Hirdetés

Zöld spárga citromos spagettivel

2011-10-05 21:48:00

Végre újra itt a spárgaszezon, amely április végétől egészen június közepéig tart. Vehetünk zöldet vagy fehéret, készíthetünk belőle levest, egytálételt vagy köretet  – a lényeg, hogy éljünk  a tavasz e nagy ajándékával minél gyakrabban!

A hosszú, rügyre emlékeztető spárganövény, amelynek zöld vagy fehér hajtását fogyasztjuk (ritkábban az enyhén lilás színűt), meglehetősen körülményes és munkaigényes termesztés eredménye. Az ültetés utáni harmadik évben hozza meg első, igazán használható termését. Színét aszerint „szabályozhatjuk”, hogy az érettség mely szakaszában szüre­tel­jük.

Azaz: ha még nem bújik ki a földből a zöldség (vagy netán visszaföldeljük), akkor fotoszintézis híján még fehér marad, ha viszont már látott kellő mennyiségű napsugarat, zöld lesz. OZ, a laptopkonyha.hu séfje most olyan szerepben lépteti színre ezt a pompás zöldséget, amelyben ritkán látjuk: tésztával párosítva.

Elkészítés:
A vékony spagettit feltesszük főni. A spárgát megpucoljuk, majd vékony, ferde szeletekre vágjuk. Az olívaolajat egy wokban melegíteni kezdjük, felolvasztjuk és elkeverjük benne a vajat.

Ezek után rádobjuk a spárgaszeleteket, sóval, cukorral ízesítjük, hozzáöntjük a balzsamecetet, a tejszínt, ráreszeljük a citrom héját és őrölünk rá egy kis borsot is. Erősen forraljuk, amíg sűrűsödni nem kezd – ekkor kész, és a tészta is megfőtt, tehát tálalhatunk. A spárgát elosztjuk a tányérokon, a tetejére tesszük a spagettit. Megszórjuk vágott petrezselyemmel, parmezánforgáccsal, és meglocsoljuk balzsamecet-redukcióval.

 


Hozzávalók

35 dkg vékony spagetti (spagettini),
1 kg zöld spárga,
2 ek. olívaolaj,
1 ek. vaj,
2 dl tejszín,
fél citrom héja,
1 csokor petrezselyemzöld, 1 öklömnyi parmezán, balzsamecet-redukció, bors, fél tk. cukor, só 


OZ tanácsai

Csak olyan spárgát vegyünk, amelynek még nincs „kinyílva” a virága, azaz a feje. Főzés előtt a spárga végét ne késsel vágjuk le, hanem próbáljuk meg eltörni: ahol a növény kettéválik, addig volt fás a szára.

A spárgának csak akkor és azt a részét érdemes meghámozni, amelyik túl kemény ahhoz, a kör­münket könnyedén belenyomjuk. Az erre külön kitalált edényben úgy főzzük a spárgát, hogy a feje pontosabban virága) kiálljon a vízből és csak „gőzfürdőt” vegyen.

Mindazonáltal, természetesen tökéletesen ízletes spárgát készíthetünk egy hagyományos lábas­ban is. A spárga levágott, fás részeit se dobjuk ki: zöldséglevesekhez, mártásokhoz kiváló alaplét készíthetünk belőlük. A spárga két „jó ba­rátja” a cukor és a só: mindkettőből tegyünk a főzőlébe!

Spárgával a cellulitisz ellen

A spárgát már az ókori egyiptomiak is ismerték. Nevét az „ásparagos” görög szóból kapta, amely fiatal hajtást jelent. Hip­pokratész főként gyógyhatása miatt tartotta nagy becsben, akkoriban még kevésbé volt mindennapi eledel.

Gyógynövényként több évszázada számon tartják. Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, és a keringésre is jótékony hatással van, segíti a szervezet méregtelenítését. Kedve-zően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, és enyhe has­hajtó hatású. Daganatos betegségekben is alkalmazzák, különösen a tüdőáttétek kialakulásának megelőzésére. A nyers spárga leve nagyon egészséges.

Tegyünk a gyü­mölcs­centrifugába 4–5 szálat, a levét felönt­hetjük kevés vízzel. Változatosabbá tehetjük a zöldséglét például zeller vagy paradi­csom hozzáadásával. A spárga túlzott fo­gyasztása nem javasolt köszvényes és veseköves vagy erre hajlamos embereknek. Elkészítésénél töreked­jünk az egyszerű konyhatechnológiai módsze­rekre. Roppanósra párolva, levesekben, köretek­ben, vagy csak magában is ízletes étel.

Napi fél kiló spárga fo­gyasztása egy héten keresztül eltávolítja a felesleges, szövetek közt megbúvó ­salakanyagokat és a felhalmozódott vizet, így haté­kony a narancs­bőrrel szemben; zsírégető hatása is ismert, így fogyókúránkat eredményesebbé tehetjük spárgaszezon idején. S ha még mindez nem lenne elég: afrodiziákumként sem utolsó.

Keressük az ősz ízeit!

Nyerjen wellnesshétvégét a Metropol és a laptopkonyha.hu közös játékán.

Töltse fel őszidéző receptjeit fényképpel a www.receptek.­laptopkonyha.hu oldalra. A játék ideje: október 21. – november 13.

A hét legjobb re­ceptjének fényképét pénte­ken­ként a Metropol gasztromellékletében mutatjuk be.

A játék különdíja: a legjobbak meghívást kapnak a laptopkonyha.hu stúdiójába, ahol elkészíthetik bekül­dött receptjeiket.