Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki bizonyára a most divatos paleolit étrend szerint étkeztek. Ennek alapja a sok gyümölcs, zöldség és hús, édesítőként a méz jöhet szóba. A liszt, a tej, a krumpli, a cukor, a hüvelyesek, a rizs és a tészták kerülendőek.
Az életmód követői szerint az előírások betartása jobb közérzetet, frissebb, tisztább szellemi képességet eredményez; nem elhanyagolható következmény a fogyás, illetve a szálkás izomzat megjelenése. OZ, a laptopkonyha.hu séfje, ennek szellemében elképzelte, hogy főzhetett Irma és Vilma vacsorát a barlangban, amikor a jégszekrényből „elfogyott a mamut”.
Elkészítés: Először a köretet, azaz a zöldborsós karalábét és a balzsamecetes sárgarépát készítjük el. A karalábét megtisztítjuk, vékony hasábokra vágjuk. Egy kisebb lábasba párolóbetétet helyezünk, ujjnyi vizet öntünk alá. Ebbe tesszük a karalábét és a borsót, és megsózzuk. Kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. Gőzsütőben 100 fokon 20 perc alatt lesz teljesen puha, aki roppanósan szereti, csökkentse az időt.
Amíg a zöldség párolódik, a vajat a borral, a citromhéjjal felforraljuk, sózzuk, fűszerezzük borssal, szerecsendióval. Amikor a zöldség kész, a levével együtt a vajas mártásba forgatjuk, és megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel. A sárgarépát megtisztítjuk, vékony hasábokra vágjuk, és ugyanúgy járunk el vele, mint a borsóval és a karalábéval: sózva gőzben megpároljuk. A vajat felolvasztjuk, hozzáöntjük a balzsamecetet, és felforraljuk. Amikor a répa puha, vajba forgatjuk.
A hús sütésének akkor állunk neki, amikor a kétféle köretünk már készen van. A karajcsontokat (bordacsont) letisztítjuk a húsmaradékoktól. Ha nagyon vastag a faggyú a húson, akkor ezt is levágjuk. A szeleteket kicsit ellapítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, megszórjuk oregánóval.
A fokhagymagerezdeket megnyomjuk a kés lapjával. Az olajat felforrósítjuk, a fokhagymát beletesszük, és nagyjából tíz perc alatt a húsokat kissé körbesütjük, majd hozzáadjuk a vajat. Jól összeforgatjuk, és már tálalhatunk is.
Hozzávalók:
20 szelet csontos
báránykaraj,
4 gerezd fokhagyma,
1 tk oregánó, só, bors,
4 ek. olívaolaj, 1 ek. vaj
Körítés:
A zöldborsós karalábéhoz:
4 db karalábé, 4 ek. fagyasztott zöldborsó, 2 ek. vaj, negyed citrom héja, 1 csokor aprított petrezselyemzöld, só, bors, őrölt szerecsendió
A balzsamecetes sárgarépához:
40 dkg sárgarépa, só, 2 ek. vaj, 1 ek. balzsamecet
Örökzöld a konyhában
A bárányhús klasszikus fűszere a rozmaring, amely már az ókorban is megbecsült fűszer és gyógynövény volt. Gyakran használja a francia és az olasz konyha, kiváló vadas és szárnyas sültek, illetve zsályával és hagymával együtt pácok, szószok ízesítésére. A rozmaring fás szárú évelő, mediterrán hangulatú örökzöld. Tűlevelei, illetve azok olaja erősen antioxidáns hatású anyagokat tartalmaz, amelynek köszönhetően tartósító értéke vetekszik egyes kereskedelmi tartósítószerekével. Fűszernövényként alkalmazva káros hatása nincs, de az olajjal legyünk óvatosak, kis mennyiség-ben is gyomor- és bélpanaszokat válthat ki.
Miért éppen bárány?
A húsvéti bárány a zsidó pészach főszereplője. Ez az ünnep megemlékezés a nép Egyiptomból való kivonulásáról. Ennek közvetlen előzménye volt a tíz csapás, amellyel az Örökkévaló megítélte Egyiptom isteneit. Bár a fáraó nem akarta elengedni a zsidó népet – hiszen olcsó munkaerőnek számított –, ellenállását a tizedik csapás megtörte, amely során ő maga is elvestette elsőszülött fiát. A zsidóknak ezen a napon házanként egy-egy bárányt kellett elkészíteniük tűzön sütve, és azt kovásztalan kenyerekkel, keserű füvekkel ették meg. Az állat véréből pedig az ajtófélfára kellett kenni, és aki így tett, annak házát elkerülte a pusztítás. A keresztény hit szerint az Újszövetségben a húsvétkor megfeszített Jézus Krisztus lett ez a bizonyos bárány, akinek a kiontott vére, halála és feltámadása, vagyis egyetlen, tökéletes és megismételhetetlen áldozata miatt a pusztító elkerüli a benne hívők életét.
Keressük az ősz ízeit!
Nyerjen wellnesshétvégét a Metropol és a laptopkonyha.hu közös játékán.
Töltse fel őszidéző receptjeit fényképpel a www.receptek.laptopkonyha.hu oldalra. A játék ideje: október 21. – november 13.
A hét legjobb receptjének fényképét péntekenként a Metropol gasztromellékletében mutatjuk be.
A játék különdíja: a legjobbak meghívást kapnak a laptopkonyha.hu stúdiójába, ahol elkészíthetik beküldött receptjeiket.