Végre elkezdődött december hava. Sok háziasszony már ilyenkor tervezgeti az ünnepi menüsorokat.
OZ, a laptopkonyha.hu séfjének mai ajánlata akár újévi étel is lehet. Mi mégis azt javasoljuk, már most próbálja ki, és élvezze ennek az igazán nem bonyolult ételnek a fenséges ízharmóniáját. Malackaraj helyett sertéskarajjal is készíthető.
ELKÉSZÍTÉS: A hagymát megtisztítjuk, és felaprítjuk, sertészsíron megfuttatjuk. A bacont kockára vágjuk, és hozzáadjuk a sülő hagymához. Hozzáöntünk a lencse levéből annyit, hogy a szalonnás hagyma bőven ússzon a lében, sózzuk, fűszerezzük borssal, áttört fokhagymával és a babérral. Pár perc után a lencsét a maradék levével a lábasba tesszük. Erősen forraljuk, és amikor kezd sűrűsödni, a tejfölt összekeverjük a liszttel, és ezzel a habarással sűrítjük a főzeléket. Jól felforraljuk. Lehet ecettel savanyítani, ha valaki úgy szereti.
Ha a lencse kész, kisütjük a karajokat. A hússzeletek mindkét felét sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménymaggal, majd lisztbe forgatjuk. A fokhagymákat hosszában félbevágjuk, a sertészsírt felforrósítjuk. A karajokat a zsírba tesszük, és megsütjük néhány perc alatt mindkét oldalukat. Amikor az utolsó szeleteknél járunk, a hús megfordítása után a zsírba tesszük a fokhagymát, illetve, ha szeretjük az erőset, a chilipaprikát is (erre a zsírra a tálalásnál lesz szükségünk).
Amikor kisütöttük a szeleteket, a visszamaradt zsírba teszünk még egy kis pirospaprikát, de ezzel már nem melegítjük, mert a paprika megéghet. Úgy is megoldhatjuk ezt, ahogy OZ a filmben: nem a zsírba, hanem a húsra szórjuk a pirospaprikát; majd a tűzről teljesen félrehúzva, belekeverjük az ízesített zsírba.
Tálaláskor a lencséből „megágyazunk” a tányérokon, elrendezzük rajta a karajszeleteket, meglocsoljuk a paprikás-fokhagymás zsírral, megcsepegtetjük tejföllel, végül az esztétika kedvéért petrezselyemmel is megszórjuk.
Hozzávalók
A lencséhez: 2 doboz lencsekonzerv, 1 db hagyma , 1 tk. sertészsír, 10 dkg
szalonna szeletelve, 1 db áttört fokhagymagerezd, őrölt bors, só, 4 db babérlevél, 2 dl tejföl, 1 ek. liszt, 10%-os ecet
A húshoz: 12 szelet sertéskaraj kicsontozva, 8 gerezd fokhagyma, 1 tk. őrölt
kömény, 4 ek. liszt a panírozáshoz, 1 ek. sertészsír, őrölt bors, só, ízlés szerint chilipaprika, 1 kk. édes fűszerpaprika
A tálaláshoz: 1 csokor aprított petrezselyemzöld, 2 dl tejföl
Sokszínű zöldség
Hazánkban és Európában leggyakrabban a barnássárga, illetve esetleg zöldes lencsével találkozhatunk, ami hosszasabb áztatást és főzést igényel – ilyenből készült mai receptünk is. Pedig ennél sokkal változatosabb színekben is tündökölhet ez az apró zöldség. Lehet a lencse vörös, ami nyersen inkább narancssárgás, aztán a hő hatására bebarnul, és pürés állagúvá válik.
A fekete lencse még a lencsekaviár becenevet is elnyerte vegetáriánius rajongói körében; ugyancsak áztatás nélkül használható fel, és köretként kitűnő. A francia zöld, vagy más néven puy lencse színe a neve ellenére inkább szürkés árnyalatú; leginkább salátákban használják, áztatás nélkül, rövid főzés után. Az enyhén dió ízű sárga lencse az indiai konyha kedveltje; akár őrölve is, de mindenképpen áztatva és öblítve a felhasználás előtt.