Hirdetés

Paprikás csirkés rakott kel besamelmártással

2012-02-23 23:06:00

Van az úgy, hogy valami igazán klasszikusra vágyunk, miközben az újítás is csábít. Ilyen dilemmára kínál ízletes megoldást OZ, a laptopkonyha.hu séfje.

A paprikás csirkét hazánk legtöbb háziasszonya akár csukott szemmel is elkészíti. A rakott kellel pedig mindenki megismerkedett már gyerekkorában. A besamel ritkább a honi gasztrokultúrában, de azért egyáltalán nem mozog idegenként. Nos, e három üdítő egyvelege a klasszikusok újító átdolgozása – igen jó ötlet egy hideg, havas, téli napra! 

A csirkecombokat kicsontozzuk, bőrüktől megszabadítjuk, a húst kockákra vágjuk. A csontokat a bőrrel együtt feltesszük főni 4 dl vízben. A húst sózzuk, meghintjük a paprikával, rányomjuk a fokhagymát, össze­­ke­verjük, és állni hagyjuk, amíg előké- ­szítjük a többi hozzávalót. 

A hagymát apróra vágjuk, a kelt és a burgonyát kockázzuk. Az olajat felforrósítjuk. Az olajon megpirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a csirkét, és addig sütjük, amíg a kockák minden oldalukról ki nem fehérednek. Egy szűrőn át öntünk rá a közben megfőtt alapléből. 35-40 percig főzzük, ezalatt a lé besűrűsödik, és a hús is megpuhul. Tejföllel finomítjuk.

Amíg a csirke fő, elkészítjük a kelkáposztát és a besamelt. A kockára vágott kelt lábasba tesszük annyi vízzel, amennyi ellepi. Hozzáönthetjük a maradék alaplevet is. Elkezdjük főzni, és mikor a kel már egy kicsit „összeesett”, hozzáadjuk a burgonyát is. A fűszerekkel együtt fedő alatt puhára pároljuk.

Sűrűnek kell lennie, ügyeljünk végig arra, hogy ne legyen a lábasban túl sok víz! A besamelhez a vajat felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, amikor átforrósodott, felöntjük a tejjel, és habverővel folyamatosan keverve felfőzzük. Belekeverjük a tejfölt, sózzuk.

Végül összeállítjuk a rakott kelkáposztát: egy magas falú tepsit kikenünk olajjal, megszórjuk zsemlemorzsával. Belesimítjuk a kelkáposzta felét, ráborítjuk a csirkeragut, erre öntjük a besamel felét. Következik a káposzta másik fele, és a végén a besamel maradéka. 200 fokosra előmelegített sütőben 20 percen át sütjük.

Ha kevésbé szaftosan szeretné fogyasztani, akkor tegye vissza a kész ételt a sütőbe, 100 fokra, egészen addig, amíg el nem éri a kívánt állapotot. A sütéshez válasszunk tálalásra alkalmas tepsit, így ebben adhatjuk asztalra. Sütés után hagyjuk állni tíz percet, utána tálaljuk! Négyszögletes kockákban adagoljuk tányérokra.

Hozzávalók 

A húshoz:

60 dkg csirkecomb

10 dkg hagyma

2 ek olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

2 tk édes fűszerpaprika

1 dl tejföl

 

A kelkáposztához:

40 dkg kelkáposzta

30 dkg burgonya

6 db áttört fokhagymagerezd

1 tk őrölt kömény

1 kk őrölt bors

 

A besamelmártáshoz:

1 ek vaj

2 ek liszt

4 dl tej

1 dl tejföl

 

A kel: téli vitaminok forrása

A kelkáposzta – legyünk őszinték – a legtöbbek­nél nem tartozik a nagy kedvencek közé. Talán nem visszafordíthatatlanul. Az utálat oka zömmel az, hogy sokak számára a kelkáposzta-főzelék egybeolvadt a menzaszaggal.

Mert oda, a köz­étkeztetés helyszínéül szolgáló étterem falai közé valahogy befészkelte magát jellegzetességével. És egyúttal sajnos sokakat elriasztott attól, hogy netán otthon is elkészítsék, illetve fogyasszák ezt az alapjában véve remek ételt. Azonban, amint azt Bächer Iván olyan találóan megfogalmazta, „A kelkáposzta- főzelékhez meg kell érni. Ahhoz túl kell esni mind­azokon a banális törté­néseken, amelye­ken túl kell esni óhatatlanul.” Ha pedig elérkezik ez az idő, akkor legyünk nyugodtak, mert a kelkáposzta sok fehérjét, ás­ványi anyagot tartalmaz, C-, B1- és B2-vitaminban is gazdag.

Jellemző rá, hogy jobban tűri a hideget, mint a fejeskáposz­ta, ám nem tárolható olyan jól, és nem is sava-nyítható. Főzeléken kí­vül gyakran készítenek belőle frankfurti levest, rakott kelt, de egyre job­ban terjed a felhasználása salátákba, nyersen, ami azért nagyszerű, mert a vitamintartal­ma nem vész el.