Ezúttal OZ, a laptopkonyha.hu séfje, a weboldal egyik legnépszerűbb kreációját mutatja be, ezt a színes és a látszat ellenére nem bonyolult ételt.
Előző nap
Ekkor készítjük el a puliszkát, amihez először is megmossuk, lecsepegtetjük és apróra vágjuk a spenótot vagy a mángoldot, a sajtot pedig lereszeljük. Felforraljuk a vizet, megsózzuk. Vékony sugárban beleöntjük a kukoricadarát, hozzátesszük a spenótot vagy mángoldot, és habverővel keverjük, amíg sűrűsödni nem kezd. Levesszük a tűzről, pihentetjük. Belekeverjük a sajtot, majd folpackkal bélelt formába (pl. őzgerinc) öntjük, és jól lenyomkodjuk. Ha kihűlt, hűtőbe tesszük.
Másnap
Megtisztítjuk a zöldségeket; a hagymát apróra vágjuk, a gombát kockázzuk. A paradicsomokat egy percre forró vízbe mártjuk, héjukat lehúzzuk, kockákra vágjuk, lecsepegtetjük. Ha nem vállaljuk az ezzel járó idő- és munkatöbbletet, akkor használhatunk darabolt paradicsomkonzervet. A zöldbabot és a zellerszárat szeleteljük. A megmosott csirkemellfilét szintén kockázzuk. Az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, rátesszük a csirkehúst és a gombát. Sózzuk, és fűszerezzük borssal, fokhagymával. Fehéredésig sütjük a húst, és beletesszük a többi felaprított zöldséget. Kis vizet öntünk alá. Ha megpuhultak a hozzávalók, a zöldfűszereket is hozzáadjuk, és elzárhatjuk a lángot. Elővesszük a hűtőből a puliszkát, vágódeszkára borítjuk, szeleteket vágunk belőle, és a szeletek mindkét oldalát megpirítjuk kevés olívaolajon. Tálalásnál tálra tesszük a csirkés ragut, és körberakjuk a pirított puliszkaszeletekkel.
A spenótos puliszkához
10 dkg kukoricadara, 0,5 l víz, 20 dkg spenót vagy mángold, 20 dkg ementáli sajt, só, olívaolaj a sütéshez
A húshoz
40 dkg csirkemellfilé, 3 ek. olívaolaj, 10 dkg hagyma, 6 db áttört fokhagymagerezd, 30 dkg paradicsom héj és mag nélkül, lecsepegtetve, 10 dkg gomba, 20 dkg zöldbab, 5 dkg zellerszár, bors, só, 1 ek. friss, aprított petrezselyemzöld, 1 ek. friss bazsalikom
Popeye kedvence
Bár a spenót többek között kálciumot, káliumot, magnéziumot, A-, B2-, B6-, C-, E-, K-vitaminokat, mangánt, folsavat, nia-cint, szelént, sőt még Omega-3 zsírsavat is tartalmaz, a gyermekek általában nem lelkesednek érte. Új ösvényeket kell hát vágni, alternatívát találni a „spenótszörny” fogyaszthatóvá tételére. Juhtúróval, krémsajttal keverve tehetjük például leveles tésztába, és ha feltekerve, szeletelve csigákként sütjük meg, máris vonzóbb utódaink számára is. Vonatkoztassunk el a megszokott elkészítési módoktól – ajánljuk például OZ spenótos puliszkáját, amely egyszerűen elkészíthető!
Népszerű puliszka
Kukoricakása, polenta, mamaliga, málé – ezek is a puliszka, e reneszánszát élő étel nevei. A múlt század közepéig mindennapos fogásnak számított, majd szépen kikopott a köztudatból, napjainkban azonban újra népszerűvé vált, olyannyira, hogy szinte minden magára valamit adó étterem étlapjára tűzi valamilyen formában. Lehet belőle főétel, köret, desszert, hiszen a kukoricalisztből és -darából főzött kását tulajdonképpen bármivel ízesíthetjük.
Néhány fontos alapszabályt kell betartanunk csupán, és meglesz a kívánt eredmény. Az egyik a folytonos keverés. A puliszkánk akkor kész, ha már elválik az edény falától, addig viszont nem hagyhatjuk magára, mert könnyen leég. Ízesíthetjük friss zöldfűszerekkel, borssal, tálalhatjuk zöldségekkel, szalonnával – vagy éppen édesen, kompóttal, lekvárral.
Keressük az ősz ízeit!
Nyerjen wellnesshétvégét a Metropol és a laptopkonyha.hu közös játékán.
Töltse fel őszidéző receptjeit fényképpel a www.receptek.laptopkonyha.hu oldalra. A játék ideje: október 21. – november 13.
A hét legjobb receptjének fényképét péntekenként a Metropol gasztromellékletében mutatjuk be.
A játék különdíja: a legjobbak meghívást kapnak a laptopkonyha.hu stúdiójába, ahol elkészíthetik beküldött receptjeiket.