbe, a magos részt kanállal távolítsuk el belőle. Ha szeretjük a sült tökmagot, akkor válasszuk külön a narancssárga puha belső részt a magoktól. A két fél tököt vágjuk még félbe (keresztben, nem hosszában). Egy nagy tepsire terítsünk alufóliát, tegyük bele a négy tökdarabot, melléjük terítsük le a magokat. 190 fokos sütőben 50 percig süssük.

Gyógyító olaj

A tökmagolaj jótékony hatását a népi gyógyászat már régen felis­merte, bizonyos vidé­keken – ahol a töktermesztésnek hagyomá­nyai vannak – különösen férfiak fogyasztják előszeretettel, mert köztudottan jótékony hatása van a prosztatára.

Csökkenti a kolesz­te­rinszintet, így megelőzhetőek a szív- és ér­rendszeri megbetegedések, erősíti az im­munrendszert, jó hatása van az agyi keringésre, lassítja a szervezet öregedési folyamatát.

Persze kulináris célokra is alkalmas: íze erőteljes, aromás. Te­het­jük salátákra, tész­tákra, sőt levesekbe is. Azt je­gyezzük meg viszont, hogy sütésre nem alkalmas.

Keressük az ősz ízeit!

Nyerjen wellnesshétvégét a Metropol és a laptopkonyha.hu közös játékán.

Töltse fel őszidéző receptjeit fényképpel a www.receptek.­laptopkonyha.hu oldalra. A játék ideje: október 21. – november 13.

A hét legjobb re­ceptjének fényképét pénte­ken­ként a Metropol gasztromellékletében mutatjuk be.

A játék különdíja: a legjobbak meghívást kapnak a laptopkonyha.hu stúdiójába, ahol elkészíthetik bekül­dött receptjeiket.