A nemrégiben útjára indult laptopkonyha.hu bemutatkozik a Metropol hasábjain is. OZ, a mesterszakács segítségével egy igazán különleges, könnyű ételt készíthetünk el.
Online főzőiskola, tanácsok az egészséges életmód kialakításához, gasztrokalandok, információk alapanyagokról, konyhai tippek és trükkök – mindez egy helyen, a laptopkonyha.hu-n.
A főzni vágyók, valós idejű videoreceptek segítségével, saját ritmusukban készíthetik el a kiválasztott ételt a weboldal séfjével, OZ-zal, akinek konyhaművészetében a modern és a hagyományos, a gyomorkímélő és az ízletes üdítő módon keveredik. OZ „segédje” Buza Sándor, aki a felhasználók érdekében „kotnyeleskedik” az ételek készítése közben. Az oldal számos, egyedi, interaktív lehetősége mind a felhasználó konyhai sikereit szolgálja.
OZ, a séf most a Metropolban is bemutatkozik, méghozzá a tengeri halszelettel, hozzá meleg cukkinisalátával.
Előkészítés: A halfiléket besózzuk, megcsepegtetjük az egyik citrom levével, és egy órára hűtőbe tesszük. Megtisztítjuk a zöldségeket; a hagymát apróra, a cukkinit kis kockákra vágjuk.
Sütés: Az olívaolajat felforrósítjuk egy teflonserpenyőben, és a szárazra törölt halak mindkét felét megsütjük benne. Kivesszük, megszórjuk a petrezselyem zöldjével, és melegen tartjuk. A visszamaradt olajon megfuttatjuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, az olívabogyót és a cukkinikockákat. Borsozzuk, megszórjuk az oregánóval, a citromhéjjal, és magas hőmérsékleten hirtelen megsütjük, de ne puhítsuk meg teljesen. Amikor kész, sózzuk, és meglocsoljuk a másik citrom levével.
Tálalás: elosztjuk a cukkiniragut a tányérokon, elhelyezzük rajta a halszeleteket, és meglocsoljuk olívaolajjal.
Hozzávalók
- 4 szelet tengerihal-filé
- 1 csokor friss, aprított
- petrezselyemzöld
- 60 dkg cukkini
- 10 dkg hagyma
- 10 dkg zöld olívabogyó
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db citrom
- 1 tk. reszelt citromhéj
- 0,5 tk. oregánó
- 4 ek. olívaolaj
- só, bors
OZ tanácsai
Tudja ön, hogy kell felengedtetni a fagyasztott halat?
Míg a panírozott hal sütését fagyott állapotában kell megkezdenünk, a natúr halfilét felhasználás előtt ki kell olvasztani. Nem tesz jót vacsoránk minőségének, ha a halat forró vízbe tesszük, ha mikróban adunk neki rendesen, vagy uram bocsá’, hajszárítóval fúvogatjuk. Az optimális megoldás az, ha 16–18 órával a felhasználás előtt a hűtőszekrény zöldségeknek fenntartott részében hagyjuk lassan magához térni.
Viszont, mivel szinte senki nem tudja, mit eszik majd 18 óra múlva, a következő történhet: rohanunk a melóból haza, mobilozás a családdal, mi legyen a vacsora. Üzletbe be, kosár tele, a kasszánál sziszegés, metró, saját kocsi, a cucc végre
otthon, gyerek, férj, feleség, tv, nagyszülők talán, mindenki éhes, ezért villámvacsora kívánatos, de a hal kőkeményre van fagyva. Az idegesség nő, a gyerek ordít – és most jön a jó tanács: a mélyhűtött halat bő hideg vízbe tesszük, úgy 20–25 fok körülibe (mint a Balaton júniusban). Közben készül a saláta, a köret, a gyerek matematika házi feladata. A halon rendszeresen cseréljük a vizet, mert gyorsan lehűti azt (jégkocka-effektus), teríthetünk
is már, a férfi megkapja kibontott sörét, és megnyugszik.
Az idő telik, 20–25 perc, és az 5-6 percenként váltott hideg vízben halunk felolvadt, lehet leszárítani papírtörlővel, só kell rá, talán citrom, vagy más fűszer, közben kész lett a köret, a saláta, meg van terítve, 10 perc alatt megsül a hal, kezdődhet az evés, ami után mindenki elégedetten szuszog.
A pszichózis és az omega-3
Dr. Leitem Ágnes, a laptopkonyha.hu Egészséges életmód rovatának szerzője
Csökkentheti a pszichózis kialakulásának kockázatát a sok hosszú láncú, többszörösen telítetlen ome-ga-3 zsírsav fogyasztása. Ismert, hogy a skizofrénia és más pszichózisok kezelése jobb eredményeket hoz, ha azt a betegség korai fázisában végzik. Azonban még jobb eredményeket lehet elérni, esetleg a pszichózis kialakulását is meg lehet akadályozni, ha a nagy kockázatú személyeket már a preklinikai szakaszban kezelni kezdik omega-3 zsírsavval (tengeri halak, chia mag, lenmagolaj).
Az, hogy egy természetes anyaggal megakadályozható, de legalábbis késleltethető a pszichózis kialakulása, reményt nyújt, hogy az antipszichotikumok alternatívájaként lehet majd használni ezeket a betegség kitörése előtt.
Keressük az ősz ízeit!
Nyerjen wellnesshétvégét a Metropol és a laptopkonyha.hu közös játékán.
Töltse fel őszidéző receptjeit fényképpel a www.receptek.laptopkonyha.hu oldalra. A játék ideje: október 21. – november 13.
A hét legjobb receptjének fényképét péntekenként a Metropol gasztromellékletében mutatjuk be.
A játék különdíja: a legjobbak meghívást kapnak a laptopkonyha.hu stúdiójába, ahol elkészíthetik beküldött receptjeiket.