Hirdetés

Barramundi mentás uborkasalátával

2012-04-11 18:05:00

Lassan elhihetjük, hogy mégis itt lesz egyszer csak a tavasz. Ezzel a vidám gondolattal sokaknál párosul az aggodalom is: mi lesz, ha már nem bújhatunk el a kabát és a több réteg pulóver alá?

 

Hogyan tüntessük el a tél folyamán felkúszott melengető felesleget? Nos, erre a farsangi szezont követő böjti időszak a válasz, amivel párhuzamosan eljön a különböző csodafogyókúrák ideje is. A laptopkonyha.hu nem szándékozik semmilyen radikális súlycsökkenést ígérő módszer mellett állást foglalni. Viszont egy ilyen étellel, mint a halak nagy szakértője, Szabó Péter által ajánlott barramundirecept, ízletesen ehetünk valami könnyűt, valami nagyon egészségeset.

Barramundifilé serpenyőben sütve, tárkonyos zöldfűszervaj-mártással, mentás uborkasalátával

A négy egyforma barramundifilét sózzuk és borsozzuk, majd hagyjuk pihenni fél óra hosszáig, addig készítsük el a kókusztejkrémmártást. Olívaolaj és vaj keverékét hevítsük fel, tegyük bele az átpréselt fokhagymát és a reszelt gyömbért. Pár perc párolás után facsarjuk bele a fél zöldcitrom levét. Öntsük bele a kókusztejkrémet, majd összeforralás után szűrjük le.

Készítsük el a salátát

Hámozzuk meg a kígyóuborkát, vágjuk hosszában félbe, majd egy kiskanállal szedjük ki a magházat. Reszeljük le az uborkát, nyomkodjuk ki a levét, majd keverjük hozzá az apróra vágott koriandert, a mentaleveleket és a fél zöldcitrom lereszelt héját.

Készítsük el a fűszervajat

Hevítsünk füstölési pontig egy serpenyőt szárazon, majd tegyük bele az apróra vágott salottahagymát és pirítsuk ½ percig. Öntsük bele a fehérbort, majd pároljuk addig, amíg a fehérbor fele el nem főtt. Vegyük le a tűzről és hűtsük ki. Konyhai robotgépben vágjuk apróra a petrezselymet, a fokhagymát és a tárkonyt. Tegyük a gépbe a szobahőmérsékletű vajat, öntsük bele a fehérboros-salottahagymás redukciónkat, a konyakot, és turmixoljuk szép krémesre.

Készítsük el a sült halat

Hevítsünk fel egy serpenyőt, majd amikor forró, kevés olívaolajat öntsünk bele. Tegyük a serpenyőbe a barramundifilét a bőrös részével lefelé, és kezdjük el sütni. Amikor megfordítjuk a halfilét, kanalazzunk mellé a fűszervajból egy kiskanálnyit, és fejezzük be a sütést. (Megjegyzés: ha bőrös halfilét sütünk serpenyőben, legyen az lazac, süllő, barramundi vagy pisztráng, a sütést mindig a bőrös oldalán kezdjük, és a sütési idő 65-70%-a ezen az oldalon történjen.)

Tálalás

Tálalógyűrű segítségével készítsünk kis halmot a salátából a tányér közepére, helyezzük rá keresztbe a barramundifilénket a bőrös részével felfelé, és kanalazzunk mellé a kókusztejkrémből.

Hozzávalók

A halhoz: 4 db barramundifilé (tisztított, bőrös), olívaolaj, őrölt bors, só

A fűszervajhoz: csipetnyi friss tárkony, csipetnyi friss, aprított petrezse¬lyemzöld, 1 db salotta-hagyma, 1 dl száraz fehérbor, 1 cl konyak, 15 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, só

Az uborkasalátához: 1 db kígyóuborka, fél zöldcitrom héja, csipetnyi friss koriander

A kókusztejkrémhez: 1 gerezd fokhagyma, 0,5 kk. friss reszelt gyömbér, fél zöldcitrom leve, 1 dl kókusztejkrém, 5 g vaj

 

 

Barramundi - az óriás pikkelyű hal

Szakemberek óriási gazdasági potenciált látnak az „új magyar halfajtaként” emlegetett barra-mundiban, más néven az ázsiai tengeri sügérben. Ez a halfajta Ausztrá¬liából származik, nevé¬nek jelentése az őslako¬sok, az abók nyelvén „óriás pikkelyű”. Világhódító útja során a barra¬mundi Európában első¬ként Magyarországon „telepedett le”: a Szolnokhoz közeli Jászkis¬éren tenyésztik, innen évente száz tonna kerül belőle a piacokra. Húsa ízletes, ugyanakkor szálkamentes, textúrája a süllőéhez, illetve a fogaséhoz hasonlítható.

Japánban a szusi egyik legkedveltebb alapanyaga, az Egyesült Államokban pedig Las Vegashoz közel csak azért építettek hatalmas barramundi-telepet, hogy az a kaszinóváros igényeit kielégítse. Ez a hal édes- és sósvízi környezetben egyaránt megél, kiváló Omega-3-forrás, kalóriatartalma 100 gramm húsban 97 kcal. A barramundit az öszszes ismert konyhatechnológiai eljárással készít¬hetjük: süthetjük sütő¬ben vagy serpenyőben, posírozhatjuk, párolhatjuk, grillezhetjük, roston süthetjük, és bár a hús önmagában is ízletes, jól fogadja a legkülönbözőbb fűszereket.