Lassan itt a zsenge cukorborsó és vele a nyár is, lehet grillezni a szabadban, ahogy azt OZ és Buza Sándor is tették a laptopkonyha.hu weboldal legutóbbi forgatásán.
A húsok előtt jólesik egy könnyű leves, ennek elkészítését tanulhatjuk meg most OZ-tól. Az újhagyma fehér részét karikákra vágjuk, és a vajon összemelegítjük
a cukorborsóval. Cukrozzuk és sózzuk. Ezek után beletesszük a csirkeszárnyakat, borsozzuk, felöntjük vízzel. Miközben a levest főzzük, összeállítjuk a nokedli tésztáját.
A tojáshoz adjuk a lisztet, megsózzuk, és simára keverjük. Körülbelül 40 perc alatt a csirkeszárny és a cukorborsó vajpuhára fő. Ekkor kiskanállal nokedliket szaggatunk a levesbe. 10 perc főzés után tejfölös habarással sűrítjük a levest, ha újra felforrt, belekeverjük a vágott petrezselyemzöldet, és ha kell, cukorral, sóval utánaízesítünk.
Hozzávalók
30 dkg zsenge tavaszi cukorborsó, 4 szál újhagyma, 8 db csirkeszárny, 1 ek. vaj, 2 tk. liszt, 1 tk. cukor, őrölt bors, só, 2 dl tejföl, 8 dl víz, A nokedlihez: 1 db tojás, 1 púpos ek. liszt, só, 1 csokor aprított petrezselyemzöld
A borsó meg a héja
A zöldborsó értékes C-, B1-vitamin-, folsav-, illetve béta-karotin-forrás, de
található benne kálium, foszfor, magnézium és nagy mennyiségű rost is. Magas a keményítő- és fehérjetartalma. Kúraszerű alkalmazása során gyógyítja az izmokat, az érrendszeri betegségeket, aktiválja az anyagcserét, csökkenti a koleszterinszintet. A zsenge zöldborsót fogyasztás előtt kifejtjük a hüvelyből, és az apró zöld golyókat használjuk csak fel. Ebből lesz a klasszikus borsóleves vagy a borsófőzelék, de ez kerül a rizibizibe is.
A cukorborsó francia elnevezése: „mange-tout”, azaz „edd meg az egészet”. E borsófajtának nagyon zsenge a hüvelye, a benne levő szemek is aprók. Csupán a hüvely két végét kell levágni, és fogyaszthatjuk akár nyersen, vagy kerülhet levesbe, zöldséges egytálételekbe, gőz fölött megpárolva, lehűtve salátákba. Vajban párolva néhány perc alatt ízletes köretet készíthetünk belőle. Akárhogy is használjuk fel, a lényeg, hogy soha ne főzzük agyon, a borsóhéj mindig maradjon roppanós.
A hosszú élet titka
A jó egészséghez és a hosszú élethez nem elég néhány különleges élelmiszer vagy vitamin fogyasztása, hanem az a fajta teljes étrend, életvitel szükséges hozzá, amely elsősorban a görög szigetvilágban létezik még ma is – mondja dr. Leitem Ágnes, a laptopkonyha.hu táplálkozási szaktanácsadója.
Nemrégiben publikálta a British Medical Journal című angol orvosi hetilap annak az európai tudományos programnak az eredményeit, amelynek keretében az európai átlagnál hosszabb ideig, jobb egészségben élő görög lakosság étkezési szokásait, tanulmányozták.
A görög lakosságból egészséges felnőtteket vontak be a kutatásba. Közel kilenc év után több mint 23 000 vizsgált személy adatait elemezték. Az étrendjük átlagosan napi öt alkalommal zöldségből, háromszor gyümölcsből és magokból állt. Kevés húst ettek, inkább a halat részesítették előnyben, és a férfiak naponta 3–5 deci bort, a hölgyek a felét itták.
Mint kiderült, azok a görögök, akiknek kosztja a legjobban egyezett ezzel a mediterrán mintadiétával, lényegesen tovább éltek, mint az ettől eltérően étkezők. A kedvező hatás 23,5 százalékban a borivásnak volt köszönhető, 17 százalékot jelentett a húsevés mérséklése, a többi főleg a sok zöldség, gyümölcs javára írható.
A vizsgálatot értékelő amerikai kutató, Teresa T. Fung hangsúlyozta: a hosszú életre vágyóknak egyszerre sok szempontnak kell megfelelniük.
Keressük az ősz ízeit!
Nyerjen wellnesshétvégét a Metropol és a laptopkonyha.hu közös játékán.
Töltse fel őszidéző receptjeit fényképpel a www.receptek.laptopkonyha.hu oldalra. A játék ideje: október 21. – november 13.
A hét legjobb receptjének fényképét péntekenként a Metropol gasztromellékletében mutatjuk be.
A játék különdíja: a legjobbak meghívást kapnak a laptopkonyha.hu stúdiójába, ahol elkészíthetik beküldött receptjeiket.