Hirdetés

Halászlé és töltött káposzta

2011-12-26 14:29:00

Kedvenc séfünk, Olgyai Zoltán (azaz: OZ), Buza Sándor és a laptopkonyha.hu egész csapata békés és boldog karácsonyt, illetve finom ételekben gazdag új esztendőt kíván a Metropol olvasóinak.

A mi ajándékunk két bevált, klasszikus karácsonyi recept. Az egyik gyorsan elkészül, a másikhoz idő kell. Az egyik halas, a másik húsos. Mindkettő finom, és a videoreceptje megtekinthető a honlapunkon. Segítségükkel a „kezdőbb” konyhatündérek is könnyedén elkápráztathatják a hozzájuk érkező családtagokat. Vidám ünnepi lakomákat kívánunk!

Töltött káposzta

A sertéscsontokat annyi hideg vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. Egy-másfél óra alatt elkészül a tartalmas húslé. A sütőt bekapcsoljuk 150 fokosra, légkeveréses üzemmódban. Összekeverjük a darált húst a rizzsel. Teszünk hozzá pirospaprikát, sót, borsot, és a préselt fokhagymát is.

A szalonnát, a hagymát ledaráljuk vagy apróra vágjuk. Ezeket is hozzákeverjük a darált húshoz. A káposztalevelekből kivágjuk a vastag ereket, megtöltjük őket, batyukat készítünk belőlük. Egy lábas alját kibéleljük a baconnal, rátesszük a káposzta felét, erre egymás mellé rakjuk a batyukat, a sütni való kolbászt, a srégen kettévágott debrecenit, a szá­lasra vágott hagymát, préselt fokhagymát, sót, borsot, Édes Annát.

A maradék káposztával befedjük és felöntjük a húslével; ha nem fedi be a káposztát, akkor annyi vízzel pótoljuk, hogy elfedje. A fazék fedőjével lefedjük, és a sütőben 150 fokon lassan puhára pároljuk (kb. 2–3 óra alatt). Ha minden megpuhult, akkor a töltelékeket és a kolbászokat kivesszük, a tejfölt összekeverjük a liszttel, és ezzel a habarással sűrítjük a káposztát, felforraljuk. Ha kell, sóval utánaízesíthetünk. A töltelékeket és a kolbászokat tálalá­sig visszatesszük a lábasba. A batyukat, kolbászokat, káposztát tányérokra adagoljuk, meglocsoljuk tejföllel.

Hozzávalók:

10 db savanyított káposztalevél, 1 kg savanyított

káposzta, 1 fej hagyma,

2 gerezd fokhagyma,

1 tk. Édes Anna, őrölt

bors, só, 2 dl tejföl,

1 ek. liszt

Betét a káposztába: 20 dkg sütni való kolbász, 20 dkg debreceni kolbász, 10 dkg bacon, 1 kg húsos sertéscsont

A töltelékhez: 50 dkg darált hús, 10 dkg rizs, 1 fej hagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 2 db tojás, 2 db áttört fokhagymagerezd, 1 kk. édes fűszerpaprika, őrölt bors, só

A tálaláshoz: 2 dl tejföl

 

Bajai pontyhalászlé házi készítésű gyufatésztával

A megtisztított filéket kb. 2-3 mm-enként beirdaljuk, felszeleteljük és a darabokat besózzuk úgy, hogy az irdalások közé is kerüljön só. 1–2,5 órát hagyjuk állni a sóban. (A sózást akkor végeztük el megfelelően, ha főzés közben sót nem, vagy csak minimális mennyiségben kell a léhez adnunk.) A halikrát, tejet, esetleg további belsőségeket külön tesszük, nem sózzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk.

A hagymát belehelyezzük a fazékba, ráöntjük a vizet, és erős tűznél felforraljuk (fontos, hogy a tűz erős legyen). A forrástól számított 3-4 perc elteltével belehelyezzük a pontyfiléket, majd miután ismét felforrt és a habját elfőtte, rászórjuk a pirospaprikát is. 10-15 perc főzés után beletesszük a belsőségeket, és beleöntjük a vörösbort. A vörösbor csak a halhús és a belsőségek szétesését hivatott megakadályozni. Pár perc után beletesszük a csípőspaprikát, majd ízlés szerint sózzuk. A halászlé elkészültéig kb. 30–40 perc szükséges a halhús felfővésétől számítva. Sós vízben vagy kevés lemert halászlében kifőzzük a gyufatésztát. A tálalásnak több módja is van. Van, aki a tányérba egyszerre teszi bele a halat, a gyufatésztát és a halászlevet, de van olyan is, aki a halszeleteket külön tányérba helyezi és csak a halászlé és a gyufatészta elfogyasztása után eszi meg.

Ízlés vagy inkább megszokás szerint tálaljuk.

Hozzávalók: 3 kg pontyfilé, 3 nagy hagyma, 2–2,5 ek. édes fűszerpaprika, (púpozott ek.), 2–2,5 l víz, 1 dl félszáraz vörösbor, 3 db cseresznyepaprika, 30 dkg gyufatészta (házi készítésű)

Konyhatipp: 1kg hal = 1 szép fej vöröshagyma, 1 liter víz = 1 púpozott evőkanál jó minőségű édes-nemes paprika. Fontos a hal besózása, és fontos, hogy a halászlé végig forrjon.