Hirdetés

Mindenki kedvence, a csoki

2011-10-05 21:16:00

Az utóbbi időben a csokoládéról meglepő hírek kerültek napvilágra. Francia tudósok már a Prozackal és az Extasy nevű partidroggal vonnak párhuzamot arra alapozva, hogy zsiradék- és cukortartalma miatt gyors és nagy mennyiségű szerotonin termelésére ösztönzi a szervezetet, ami segít abban, hogy „jól érezzük magunkat a bőrünkben”.

Az említett gyógyszer és drog hatása is a szerotonin hirtelen megnövelésén alapul, noha a dózis persze egészen más. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg
a függőségről: az amerikai ételfüggőket tekintve tízből kilencen a csokoládéhoz ragaszkodnak. Persze, pánikra semmi ok: mértéktartóan fogyasztva az édesség jó hatása érvényesül, a boldogsághormonok felszabadulását segítve elő. OZ, a www.laptopkonyha.hu weboldal séfje ebben segít most receptjével.

Vízfürdő felett egy kis edényben felolvasztjuk a csokoládét. Másik tálat veszünk elő, és egy habverővel a tojássárgát, a cukrot, a vaníliás cukrot keverjük habosra a vízfürdő felett, majd arról levéve addig kevergetjük, amíg langyosra nem hűl. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a tejszínt szintén. A zselatinlapokat beáztatjuk, a rumot felmelegítjük, elvegyítjük benne a kinyomkodott zselatint, és az egészet a tojásba keverjük. Ebbe dolgozzuk bele a csokoládét, majd óvatosan a habokat is. Formába öntjük, és hűtőszekrényben legalább 4 órán át dermedni hagyjuk. Közben a cukorral és a fahéjjal összefőzzük a piros gyümölcsöket, passzírozzuk, hagyjuk kihűlni a szirupot. Közvetlenül a tálalás előtt gerezdeket vágunk az almákból, bekenjük citromlével, hogy ne barnuljon meg.

A fehércsokoládé-habból kanállal galuskákat szaggatunk, tányérra rendezzük, díszítjük az almaszeletekkel, és meglocsoljuk az almát a vörös fahéjas mártással. A fehércsokoládés édesség videoreceptje megtekinthető a www.laptopkonyha.hu weboldalon.

Fehér és fekete

A csoki szín szerinti megkülönböztetését tekintve a sötét és a fekete között a kakaótartalom aránya a döntő: minél több van benne százalékosan, annál
sötétebb és zsírosabb. Fordítva nézve pedig: minél több tejet tartalmaz, annál édesebb, viszont kevésbé zsíros. A fehér csokoládé­ban is megtalálhatjuk a
kakaóvajat, a tejet és a cukrot, csak a kakaót nem. Kalóri­a­be­vitel szempontjából szinte nincs is külön­b­ség: mindhárom fajta közel 550 kcal-t tartalmaz
10 dekánként.

Keressük az ősz ízeit!

Nyerjen wellnesshétvégét a Metropol és a laptopkonyha.hu közös játékán.

Töltse fel őszidéző receptjeit fényképpel a www.receptek.­laptopkonyha.hu oldalra. A játék ideje: október 21. – november 13.

A hét legjobb re­ceptjének fényképét pénte­ken­ként a Metropol gasztromellékletében mutatjuk be.

A játék különdíja: a legjobbak meghívást kapnak a laptopkonyha.hu stúdiójába, ahol elkészíthetik bekül­dött receptjeiket.