Hirdetés

Magyarország cukromentes tortája 2012

2012-08-17 22:04:00

Magyarországon körülbelül 750 ezer regisztrált cukorbeteg él. Bizonyos becslések szerint „minden felismert cukorbeteg mögött áll egy másik, aki nem tud betegségéről”. Ennél pesszimistább meglátások akár 3 millió érintettről számolnak be hazánkban. Annyi bizonyos, hogy az egész ország érdeke, hogy egészségesebben éljünk, egészségesebben táplálkozzunk.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ezt a nagy célt is kitűzte azzal, hogy idén kiírta a „Magyarország Cukormentes Tortája” pályázatát, párhuzamosan a több éve sikeresen futó „országtorta” kezdeményezéssel.

Úgy vélik, hogy a  Magyarország Tortája mára egy olyan sikeres „márkává” nőtte ki magát, amely segíti majd a cukormentes változatot is abban, hogy felhívja az érintettek és az egyszerűen csak az egészséges táplálkozást választók figyelmét.

Ez a törekvés tökéletes visszhangra talált a pályázat győztesénél, Zila László mestercukrásznál, aki – már több sikeres győztes „cukros” pályázat után – idén megálmodta a győztes, cukormentes tortát is. Régóta dédelgetett terve vált valóra, ugyanis ő maga is személyesen érintett.

Az első hivatalos „Magyarország cukormentes tortája” azonnal elnyerte a zsűri tetszését, és gyors döntést tett lehetővé, de mivel voltak más érdekes receptek is, hirdetnek egy, a leginnovatívabb receptnek járó díjat is.

A cukormentes almatorta egressel sok szempontból különleges. Noha nincs benne finomított cukor, hanem kizárólag természetes édesítőszerek, tökéletesen és utóíz nélkül édes; míg a süteményekben ritkán található egres megadja azt a kellemes savanykás ízt, ami miatt a szelet végén is úgy érezzük, hogy szívesen ennénk még belőle. Az alma és a dió is segít ebben az édeskés könnyedségben; így alakult ki az a harmónia, amely rögtön levette a lábáról az összes zsűritagot, köztük Erős Antóniát, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítóját.

Magyarország első cukormentes országtortájának pontos elkészítési módját a www.laptopkonyha.hu-n követhetik végig, ahol Buza Sándor Menyhárt Attila mestercukrász segítségével mutatja meg a háziasszonyoknak, hogy hogyan lehet ezt az egészséges és cukormentes süteményt elkészíteni.

Magyarország cukormentes tortáját Magyarország tortájával együtt mindenki megkóstolhatja majd, aki augusztus 19-én és 20-án az Ízek utcáján végigmegy a budai rakparton, és bízunk benne, hogy az ország sok-sok cukrászdájának a kínálatában is szerepelni fog 2012 cukormentes országtortája, a „cukormentes almatorta egressel”.

A cukormentes torta
A piskótához 3 db 16 szeletes piskótakarikát (23 cm átmérőjű) készítünk elő, a sütőt 200 °C-ra melegítjük. Az almák csumáját kivágjuk és az almát egy nagylyukú reszelőn lereszeljük. Rátesszük a reszelt citrom héját és levét, illetve a zabpelyhet.

Az egész tojásokat a nyírfacukorral és az eritritollal felverjük. Mikor a tojásokat felvertük, hozzáadjuk a reszelt almát, a szárazanyagokat és végül az olvasztott vajat.

A kész masszát kiöntjük és kb. 18 percig sütjük. Az egrest az eritritol 2/3-ával feltesszük főzni. Mikor az eritritol megolvadt, botmixerrel pürévé aprítjuk. A maradék eritritolt  elkeverjük a pektinnel, és mikor az egres forr, akkor hozzáadjuk, és 1-2 percig főzzük. Hűtőbe tesszük, és amíg áll, addig elkészítjük a krémet.

A krémhez az almát szintén kicsumázzuk, hasábburgonya-nyomón átnyomjuk és szintén rátesszük a citrom héját és levét. A fügecukrot karamellizáljuk, és mikor elérte a kívánatos színt, hozzátesszük a vajat, illetve az almát, és enyhén puhára pároljuk.

Miután kész, leszűrjük és a leszűrt léhez hozzáadjuk a kikapart vaníliarudat, és feltesszük főni, majd a tojássárgájával 83 fokra befőzzük. Miután megvan, hozzáadjuk a már vízzel összekevert zselatint. A kihűlt alaphoz hozzátesszük az olvasztott csokoládét, pörkölt diót és végül a habbá vert tejszínt.

A töltésnél az egrespürét a három lapra szétkenjük és a karamellkrémet a három lap közé töltjük. A tetejét szintén megkenjük krémmel, és az oldalát is. Ha a tortánk kifagyott, az oldalát pörkölt dióval panírozzuk és a tetejét almacsipsszel díszítjük.

Hozzávalók

• A piskótához: 
125 g tojás
(kb. 2 közepes)
100 g nyírfacukor
50 g eritritol
175 g teljes kiőrlésű búzaliszt
50 g darált dió
320 g reszelt alma
25 g zabpehely
40 g olvasztott vaj
1 db citrom leve és reszelt héja
csipet só
csipet fahéj
csipet sütőpor

• A krémhez: 
190 g fügecukor
150 g eritritol
300 g alma
1 db citrom leve és reszelt héja
50 g vaj
100 g tojássárgája (kb. 5 darab)
80 g darált dió megpörkölve
1 db vaníliarúd
350 g tejszín (állati eredetű)
30 g diabetikus fehér csoki
40 g zselatin (1 l vízhez 16 dkg zselatinpor keverékéből)

• Az egrespüréhez: 
300 g egres
15 g eritritol
7,5 g pektin

Zila László cukrász Erős Antóniával, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány elnökével