Hirdetés

Húsvéti báránykaraj Frédibéni módra

2011-10-05 21:45:00

Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki bizonyára a most divatos paleolit étrend szerint étkeztek. Ennek alapja a sok gyümölcs, zöldség és hús, édesítőként a méz jöhet szóba. A liszt, a tej, a krumpli, a cukor, a hüvelyesek, a rizs és a tészták kerülendőek.

Az életmód követői szerint az előírások betartása jobb közérzetet, frissebb, tisztább szellemi képességet eredményez; nem elhanyagolható következmény a fogyás, illetve a szálkás izomzat megjelenése. OZ, a laptopkonyha.hu séfje, ennek szellemében elképzelte, hogy főzhetett Irma és Vilma vacsorát a barlangban, amikor a jégszekrényből „elfogyott a mamut”.

Elkészítés: Először a köretet, azaz a zöldborsós karalábét és a balzsamecetes sárgarépát készítjük el. A karalábét megtisztítjuk, vékony hasábokra vágjuk. Egy kisebb lábasba párolóbetétet helyezünk, ujjnyi vizet öntünk alá. Ebbe tesszük a karalábét és a borsót, és megsózzuk. Kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. Gőzsütőben 100 fokon 20 perc alatt lesz teljesen puha, aki roppanósan szereti, csökkentse az időt.

Amíg a zöldség párolódik, a vajat a borral, a citromhéjjal felforraljuk, sózzuk, fűszerezzük borssal, szerecsendióval. Amikor a zöldség kész, a levével együtt a vajas mártásba forgatjuk, és megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel. A sárgarépát megtisztítjuk, vékony hasábokra vágjuk, és ugyanúgy járunk el vele, mint a borsóval és a karalábéval: sózva gőzben megpároljuk. A vajat felolvasztjuk, hozzáöntjük a balzsamecetet, és felforraljuk. Amikor a répa puha, vajba forgatjuk.

A hús sütésének akkor állunk neki, amikor a kétféle köretünk már készen van. A karajcsontokat (bordacsont) letisztítjuk a húsmaradékoktól. Ha nagyon vastag a faggyú a húson, akkor ezt is levágjuk. A szeleteket kicsit ellapítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, megszórjuk oregánóval.

 

A fokhagymagerezdeket megnyomjuk a kés lapjával. Az olajat felforrósítjuk, a fokhagymát beletesszük, és nagyjából tíz perc alatt a húsokat kissé körbesütjük, majd hozzáadjuk a vajat. Jól összeforgatjuk, és már tálalhatunk is.

Hozzávalók:

20 szelet csontos
báránykaraj,
4 gerezd fokhagyma,
1 tk oregánó, só, bors,
4 ek. olívaolaj, 1 ek. vaj

Körítés:

A zöldborsós karalábéhoz:
4 db karalábé, 4 ek. fa­gyasztott zöldborsó, 2 ek. vaj, negyed citrom héja, 1 csokor aprított petrezselyemzöld, só, bors, őrölt szerecsen­dió

A balzsamecetes sárgarépához:
40 dkg sárgarépa, só, 2 ek. vaj, 1 ek. balzsamecet

Örökzöld a konyhában

A bárányhús klasszikus fűszere a rozmaring, amely már az ókorban is megbecsült fűszer és gyógynövény volt. Gyakran használja a francia és az olasz konyha, kiváló vadas és szárnyas sültek, illetve zsályával és hagymával együtt pácok, szószok ízesítésére. A rozmaring fás szárú évelő, mediterrán hangulatú örökzöld. Tűlevelei, illetve azok olaja erősen antioxidáns hatású anyagokat tartalmaz, amelynek köszönhetően tartósító értéke vetek­szik egyes kereskedelmi tartósító­szerekével. Fűszernö­vény­­ként alkalmazva káros hatása nincs, de az olajjal legyünk óvatosak, kis mennyiség-ben is gyo­mor- és bélpanaszokat válthat ki.

Miért éppen bárány?

A húsvéti bárány a zsidó pészach főszereplője. Ez az ünnep meg­emlékezés a nép Egyiptom­ból való kivonulásáról. En­nek közvetlen előz­ménye volt a tíz csapás, amellyel az Örökkévaló megítélte Egyiptom isteneit. Bár a fáraó nem akarta elengedni a zsidó népet – hiszen olcsó munkaerőnek számított –, ellenállását a tizedik csapás megtörte, amely során ő maga is elves­tette elsőszülött fiát. A zsidóknak ezen a napon házanként egy-egy bárányt kellett elkészíteniük tűzön sütve, és azt kovásztalan kenyerekkel, keserű füvekkel ették meg. Az állat véréből pedig az ajtófélfára kel­lett kenni, és aki így tett, annak házát elkerülte a pusztítás. A keresztény hit sze­rint az Újszövetségben a húsvétkor megfeszí­tett Jézus Krisztus lett ez a bizonyos bárány, akinek a kiontott vére, halála és feltámadása, vagyis egyetlen, tökéletes és megismételhetetlen áldozata miatt a pusztító elkerüli a benne hívők életét.

Keressük az ősz ízeit!

Nyerjen wellnesshétvégét a Metropol és a laptopkonyha.hu közös játékán.

Töltse fel őszidéző receptjeit fényképpel a www.receptek.­laptopkonyha.hu oldalra. A játék ideje: október 21. – november 13.

A hét legjobb re­ceptjének fényképét pénte­ken­ként a Metropol gasztromellékletében mutatjuk be.

A játék különdíja: a legjobbak meghívást kapnak a laptopkonyha.hu stúdiójába, ahol elkészíthetik bekül­dött receptjeiket.