A ma induló közös, Metropol-Laptopkonyha játékunk hívószavai az ősz, és annak ízei. Nyugodtan hozzátehetjük a színeket is, hiszen a természet és a gasztronómia is lenyűgöző palettát kínál nekünk ebben a kissé hűvöses évszakban.
OZ, a laptopkonyha.hu séfjének mai ajánlata egyszerre kápráztat el színeivel és zamataival. Próbálják ki, és győződjenek meg róla, hogy az egyre hosszabb estékbe és az egyre szürkébb nappalokba is vihetünk sok színt és sok ízt!
Először a köretet és a currymártást készítjük el, hiszen a hús sütése pár percig tart csupán. A körethez a zöldségeket felszeleteljük, és párolóbetétbe helyezzük, amelyet egy megfelelő méretű edénybe teszünk.
Ujjnyi vizet öntünk alá, lefedjük, és puhára pároljuk a zöldségeket. Sózzuk.
Amennyiben rendelkezünk gőzpárolóval vagy gőzsütővel, akkor használjuk bátran azt, a párolóbetét helyett. Ebben az esetben viszont már a párolás előtt sózzuk meg a zöldséget.
A mártáshoz a hagymát apróra vágjuk, a mángoldot vagy spenótot összetépkedjük. Az olívaolajon világossárgára pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a zöld currypasztát, a spenótot/mángoldot, majd a petrezselymet is, és tovább pirítjuk, egészen addig, amíg a spenót össze nem esik. Belekeverjük a tejszínt, ha felforrt és a spenót puha, mixerben pürésítjük, citromlével és sóval ízesítjük.
Amikor mindezzel megvagyunk, a pulykaszeleteket sózzuk, szórunk rájuk fokhagyma-granulátumot és római köményt, lisztbe forgatjuk, és olajban megsütjük.
Hozzávalók
A húshoz: 50 dkg pulykamellfilé, só, bors, római kömény, fokhagyma-granulátum, liszt, olívaolaj a sütéshez
A currymártáshoz: 2 ek. olívaolaj, 2 ek. currypaszta (zöld), 10 dkg hagyma, 20 dkg mángold vagy spenót, 1 csokor aprított petrezselyemzöld, 3 dl főzőtejszín, citromlé, só
A körethez: 30 dkg sárgarépa, 30 dkg vöröskáposzta, 30 dkg cékla, só
A curryről
Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a curry egy „egyszerű” fűszer, mint
például a majoranna, a kakukkfű vagy a bazsalikom, azaz egy fűszernövény friss vagy szárított változata. Igaz ugyan, hogy etimológiailag visszavezethető a kifejezés egy „kari” nevű, eredendően indiai fűszernövényre, de a mai curryk már csak a legritkább esetben tartalmaznak karilevelet.
Az általunk is ismert, hol porformájú, hol krémszerű curry ugyanis nem más, mint egy fűszerkeverék, amelynek leggyakoribb
alkotóelemei a római kömény, a kurkuma, a lepkeszegmag és a csilipaprika. Így, a legelterjedtebb sárgás curry a kurkumától kapja a színét, erősségét pedig a csilipaprika szabályozza. Módosabb indiai családok saját currykeverékkel bírnak, amelynek összetétele az ő saját ízviláguk szerint alakult ki.
Keressük az ősz ízeit!
Nyerjen wellnesshétvégét a Metropol és a laptopkonyha.hu közös játékán.
Töltse fel őszidéző receptjeit fényképpel a www.receptek.laptopkonyha.hu oldalra. A játék ideje: október 21. – november 13.
A hét legjobb receptjének fényképét péntekenként a Metropol gasztromellékletében mutatjuk be.
A játék különdíja: a legjobbak meghívást kapnak a laptopkonyha.hu stúdiójába, ahol elkészíthetik beküldött receptjeiket.