Hirdetés

Juhtúrós köleskolbász hagymásan, tejföllel

2012-04-18 14:31:00

A húsvéti sonkát már megvette, a nagy bevásárlást már eltervezte vagy el is végezte, és az ablakok is csillognak a gondosan véghezvitt tavaszi nagytakarításának hála?

Nos, akkor jöhet az egész család sonkát, kalácsot és tojást enni. De jaj! Jön a finnyás nagynéni is, akinek sosem jó a megszokott, aki mindig az extravagáns konyhájával, gasztronómiai bravúrjaival henceg.

No, most majd eláll a szava! OZ, a laptopkonyha.hu séfje egy igazán eredeti, mégis egyszerű ételt kínál ma. Amivel az újra divatos kölest imádó unokatestvért is meg lehet örvendeztetni – nem elfeledkezve a hagyományos ízeket kedvelő többi családtagról! Most már csak azt a pár hozzávalót kell gyorsan a bevásárlási listára biggyeszteni, ami a recept alatt szerepel. A laptopkonyha.hu kellemes húsvéti ünnepeket kíván minden kedves Metropol-olvasónak!

A sütőt előmelegítjük 150 fokosra, légkeveréssel. Apró kockára vágjuk a szalonnát és a hagymát. A köles főzéséhez olyan lábast választunk, amely a fedőjével együtt sütőbe is tehető. Ebben a lábasban kevés olajon megpirítjuk a szalonnát és a hagymát. A szalonnás-hagymás zsiradékban megfuttatjuk a kölest, majd felöntjük a háromszoros mennyiségű forró vízzel, sózzuk, ha újra forr, fedőt teszünk rá, és a sütőben 45 percig pároljuk. Amikor az idő letelt, a sütőt kikapcsoljuk, de a kölest még 15 percig bent hagyjuk. Ha a köles kicsit kihűlt, villával fellazítjuk, majd összekeverjük a juhtúróval és a tojással. Nagyjából 15 centis folpak darabokat tépünk, és ezekre teszünk kb. 10–20 cm hosszú, kolbászvastagságú hurkákat. A fóliát ráhajtjuk a töltelékre, és addig nyomkodjuk a két végét eltekerve, amíg kolbászokat kapunk. Ezeket alufóliába tekerjük, és gyöngyöző vízben 30 percig abáljuk.

(Megjegyzés: a sózásnál vigyázzunk! Érdemes megkóstolni a juhtúrónkat, mert ha az határozottan sós, akkor valószínűleg nem is kell több az egész ételbe.)

Kivesszük a csomagokat, hűlni hagyjuk, majd a kicsomagolt kolbászokat vastagabb karikára vágjuk. Zsindelyszerűen tálra rendezzük. A paradicsomot és az uborkát is felkarikázzuk, ezeket is ugyanígy rendezzük el. A zöldséget megsózzuk, megcsepegtetjük a balzsamecet-redukcióval, a kolbászt gazdagon meglocsoljuk tejföllel. Kis zölddel díszítjük.

Hozzávalók

Alaphoz:
• 2 dl hántolt köles
• 6 dl víz
• 1 kk. só
• 40 dkg juhtúró
• 20 dkg füstölt szalonna
• 2 db tojás

Tálaláshoz:
• 1 db kígyóuborka
• 4 db paradicsom
• só
• balzsamecet-redukció
• 5 dl tejföl

Variáció

A kolbászkarikákat kevés olajon körbepirítjuk. Köretként adhatjuk. Érdemes belőle többet készíteni, mert lefagyasztható egyben. Forró vízbe dobva vagy szobahőmérsékleten lehet felengedtetni.