Hirdetés

Sertésszuvlaki grillezve görög uborkasalátával

2012-08-11 21:58:00

Szabadtéren a Balatonnál pazar nyársakat is készíthetünk, ehhez adunk ötleteket.
Sertésszuvlaki grillezve görög uborkasalátával

A tarjaszeleteket 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Összekeverjük a fűszerkeverékkel és az olívaolajjal, és egy műanyag edénybe tesszük, amelynek teteje is van. Szorosra nyomkodjuk, hogy ne maradjon levegő a kockák között. A legfelső húsokra szorosan rányomunk egy darab folpak fóliát, így a legfelső húsok a levegővel nem érintkeznek. Másnapig a húst a hűtőszekrényben érleljük.

A húskockákat kivesszük az olajból, hagyjuk lecsepegni a felesleges olajat, majd nyársakra húzzuk a kockákat, és minden oldalról megsózzuk. A forró grillre tesszük és körbesütjük körülbelül 6-8 perc alatt. A sütési idő nagyban függ a grill hőmérsékletétől.

Az uborkákat meghámozzuk és legyaluljuk. A tejfölt összekeverjük az oregánóval, az áttört fokhagymagerezddel, a sóval, a borecettel és az olívaolajjal. Sós-savanykás mártást kell, hogy kapjunk. Azonnal összekeverjük a legyalult uborkával. Ha szükséges, ízlés szerint lehet még sózni, ecetezni. A magyaros, előre besózott uborkasalátától ez eltér abban, hogy itt az uborka frissen kerül a mártásba, és rögtön lehet, sőt kellene is fogyasztani, mielőtt az uborka meglöttyed. Ha valaki az uborkát csak sóval puhítva szereti, akkor természetesen így is el lehet készíteni.

A kész nyársakat tálra szedjük, a grillezett zöldséget melléjük tesszük, az uborkasalátát külön tányéron adjuk. Citromgerezdekkel és egy kis vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük.

Hozzávalók
• 8 szelet sertéstarja kicsontozva
• 2 dl kukoricaolaj
• 8 tk. fűszerkeverék
• só

• A fűszerkeverékhez: 1 tk. hagymagranulátum, 3 tk. fokhagyma-granulátum, 3 tk. oregánó, 1 tk. őrölt bors

• A salátához: 2 db kígyóuborka, 30 dkg tejföl, 5 ek. olívaolaj, 3 ek. borecet, 1 tk. oregánó, 1 gerezd fokhagyma, só