Hirdetés

Ázsiai fűszerezésű oldalas gyökérzöldséggel

2012-01-30 21:32:00

Néha a legmeglepőbb dolgokat érdemes összekeverni ahhoz, hogy valami remeket és ráadásul újat, esetleg „újítót” kapjunk. OZ-nak, a laptopkonyha.hu séfjének mai ajánlata is egy hasonló, jól sikerült kísérlet eredménye.

 

 

Ahogy a mai zenei divatnak megfelelő „mash-up”-okban is két, eltérő, irányzatot lehet jó ízléssel vegyíteni, úgy házasította össze OZ az ázsiai fűszervilágot a nagyon is magyar gyomornak való oldalassal. Tette ezt úgy, hogy sem ez a bizonyos magyar gyomor, sem ázsiai társa nem nehezül el ettől az ételtől, köszönhetően a könnyed köretnek is.

A zöldséget nagyobb hasábokra daraboljuk, a hagymát negyedeljük. A fűszerkeverék hozzávalóit alaposan összekeverjük. Az oldalast a csontközökben elvágjuk. Egy keverőtálban a húsokat és a zöldséget a fűszerkeverékkel jól bedörzsöljük ízlés szerint, de úgy, hogy mindenhova jusson belőle, és sózzuk kissé. (Ha a fűszerkeverékből marad, más ételekhez felhasználhatjuk, addig hűtőszekrényben tároljuk.)

Egy magas peremű tepsibe rakjuk a zöldséges húst, aláöntjük a bort és a vizet. Ügyeljünk rá, hogy a vizet öntve le ne mossuk a fűszereket a húsról. Alufóliával lezárjuk a tepsit, és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 30 perc után 150 fokra csökkentjük a hőmérsékletet, és kb. 1,5 órát sütjük.

Közben elkészíthetjük a rizst is, amihez olyan lábast választunk, amely a fedőjével együtt sütőbe tehető (azaz nincsenek hőre lágyuló részei). A lábasban felforrósítjuk a vajat, átforrósítjuk rajta a rizst, felöntjük a vízzel, és sózzuk. Ha felforrt, lefedjük, majd szintén a 150 fokos sütőbe tesszük, ahol 20 percig pároljuk.

Ha a hús sütési ideje lejárt, levesszük róla a fóliát, ellenőrizzük, hogy a hús és a zöldség puha-e, ha igen, akkor 200 fokra melegítjük a sütőt, és kb. 30 perc alatt megpirítjuk a húsos zöldséget. A rizsből halmot teszünk a tányérra, melléfektetjük a húsdarabokat és a zöldségeket, és meglocsoljuk a sütésből visszamaradt lével.

Hozzávalók:
1 kg sertésoldalas, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg petrezselyemgyökér (fehérrépa), 25 dkg paszternák, 25 dkg hagyma, 3 dl fehérbor, 3 dl víz, só, ázsiai
fűszer­keverék

Az ázsiai fűszerkeverék­hez: 6 ek. szójaszósz, 3 ek. Worcestershire-szósz, 3 ek. ketchup, 1 tk. curry, 1 tk. kurkuma, 1 tk. őrölt koriander, 1 tk. őrölt római
kömény, 1 tk. őrölt bors, 1 tk. őrölt chilipaprika, 1 kk. őrölt szerecsendió, 1 ek. friss gyömbér reszelve, 6 db áttört fokhagymagerezd

A rizshez: 1,5 dl rizs, 3 dl víz, vaj, só

A Távol-Kelet asztalai

Az ázsiai konyha divatba jött nálunk is az elmúlt évtizedben. A kínai konyhaművészet hihetetlenül változatos, a ránk maradt legenda szerint a császár szakácsának levágták a kezét, ha egy évben kétszer ugyanazt az ételt
készítette. Igaz, hogy míg a császári udvar életmódja fényűző és változatos volt, a nép főként rizst evett.

A kínai konyhára ma is jellemző, hogy egy-egy étkezés akár 8-10 fogás­ból állhat, de ezek kis adagok. A rizs és a sok zöldség mellett többnyire párolt vagy sült szárnyas-, sertés-, bárányhúst vagy halat fogyasztanak, de előfordul az étlapon a fiatal krokodil, a kígyó vagy a cápauszony is. Jellemző ízesítőjük a különböző szós­zok, mártások, mind közül a leggyakrabban használt a szójaszósz.

A japán konyha sok­ban hasonlít a kínaira: szintén sok rizst fogyasztanak, ezenkívül gyakori náluk a hal és a rák. Indiában a hindu, illetve a mohamedán vallás étkezésre vonatkozó törvényei miatt sertéshúst és zsírt egyáltalán nem használnak, továbbá nem fogyasztanak alkoholtartalmú italokat. Bár sokan vegetáriánusok, azért több családban kerül hús is az asztalokra, első­sor­ban ürü, bárány, kecske, vad és szárnyas, illetve hal és rák. Ezeket sok fűszer­rel, többnyire ragu­ként készítik el.

A vietnami konyha leginkább abban különbözik a kínaitól, hogy nem az egyes fogásokra öntik a szószt, hanem a közös tálból pálcikára tűzött falatot mártják bele az asztalon külön elhelye­zett öntetekbe. Az étkezések elhagyhatatlan része a leves, azaz a pho, majd a különböző húsokból (sertés, marha, szárnyas, vad, illetve csiga, béka, hal, rák) készült második fogás következik zöldséggel és rizzsel. Az étlapo­kon megtalálhatóak kutyából készült fogások is – ezek az európaiak körében kevéssé népszerűek…