Hirdetés

Marhabélszín currys vajjal, grillburgonyával

2012-07-28 19:26:00

A Balaton melléklet e heti nyári ajánlatát ünnepi menünek is szánhatjuk.
Marhabélszín currys vajjal, grillburgonyával

A bélszínszeleteket megszórjuk a fűszerkeverékkel, és egy műanyag edénybe tesszük, amelynek teteje is van, és mindegyik szeletet megöntözzük olajjal. Szorosra nyomkodjuk a szeleteket, hogy ne maradjon levegő közöttük. A legfelső húsokat még külön is beolajozzuk, és szorosan rányomunk egy darab folpakot, így magakadályozzuk, hogy a levegővel érintkezzenek. Másnapig a húst a hűtőszekrényben érleljük.

A köretnek szánt grillezett burgonyához előző nap megfőzhetjük a burgonyát.
A hús grillezése előtt elkészítjük a burgonyaköretet, a currys vajat, és előkészítjük a saláta hozzávalóit, de csak a tálalás előtt keverjük össze a paradicsomkockákat az olajjal, a balzsamecettel és a sóval. A currys vajhoz felaprítjuk a petrezselymet, és egy nyeles lábaskában a grill szélén összemelegítjük a vajjal és a curryvel. Ha a burgonya, a vaj és a paradicsom is készen van, akkor kezdünk neki a hús sütésének.

A szeleteket kivesszük az olajból, lecsepegtetjük, és mind a két felén megsózzuk. A forró grillre tesszük, és oldalanként körülbelül 5-6 perc alatt készre sütjük. A sütési idő nagyban függ a grill hőmérsékletétől.

A grillburgonya elkészítése: A burgonyát héjában megfőzzük, hagyjuk kihűlni. A grill szélén felolvasztjuk a vajat egy kis láboskában. A burgonyákat félbevágjuk. Megkenjük olívaolajjal, és a megkent felükkel lefelé, a grillre tesszük őket. Ha a vaj időközben megolvadt, akkor beletesszük a curryt és az apróra vágott petrezselymet, összekeverjük. Ha megsült a burgonya, tányérokra porciózzuk, megsózzuk és megöntözzük a petrezselymes olvasztott vajjal.

A kész húsokat tálra szedjük, a burgonyát mellé tesszük, kereszt alakban vagy hosszában bevágjuk, kicsit megnyitjuk, úgy, hogy a burgonya belső része szabaddá váljon, megsózzuk, megöntözzük a vajjal, és ezt tesszük a húsokkal is. A paradicsomsalátát mellé rendezzük. Petrezselyemzölddel díszítjük.

Hozzávalók
• 8 szelet marhabélszín (kb. 2 ujjnyi vastag)
• 2 dl kukoricaolaj
• 8 tk. fűszerkeverék
• só
• 15 dkg vaj
• 1 kk. curry
• 1 csokor vaj
• 15 dkg petrezselyemzöld
• A fűszerkeverékhez: 1 tk. fokhagyma-granulátum, 1 tk. hagymagranulátum, 1 tk. őrölt bors, 1 tk. őrölt mustármag, 1 tk. őrölt görögszénamag, 1 tk, fekete kömény, 1 tk. curry, 1 db chilipaprika
• A grillburgonyához: egyforma méretű 4 db burgonya héjában megfőzve, 10 dkg vaj, 1 kk. curry, 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva, só
• A paradicsomsalátához:  2 db paradicsom, 1 ek. balzsamecet, 1 ek. olívaolaj, só