A természet végre rendezte sorait, és úgy viselkedik, ahogyan azt a naptár is diktálja. Szép őszünk lett, az ilyenkor „elvárható” színkavalkáddal, amelyben a narancs különböző árnyalatai dominálnak. Az évszakkal együtt megérkezett a sütőtökszezon is.
Sütőtökök, dísztökök és töklámpások díszítik a portákat, és az esti levegő is kellően csípős ahhoz, hogy igazán jólessen OZ, alaptopkonyha.hu séfjének mai ajánlata. Színek, egészség és könnyedség, ezt kínálja a sütőtökkrémleves pirított tökmaggal és tökmagolajjal. Ez a leves egyszerre trendi és egészséges, ráadásul, elkészíteni sem bonyolult. Ősszel és télen akár hetente az asztalra kerülhet, nem fogják megunni.
Előkészítés
A hagymát apróra vágjuk, a sütőtököt kockázzuk.
Főzés
A kukoricaolajon világossárgára pirítjuk a hagymát. Felöntjük az almalével, beletesszük a kockára vágott tököt, ízesítjük fokhagymával, sóval, tökmagolajjal, és puhára főzzük. Összeturmixoljuk a főzőtejszínnel, és a végén utánaízesítünk. Ínyencek pár csepp almaecetet is tehetnek bele.
Tálalás
A levest csészékbe vagy tányérokba szedjük, tökmagolajjal és tejföllel mintázzuk, majd megszórjuk pirított tökmaggal.
Hozzávalók
10 dkg hagyma, 2 ek. kukoricaolaj, 40 dkg sütőtök,
3 gerezd fokhagyma, 1 l
almalé, 2 dl főzőtejszín,
0,5 dl tökmagolaj
A tálaláshoz: 4 tk. tökmagolaj, 4 tk. tökmag héj nélkül, pirítva, 4 ek. tejföl
A sütőtök
A sütőtök főnyeremény: túl azon, hogy ősszel-télen könnyen beszerezhető,
olcsó, igénytelen, sokféleképpen felhasználható zöldségféléről van szó. Számos sütőtökös recept azzal a fordulattal kezdődik, hogy „a tököt süssük meg”, és olyan evidenciaként veszik a receptírók a töksütésben való jártasságot, hogy a kezdő konyhatündér elszégyelli magát, hogy ő ezt bizony nem tudja.
Íme a recept: a tököt vágjuk félbe, a magos részt kanállal távolítsuk el belőle. Ha szeretjük a sült tökmagot, akkor válasszuk külön a narancssárga puha belső részt a magoktól. A két fél tököt vágjuk még félbe (keresztben, nem hosszában). Egy nagy tepsire terítsünk alufóliát, tegyük bele a négy tökdarabot, melléjük terítsük le a magokat. 190 fokos sütőben 50 percig süssük.
Gyógyító olaj
A tökmagolaj jótékony hatását a népi gyógyászat már régen felismerte, bizonyos vidékeken – ahol a töktermesztésnek hagyományai vannak – különösen férfiak fogyasztják előszeretettel, mert köztudottan jótékony hatása van a prosztatára.
Csökkenti a koleszterinszintet, így megelőzhetőek a szív- és érrendszeri megbetegedések, erősíti az immunrendszert, jó hatása van az agyi keringésre, lassítja a szervezet öregedési folyamatát.
Persze kulináris célokra is alkalmas: íze erőteljes, aromás. Tehetjük salátákra, tésztákra, sőt levesekbe is. Azt jegyezzük meg viszont, hogy sütésre nem alkalmas.
Keressük az ősz ízeit!
Nyerjen wellnesshétvégét a Metropol és a laptopkonyha.hu közös játékán.
Töltse fel őszidéző receptjeit fényképpel a www.receptek.laptopkonyha.hu oldalra. A játék ideje: október 21. – november 13.
A hét legjobb receptjének fényképét péntekenként a Metropol gasztromellékletében mutatjuk be.
A játék különdíja: a legjobbak meghívást kapnak a laptopkonyha.hu stúdiójába, ahol elkészíthetik beküldött receptjeiket.